Brecel laat Murphy ontsnappen en verliest thriller

Twee keer de laatste roze bal die niet wilde vallen, twee keer ging het frame verloren. Luca Brecel had de UK Championship-halve finale vandaag binnen handbereik.

Maar ondanks een 5-4 voorsprong en die twee kansen om de zege te grijpen, moest de 17-jarige Vlaming uiteindelijk Shaun Murphy feliciteren met een 5-6 overwinning.

De geste na afloop van Murphy, voormalig wereld- en UK-kampioen, sprak boekdelen: hij applaudisseerde voor Brecel en stak een duim omhoog: goed gedaan, jochie!

…Brecel aan stoot in het zenuwslopende slotframe tegen Murphy…

Met de dramatische nederlaag komt een einde aan een fantastische reeks van Brecel op het UK Championship. Vergeet niet dat hij in de allereerste kwalificatieronde al op de rand van uitschakeling belanceerde tegen Scott Donaldson, die met 5-3 vóór kwam.

Brecel won die partij nog, klopte daarna ook Peter Lines, Liu Chuang en Peter Ebdon, en deze week op het eindtoernooi Ricky Walden en Mark King.

Vanavond had Murphy best het volgende slachtoffer kunnen zijn. ‘s Werelds nummer 5 ontsnapte toen Brecel op 5-4 vóór een pot op de laatste roze bal nét miste.

…Brecel mist nét roze, die hem een 6-4 zege had kunnen opleveren…

In de decider leek eerst Murphy de zege te pakken, maar zijn break van 42 werd onverwacht onderbroken door een enorme kick op de laatste rode bal.

Brecel, die een clearance nodig had, ruimde vervolgens op tot en met bruin, maar kwam net aan de verkeerde kant van blauw uit. Hij potte die wel, maar de speelbal kwam niet ver genoeg terug uit baulk om een gunstige positie op roze over te houden.

En net als in het vorige frame zag Brecel zijn potpoging stranden in de kaken van de pocket. Voor Murphy bleef toen een makkelijke pot op roze naar een middenpocket liggen, 5-6.

…Brecel krijgt de complimenten van een opgeluchte Murphy…

Brecel won het openingsframe, voordat Murphy – onder meer met een 122 – op een 2-1 voorsprong kwam. Met een 47 zorgde Brecel voor een gelijke stand bij het interval, 2-2.

Murphy kwam nog een keer op voorsprong, maar Brecel bleef tegenspartelen. Hij scoorde series van 46, 48 en 64 – onderbroken door een 79 van Murphy.

Zo kwam Brecel op één frame van de overwinning, die waarschijnlijk velen hem hadden gegund. Op Twitter was “Brecel” zelfs trending topic tijdens het slotframe.

Een schrale troost. Maar als de wond van deze pijnlijke uitschakeling is geheeld, zal Brecel beseffen wat een prachtige en leerrijke week hij heeft beleefd in York.

Murphy speelt vrijdag in de halve finales tegen WK-finalist Ali Carter, die tegen Stuart Bingham een 4-2 voorsprong verloren zag gaan maar daarna met 6-4 won.

[pictures Luca Brecel & Shaun Murphy © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Murphy in finale na inhaalrace tegen Carter
Lees ook:LUCA BRECEL (15) EUROPEES KAMPIOEN SNOOKER!
Lees ook:Brecel loopt sensationele zege op Fu mis
Lees ook:WK-kwalificatie: Brecel 2 zeges verwijderd van WK
Lees ook:World Open: Allen en Murphy naar laatste vier

Eén reactie op “Brecel laat Murphy ontsnappen en verliest thriller

  1. Mike

    Top hij heeft veel geleerd dat is zeker. En zeker in deze laatste wedstrijd leek hij duidelijk verschijnselen te vertonen van een topper. Zijn safety’s en longpots waren in die wedstrijd duidelijk beter. En aan die mentaliteit van luca heb ik ook niks aan te merken. Top toernooi voor hem!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.