11-jarige Shane is sneller dan O’Sullivan

Deze week scoorde Shane Castle uit het Engelse Marchwood zijn vierde century in een officiële partij. Klein detail: Shane is pas 11 jaar jong! Zijn eerste break van boven de 100 scoorde hij al twee jaar geleden op 9-jarige leeftijd.

Ter vergelijking, de huidige nummer 1 van de wereld, Ronnie O’Sullivan, was al 10 toen hij zijn eerste century speelde.

Shane geldt als Engelands grootste snookertalent en heeft inmiddels een paar persoonlijke sponsors die hem op de carrièreladder begeleiden.

shane castle

…De grote belofte van het Engelse snooker: de 11-jarige Shane Castle…

Met zijn eerste century werd Shane bijna de jongste speler ooit die de magische grens van 100 punten in één serie doorbrak. Slechts Michael White uit Wales, inmiddels prof op de Main Tour, lukte het indertijd toen hij nog 85 dagen jonger was.

Op zijn 10e werd Shane Engels U12-kampioen, een titel die hij dit jaar met succes verdedigde. Inmiddels heeft Shane zich als jongste speler ooit geplaatst voor de EASB Premier Junior Tour, die open staat voor spelers tot 21 jaar.

Het is altijd de vraag hoe het zulke supertalenten verder vergaat. Als je 11 bent, heb je nog een hele persoonlijke ontwikkeling voor de boeg en het is maar de vraag of snooker al die tijd top-of-mind zal blijven.

Wat dat betreft vind ik het commentaar van Shanes coach Dave Mumford erg goed. Hij zegt over de prestaties van zijn pupil: “Dit (succes) betekent niet dat deze jongen prof gaat worden. Het betekent ook niet dat we hem op televisie te zien gaan krijgen. Het betekent alleen dat hij het maximale heeft bereikt wat hij in zijn leeftijdsgroep kan bereiken.”

Als Shane zelf ook zo down-to-earth blijft, is dit misschien wel het eerste Nederlandstalige stukje over een toekomstig wereldkampioen.

(foto Castle © Soton Snooker)

Lees ook:Michael Leslie nu wel Europees U21 kampioen
Lees ook:Luca Brecel krijgt wildcard voor Main Tour
Lees ook:Pink Ribbon: Higgins in vorm, Trump blijft weg
Lees ook:EK-21: Depoorter en Godeyne nog kansrijk
Lees ook:UK Ch’ship: Brecel vanochtend tegen Maguire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.