Terugkeer van de World Team Cup – een goed idee?

snooker-symboolfoto-2Op veel internationale snookerwebsites en -forums wordt tegenwoordig driftig gediscussieerd over de toekomst van de snookersport. De al lang gehoorde roep om een Seniors Tour lijkt dit seizoen eindelijk gehoord te worden met drie events voor de sterren-van-toen.

Een ander idee dat geregeld komt bovendrijven: waarom zouden we de World Cup voor landenteams niet opnieuw in het leven roepen?

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat