Nieuwe ranglijst: prijsgeld in plaats van punten

Barry Hearn had het al eens aangekondigd, nu is het officieel: vanaf 2014 komt er een nieuwe wereldranglijst op basis van het gewonnen prijsgeld.

Niet langer rankingpunten, maar het verdiende geld over de laatste twee seizoenen bepaalt dan de positie van elke speler op de ranglijst.

World Snooker heeft vanmiddag bevestigd dat de nieuwe ranglijst definitief wordt ingevoerd. De bond heeft er meteen een overzicht bij gedaan, waarin de huidige ranglijst is omgerekend naar de nieuwe situatie.

Dat levert enkele interessante verrassingen op.

Zo blijkt Mark Selby, die de bestaande punten-ranglijst ruim aanvoert, niet langer de nummer 1 als je naar gewonnen prijsgeld kijkt, maar John Higgins.

De Schot, zevende op de echte ranglijst, verdiende £492.000. Nummer 2 op de nieuwe ranking, en slechts 16e op de echte ranglijst, is Ronnie O’Sullivan met £443.000.

Daarmee is meteen duidelijk dat het wereldkampioenschap nog veel bepalender wordt voor de ranglijst dat het nu al is bij de puntenranglijst. Higgins (2011) en O’Sullivan (2012) zijn immers de twee wereldkampioenen uit deze periode.

Judd Trump staat derde, en Selby is vierde op de prijsgeldranking.

De nieuwe rekenwijze zal ook onderin de ranglijst grote consequenties hebben. Nu krijg je voor een gewonnen kwalificatiepartij punten, maar geen prijsgeld.

Als dat niet verandert, maakt het voor je ranglijstpositie dus ook niet uit of je nu in de eerste of tweede kwalificatieronde van een toernooi verliest. Dat is vreemd.

En als we toch onderin kijken: opvallend is de positie van Luca Brecel, die al 66e staat op de prijsgeldranking hoewel hij pas één seizoen op de Main Tour heeft gespeeld.

Lees ook:Poll: Trump terechte No. 1 (als hij het wordt)
Lees ook:Ding grootverdiener, Brecel in top-64
Lees ook:Selby meeste punten, O’Sullivan meeste geld
Lees ook:Nieuwe ranking: Dag punten, hallo prijsgeld
Lees ook:Luca Brecel verdient meer dan Jimmy White

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.