Selby meeste punten, O’Sullivan meeste geld

Als de wereldranglijst van World Snooker nu al op basis van het verdiende prijsgeld werd opgesteld, zou Ronnie O’Sullivan de onbetwiste nummer 1 zijn.

En dat terwijl O’Sullivan naast het WK dit seizoen geen enkel ander toernooi speelde.

In het bestaande systeem – naar punten gerekend – staat de wereldkampioen slechts 19e. Die ranglijst wordt aangevoerd door Mark Selby, kort voor Neil Robertson.

world champs 2013 - selby-selt 2nd session

…Selby: niet het meeste geld, wel de meeste punten…

Volgens de vandaag gepubliceerde prijsgeld-ranking verdiende O’Sullivan, die alleen al voor zijn WK-eindzege gisteren £250.000 opstreek, de afgelopen twee seizoen £606.518. Dat is ruim anderhalve ton meer dan de nummer 2, Judd Trump.

Selby’s inkomsten blijven steken op £418.914, daarmee staat hij vierde.

Vanaf het seizoen 2014-2015 wordt de prijsgeld-ranglijst officieel ingevoerd. Tot die tijd blijft de huidige ranglijst, met de rankingpunten over twee seizoenen gerekend, bestaan.

Ondanks zijn verlies in de tweede ronde van het WK tegen de latere finalist Barry Hawkins, sluit Selby het seizoen dus wel af als officiële nummer 1.

Selby heeft een minimale voorsprong op Robertson, die de koppositie veroverd zou hebben als hij niet al in de eerste ronde van het WK was uitgeschakeld.

Na de voortijdige exit van zowel Selby als Robertson had ook Trump nog kans om nummer 1 te worden. Daarvoor had hij dan wel de wereldtitel moeten winnen.

Trump staat nu derde. In de top-10 vinden we verder Shaun Murphy, Stephen Maguire, Stuart Bingham, Mark Allen, Ricky Walden, Barry Hawkins en Ding Junhui.

John Higgins, die sinds 2007 drie keer het WK won, staat als elfde net buiten de top-10.

Luca Brecel, die zijn totaal van vorig seizoen kwijt is en dit seizoen vooral punten haalde dankzij zijn kwartfinale op het UK Championship, staat 72e. Op de prijsgeld-ranking doet de Vlaming het iets beter: daar staat hij 66e met een totaal van £23.751.

De punten-ranglijst vind je bij Prosnookerblog, de prijsgeld-ranglijst bij World Snooker.

[picture Mark Selby © 2013 snooker.blog.nl]

Lees ook:Ding grootverdiener, Brecel in top-64
Lees ook:Nieuwe ranglijst: prijsgeld in plaats van punten
Lees ook:Luca Brecel verdient meer dan Jimmy White
Lees ook:Nieuwe ranking: Dag punten, hallo prijsgeld
Lees ook:Show me the money

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.