Van der Kamp wint eerste A-ranking in Leiden

logo knbbDe eerste A-ranking is gisteren gewonnen door Rogier van der Kamp. In de eindstrijd bij de Snookerij in zijn woonplaats Leiden won de 35-jarige Van der Kamp met 2-0 van Joris Maas uit Rosmalen.

De finale was tot een best-of-3 ingekort vanwege het late aanvangsuur. Aan het toernooi in Leiden deed een dertigtal spelers mee nadat de KNBB had besloten de aanvankelijk geplande drie A-rankings tot één toernooi samen te voegen.

Van der Kamp had in de halve finale gewonnen van good-old Mario Wehrmann, die met 116 wel de hoogste break van het toernooi produceerde.

Maas, die tot de finale geen enkel frame afgaf, was in de semifinale met 3-0 te sterk geweest voor Peter Bertens.

Hoewel de meeste top-16 spelers tegelijkertijd bij Jumbo in Warmond de Grand Prix speelden, was de A-ranking in Leiden een sterk bezet toernooi. Ook spelers als Ton Berkhout, Lennon Starkey en Martin Ruddy verschenen aan de start.

In de groepsfase, bestaande uit vier poules van elk zeven of acht deelnemers, gingen de partijen over één frame. Verre van ideaal natuurlijk voor een rankingevent, maar met zoveel deelnemers was er nauwelijks andere keuze om de toernooivoortgang niet verder te vertragen.

Je kunt je afvragen waarom de KNBB er niet voor koos naar twee A-rankings terug te gaan, toen bleek dat er voor drie toernooien te weinig inschrijvingen waren.

De zalen waren immers beschikbaar, want tot en met vrijdag gingen ook De Dieze in Den Bosch en Westend in Zaandam er vanuit een A-ranking in huis te hebben.

Bijkomend nadeel is ook dat er nu minder rankingpunten te verdienen waren voor de spelers buiten de Grand Prix. Immers, bij drie (laat staan de in de kalender aangekondigde vier) A-rankings hadden natuurlijk veel meer spelers punten voor de ranglijst gesprokkeld.

Je had dan in elk geval drie (vier) winnaars gehad met elk 250 punten, drie (vier) runners-up met elk 200 punten, enz. Nu is er telkens maar één speler die 250, 200, enz. punten krijgt.

Feitelijk krijgen nu dus minder spelers de kans om ooit door te stoten naar de Grand Prix. Dat was toch de gedachte achter de regionale A-rankings.

Ook om die reden zou het fair zijn geweest als er afgelopen weekend ten minste twee A-rankings waren gespeeld.

Maar goed, de top-16 zal hier niet rouwig om zijn…

Lees ook:Bijgewerkte ranking: vier spelers dringen top-16 binnen
Lees ook:Grand Prix bij Jumbo in Warmond
Lees ook:Peter de Vries wint eerste seniorenranking (update)
Lees ook:Grand Prix komt eraan – maar wie staat er eigenlijk in de top-16?
Lees ook:Dutch Snooker Cup start met 42 deelnemers

Eén reactie op “Van der Kamp wint eerste A-ranking in Leiden

  1. Simon Reuter

    Knap Ro

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.