Grand Prix komt eraan – maar wie staat er eigenlijk in de top-16?

logo knbbDriemaal is scheepsrecht. Bovendien heb ik nog geen bericht van een hernieuwde afgelasting gezien. Dus gaan we er maar vanuit dat er komende zondag eindelijk echt een start wordt gemaakt met het rankingseizoen-nieuwe-stijl.

Dat zou betekenen dat de eerste Grand Prix wordt gespeeld met de top-16 van de ranglijst. Maar eh… wie staat er eigenlijk in die top-16?

Op de website van de KNBB vind ik die informatie niet terug. Onder de rubriek Ranking vind ik alleen een deelnemerslijst van het eerste seniorentoernooi, vorige maand in Leiden.

Van diverse spelers weet ik dat zij zelf ook niet officieel weten of ze nu tot de zestien beste spelers op de ranglijst behoren of niet.

Behalve de speellocatie van de Grand Prix, zal de KNBB dus ook héél rap een actuele ranking moeten publiceren. Die zal vervolgens weer nieuwe vragen oproepen.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als blijkt dat vijf spelers uit die top-16 zich niet inschrijven voor de Grand Prix? Mogen dan de nummers 17 tot en met 21 van de ranglijst meedoen? Of wordt het toernooi dan maar gewoon met minder spelers afgewerkt?

Over de te verwachten opkomst bij de vier regionale A-rankings heb ik hier al eens mijn zorgen uitgesproken. Die zorgen zijn er sindsdien niet minder op geworden.

Nauwelijks vijf dagen vóór de eerste speeldag van de ranking weet niemand waar hij zondag mag spelen en aan welk toernooi hij mag meedoen.

Jammer, maar de tijd om in de diverse snookerclubs in het land reclame te maken voor die A-rankings is er nu ook al niet meer.

En dat terwijl die speeldag nu al twee keer uitgesteld is om méér tijd te winnen en de organisatie goed op poten te zetten.

De regionale A-rankings met de kans op promotie naar de landelijke Grand Prix vind ik in principe een goed systeem. Maar met alleen een systeem ben je er nog lang niet.

Lees ook:Grand Prix bij Jumbo in Warmond
Lees ook:Zondag wel Grand Prix, geen A-rankings
Lees ook:Rankingtoernooien komen eraan – maar wie gaat ze spelen?
Lees ook:KNBB schrapt komende Grand Prix
Lees ook:Van der Kamp wint eerste A-ranking in Leiden

11 reacties op “Grand Prix komt eraan – maar wie staat er eigenlijk in de top-16?

  1. Martin

    Waarom reageren niet meer spelers op dit soort berichten?Blijkbaar is iedereen tevreden met de gang van zaken.Als dit een overbruggingsjaar is kunnen we volgend seizoen heel wat verwachten.Ga eens in de leer bij andere sportbonden om te kijken hoe je moet plannen.Ik hoop dat dit seizoen niet de genadeklap voor de snookersport in Nederland wordt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ruud Klarenbeek

    Is triest te zien hoe de KNBB de bal (niet) heeft opgepakt. Probleem is dat er de afgelopen jaren feitelijk niets is veranderd daar dezelfde haantjes nog de sport ‘besturen’.

    Persoonlijk zie ik dat er zeker nog interesse is voor de sport maar om de sport te laten groeien moeten we meer gaan focussen op de breedtesport ipv de paar ‘topper’. Als je kijkt dan is de ‘top’ al jaren het zelfde en ook al kan je dit hen niet kwalijk nemen, zullen zij niet veel mee bij kunnen dragen aan de toekomst van snooker in Nederland.

    Als je kijkt naar de bond en de omzet van de diverse takken dan kan je alleen maar huilen als je ziet wat ervoor geleverd word. Geef mij dat geld en neem 1, max 2 goed gekwalificeerd personen in dienst en één part-time administratieve kracht voor een paar dagdelen per week en je kunt de boel op een goede manier runnen. De sport is nu ook weer niet zo complex en groot dat meer nodig is. Daarnaast zijn locaties zeker bereid te helpen alleen moeten ze wel daarvan de (commerciële) vruchten kunnen plukken, iets dat momenteel bijna onmogelijk is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eelco

      Beste Ruud helemaal mee eens. Zo moeilijk moet het toch niet zijn. Als de KNBB al moeite heeft om een eenvoudige ranking op te zetten is het wel erg triest gesteld met deze bond. Het kan ook zijn dat de prioriteit nog steeds ergens anders ligt! Dan begrijp ik echter de samenvoeging niet, waarom iets binnenhalen waar je toch niet in bent geintresseerd! Ook begrijp ik de DBSA dan niet, die hebben slecht onderhandeld en de boel te grabbel gegooid zonder garanties te vragen. Graag ook responds/reactie van deze bond! Graag dan ook inzicht welke afspraken zijn gemaakt bij de samenvoeging.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Martijn

    Dan zal onderstaande passage uit een mailtje van Ruud hudepohl ook niet echt tot het beoogde resultaat leiden ;-)

    ‘Grand - Prix
    Voor de Grand-Prix geldt dat hiervoor in eerste instantie de Top-16 van de eindrangschikking (zie http://www.knbb.nl onder Snooker/Ranking) van de DBSA-Ranking 2008/2009 )  in aanmerking komt  . Deze spelers dienen zich hiervoor wél in te schrijven bij het Bondsbureau. Indien niet alle Top-16 spelers zich inschrijven dan  worden  nummer 17 en verder uitgenodigd. Indien deze spelers hiervoor geïnteresseerd zijn kunnen ze zich onder voorbehoud opgeven bij het Bondsbureau.’

      /   Beantwoorden  / 
  4. Martin

    Goede zaak dat er toch nog meer mensen reageren op de gang van zaken bij de KNBB.Ik ben het vooral met Ruud eens dat de prioriteit van de bond vooral bij de zgn. toppers van snookerend Ne-derland ligt.Het is toch bekend,KNBB,dat alles begint met een goede basis!!!En dat nog steeds dezelfde figuren het voor het zeggen hebben is natuurlijk geen goede zaak.Een frisse wind is hard nodig anders veranderd er niets.En kan iemand mij nu eindelijk eens uitleggen waarom de bekercompetitie naar zaterdag is verhuisd.Net of iedereen daar op zit te wachten.Maar ja,de toppers spelen hun wedstrijden ook op zaterdag.Of zou dit toeval zijn?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Ruud Klarenbeek

    Bekercompetitie??? De nieuwe opzet en tweedeling heeft niets meer met de kern van wat een bekercompetitie inhoud te maken. Het splitsen van de niveaus, de poule opzet en spelen op zaterdag maakt dat velen af zullen hakken. Het leuke van de opzet behoort te zijn dat lage teams de kans krijgen onze zogenaamde toppers uit te schakelen. De nieuwe opzet is wederom in het voordeel van deze ‘toppers’ en dat druist tegen alles in. Zij moeten laten zien dat ze beter zijn en als ze vroeg een ander topper tegenkomen, dan hebben ze pech.

    Ik vraag me persoonlijk wel eens af of het gezonder verstand ontbreekt bij onze ‘beleidsmakers’ bij de KNBB. Als je een rondje maakt rond de velden dan hoor je bijna overal het zelfde commentaar. Dit wordt door de bond structureelnaast zich neergelegd en dat is in en in triest.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Goed punt, Ruud. Vergelijk het maar met voetbal, waar deze week Real Madrid door een derdeklasser is uitgeschakeld. Dát vind ik nou de charme van een bekertoernooi.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Simon Reuter

    Je hoort overal hetzelfde commentaar? En als puntje bij paaltje komt laat niemand zich bijvoorbeeld op een sectieraadvergadering zien waar hij/zij wel gehoord zouden kunnen worden: welgeteld 2 man zijn daar op komen dagen. BETROKKENHEID ten top jongens!

