Barry Hawkins stormt naar Australian Open-titel

Met veel machtsvertoon heeft Barry Hawkins (33) vanmiddag op het Australian Goldfields Open in Bendigo zijn allereerste rankingtitel gewonnen.

In de slotsessie van de finale tegen Peter Ebdon won Hawkins de eerste vier frames op rij, waardoor het duel vóór het geplande interval al was beslist, 9-3.

Hawkins won eerder op de Main Tour het kwalificatietoernooi voor The Masters (2007), een Pro Challenge-event (2010) en de World Snooker Shoot-Out (2012).

…Op zijn 33e wint Barry Hawkins eindelijk zijn eerste rankingtrofee…

Hawkins klimt door de zege van de 23e naar de 20e plaats op de ranglijst. Zijn hoogste positie tot nu toe bereikte hij in 2006, toen hij 12e stond.

Door de nederlaag moet Ebdon voorlopig nog wachten op zijn tiende rankingzege.

Die mijlpaal zou hem op gelijke hoogte hebben gebracht met Jimmy White. Alleen Stephen Hendry, Steve Davis, Ronnie O’Sullivan, John Higgins en Mark Williams wonnen vaker.

…Hawkins scoort zijn derde century en wint de finale tegen Ebdon…

Hawkins was al de sterkere speler in de eerste sessie van de finale. Onder meer dankzij back-to-back centuries liep hij uit naar een 4-1 en later een 5-2 voorsprong.

Tegen het einde van die openingsessie leek Ebdon eindelijk warm te draaien, maar daar was na de hervatting weinig meer van te merken.

Hawkins dicteerde het spel, maakte nauwelijks vermijdbare fouten en was verrassend genoeg ook in het safety-spel de meerdere van tacticus Ebdon.

…Ebdon blijft proberen maar krijgt geen voet aan de grond tegen Hawkins…

Hawkins onderstreepte zijn grootse vorm met een 133 total clearance, zijn derde century. Ebdon probeerde daarna nog een maximum, maar strandde op 40.

“Ik hoop dat ik deze vorm nog een paar keer kan reproduceren”, sprak een zichtbaar ontroerde Hawkins meteen na afloop van de partij.

Hawkins is al de tweede geroutineerde speler die in Australië zijn allereerste rankingtitel wint. Vorig jaar overkwam dat de toen 35-jarige Stuart Bingham.

Australian Goldfields Open
[Bendigo, 9-15 juli 2012]

Halve finales:
> Barry Hawkins – Mark Davis 6-4
> Peter Ebdon – Marco Fu 6-2

Finale:
> Hawkins – Ebdon 9-3

[pictures Barry Hawkins & Peter Ebdon © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Australian Open: Hawkins op voorsprong in finale
Lees ook:Australian Open: Ebdon finalist na zege op Fu
Lees ook:Verrassende halve finalisten op Australian Open
Lees ook:Championship League: Hawkins naar finalepoule
Lees ook:WK: Hawkins achterhaalt Walden na comeback, 12-12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.