Compleet snookertoernooi in 147 minuten

logo oneforsevenKijk, dat is nog eens een interessant nieuw initiatief! Global Snooker stelt deze week op z’n website OneForSeven voor: een revolutionaire opzet voor een snookertoernooi, dat slechts 147 minuten duurt.

Aan het toernooi doen acht spelers mee. Verdeeld over vier tafels speelt iedereen tegen iedereen. Elke partij gaat over één frame en duurt maximaal 21 minuten. Met zeven tegenstanders speel je dus 7 keer 21 is 147 minuten. Wie in totaal de meeste punten (niet frames) maakt, wint het toernooi.

Een testtoernooi met dit nieuwe format werd onlangs gewonnen door Andrew Pagett. Hij scoorde 558 punten in de zeven frames. Hij speelde vier frames in die 21 minuten daadwerkelijk ten einde. Opvallend dat Pagett drie van die vier frames verloor maar toch nog het toernooi kon winnen.

Voor wie denkt dat 21 minuten nogal kort is voor een frame: tijdens het afgelopen wereldkampioenschap bedroeg de gemiddelde frametijd 18 minuten en 29 seconden.

De officiële lancering van OneForSeven gebeurt op 21 december in Wales. Mark Williams, Matthew Stevens en Ryan Day hebben hun deelname aan dat toernooi al toegezegd.

“Het is een geweldig idee”, aldus Williams tegen Global Snooker. “Het is iets heel anders (…) Ik denk ook dat het in de snookerclubs goed aan zal komen.”

Het grote voordeel van OneForSeven is dat het snel, aanvallend spel stimuleert. De miss-regel geldt ook niet: na een misser van de tegenstander heb je ball-in-hand en mag je verder spelen vanaf elke plek op tafel die je wilt.

Ander voordeel is dat elk toernooi een precies vaststaande tijdsduur kent. Dat is vooral van belang voor tv-zenders, die bij normaal snooker onmogelijk kunnen weten hoe lang een partij gaat duren.

De enige bedenking die ik heb bij OneForSeven is dat het met snooker in zijn pure vorm eigenlijk weinig meer te maken heeft. Het format is immers helemaal gericht op het scoren van punten en niet op het winnen van frames. Dat haalt de essentie onder het snookeren vandaan, vind ik.

Een voorbeeld: als je in een normaal frame 30 punten achter staat met alleen de kleuren nog op tafel, zou je op zoek gaan naar een snooker. In het nieuwe format zou je juist eerder proberen die resterende 27 punten nog te scoren.

Maar toch, ik vind het positief dat zulke nieuwe initiatieven het daglicht zien, en het is goed als ook de profs open staan voor deze noviteiten. Alles wat snooker vooruit kan helpen, verdient een kans.

Lees ook:Pinches scoort wereldrecord bij OneForSeven
Lees ook:OneForSeven, top of flop?
Lees ook:Ryan Day eerste OneForSeven-kampioen
Lees ook:Premier League: nieuwe opzet met 10 deelnemers
Lees ook:Higgins treft Williams op nieuw Shoot-Out-toernooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.