    Overigens moet je je voor bijna iedere beker plaatsen. Niet iedere voetbalvereniging mag in de coppa deelnemen; alleen de beste .. vanuit het lagere toernooi.
    Zo is deze opzet ook: de beste teams vanuit de 2e en 3e klasse kunnen zich plaatsen voor de beker met de eredivisie, hoofdklasse en eerste divisie.
    De bedoeling is alleen om de teams uit de 2e en 3e klasse op hun ‘eigen’ niveau te laten spelen en ook eens een leuk eindtoernooi te spelen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Hallo Simon,

      Deze reactie laat helaas ook zien dat jullie nog steeds niet door hebben waarom mensen geen energie meer willen steken in de huidige opzet en zijn bestuurders. De afgelopen maanden / jaren zijn er meerdere mensen geweest die zich hebben ingezet maar de meeste hebben de handdoek na hun poging in de ring gegooid. Daarnaast is er een aantal malen om input gevraagd en als deze dan word ingestuurd word het stil en zie je niets van het ingebrachte terug. Ben het er mee eens dat er nieuwe mensen op moeten staan maar het probleem ligt voor een flink gedeelte in het feit dat dezelfde mensen al jaren de dienst uitmaken en dat deze wel erg goed zijn in hun posities beschermen. Helaas hebben deze bestuurders naar mijn idee, en ik weet dat ik niet de enige ben, niet echt laten zien de focus op het behoud en groei van de sport te hebben.
      Ik begrijp dat het erg lastig is en middelen beperkt. Maar ik zie allerlei mooie plannen, kernploeg, top 16, A ranking maar weinig tot geen actie op het gebied van jeugd en de breedtesport. Daarnaast gaat wel weer de contributie omhoog, wees eerlijk de lagere klassen brengen het meeste in, en dan word hiervan een flink gedeelte gesoupeerd door een uitzending naar het WK en niet te vergeten een veel te duur bondsorgaan.
      Ik denk dat we moeten beginnen met de erkenning van dat snooker in Nederland geen lange toekomst meer heeft als we op de huidige manier doorgaan. Om het tij te keren moet alle energie en de beperkte middelen in de breedtesport en jeugd gestoken worden. De oude garde hoeven en moeten we zeker we niet te vergeten maar niet uit de wind te houden. De huidige top 16 opzet en A ranking maakt het nl wel weer erg moeilijk om in de top 16 door te dringen. Laten we dit nu eens opengooien en iedereen de kans geven te genieten van het mooie spel op alle niveaus.
      Dus afsluitend, de reactie van de beste stuurlui, slaat kant nog wal. Er zijn de afgelopen jaren velen initiatieven opgestart om snooker voor Nederland te behouden. Alleen is dit op verenigings en lokaal niveau en dat de bond hier geen deel in heeft is op zich al een signaal.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Joris

    Er is ook geen structuur waar vrijwilligers zich aan kunnen vasthouden. Wie gaat er nu vrijwillig meedoen aan een organisatie zonder duidelijk beleid? Vrijwilligers hebben wel ondersteuning nodig. Neem nu het InterConnect Open, een leuk evenement zou je zeggen met een goede sponsoring. Hier hoeft de KNBB helemaal niets voor te doen, alleen aangeven wat de rankingstand is om de geplaatste spelers te bepalen. Dit heeft de organisatie trouwens zelf maar uitgerekend. Op de achtergrond zijn wel degelijk veel mensen vrijwillig actief en er worden kosten nog moeite bespaart om het voor iedereen een leuk toernooi te maken. Dit doen zij trouwens al jaren, maar behalve Peter hebben ze in Den Bosch niemand van de bond ooit gezien in al die jaren.

    Een organisatie die niet eens in staat is om met de leden te communiceren. Ik snap het wel dat er geen vrijwilligers zijn die opstaan. Daar is dus veel winst te halen, mijn advies is om dus te starten met communicatie. Peter als ervaringsdeskundige zou dit wel moeten kunnen opzetten denk ik.

    Misschien zijn er meer bloggers met suggesties?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Goed punt. Misschien een idee om eens te raden te gaan bij Vereniging Sport Utrecht. Een organisatie die uitblinkt in verenigings ondersteuning in de breedst mogelijk zin. De VSU is begonnen als vrijwilligers initiatief en in de jaren uitgeroeid tot een orgaan waarbij bijna alle sportverenigingen in de regio Utrecht zijn aangesloten. Is nu een professioneel orgaan, gesteund door de gemeente, die verenigingen en mensen met ideeën op alle fronten ondersteund.
      Natuurlijk is het runnen van een bond niet exact het zelfde maar als je kijkt naar het stellen van doelen en deze realiseren als mede hoe je de belangen van je achterban kan ondersteunen is iets om van te leren. Zonder de VSU hadden wij het met onze vereniging een stuk moeilijk gehad.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.