Haastige Shoot-Out is zelden goed (update)

Snel, sneller, snelst! Na ruim een week rust gaat de Main Tour volgende week vrijdag weer op volle toeren draaien met de eerste World Snooker Shoot-Out in Blackpool.

Zelf heb ik mijn bedenkingen bij dit event – daarover zo meteen meer – maar Mark Allen kijkt er in elk geval erg naar uit, zo lezen we bij Sky Sports, dat het event ook gaat uitzenden.

“Het wordt opwindend. Het wordt short and sweet, maar als je wint, wordt het very sweet“, zegt de Noord-Ier, die afgelopen week de halve finales van The Masters haalde.

“Met frames van tien minuten kan iedereen van iedereen winnen. Er zullen veel verrassingen zijn.”

“Het  kan gebeuren dat je afstoot, de ander maakt een break en de partij is voorbij – dus misschien speel je een enkel shot“, kijkt Allen vooruit.

“Ik denk dat spelers daarom voorzichtig zijn maar het is geweldig voor de fans.”

Echt waar? Ik vraag het me af.

Ik weet niet wat er zo geweldig is aan een snookerpartij van één frame dat hooguit 10 minuten mag duren. Ten minste, als je van sport houdt.

Alsof je darters één leg laat gooien en dan de winnaar aanwijst. Waarbij je bij darts in elk geval nog de garantie hebt dat de beurt na elke drie pijlen wisselt.

Verder zijn er wat aanvullende spelregels. Zo dien je ofwel een bal te potten, ofwel met je speel- of objectbal tenminste één band te raken.

En na een foul van je tegenstander heb je ball in hand, maar niet duidelijk is of je dan vanuit de D of vanuit elke willekeurige positie verder mag spelen.

Tot slot heb je nog de shot clock: 20 seconden tijdens de eerste vijf minuten, 15 seconden tijdens de laatste vijf minuten. Ik verheug me nu al op de 15-seconden shots met de extended rest

Natuurlijk is ook dit event, waar de spelers bij hun opkomst door schaars geklede dames vergezeld zullen worden, bedoeld om een nieuw en jong publiek voor snooker te winnen.

In dat opzicht verschilt de Shoot-Out niet van PowerSnooker of OneForSeven.

Maar net als bij die snelle andere varianten betwijfel ik of je hiermee fans voor het echte snooker kunt winnen. De attractiviteit van het spel zit volgens mij beperkt in het snel-snel-snel potten van ballen.

Snooker is voor mij óók fantastisch omdat een speler na een 5-9 achterstand een finale nog met 10-9 kan winnen. Of  omdat een speler diep nadenkt en dan met een briljante oplossing voor die schier onmogelijke snooker komt.

Dát krijgen we bij de World Snooker Shoot-Out in elk geval niet te zien.

UPDATE woensdagmiddag 19 januari 2011:
En as we speak heeft World Snooker nu ook een naamsponsor gevonden voor de Shoot-Out: niet geheel verrassend betreft het opnieuw een geldschieter uit de wereld van het (online) gokken: CaesarsCasino.com.

Lees ook:Weekendje Shoot-Out start vanavond
Lees ook:Shoot Out van start
Lees ook:Ali Carter wil uursalaris van £32.000
Lees ook:Shoot-Out: Ondertussen in Blackpool…
Lees ook:Higgins treft Williams op nieuw Shoot-Out-toernooi

2 reacties op “Haastige Shoot-Out is zelden goed (update)

  1. Macho Man Randy Savage

    Begint een beetje op World Wrestling Federation te lijken, ik zie Steve Davis straks Shaun Murphy een keu op z’n hoofd kapot smashen, zich switchen tot bad guy en een nieuwe groepering vormen met Hendry, White enzo tot de New World Order die door valse streken enzo weer titels gaan winnen.
    OOOHHH Yeeeaaahh!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. jasha

    Ik ben het helemaal met je eens, Eric. De snookerbond wil nieuwe snookerfans winnen, maar door dit soort evenementen zou het snooker juist trouwe fans kunnen verliezen. Als ze de jeugd er meer bij willen hebben, kunnen ze dan niet beter beginnen met finales vroeger gaan uitzenden en meer reclame voor toernooien maken? Het lijkt me niet leuk dat iedereen zomaar van iedereen kan winnen. De spelers die goed in vorm zijn en net iets beter zijn dan vele anderen op de tour, zouden dat moeten merken aan hun resultaten. Maar op deze manier gebeurt dat niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.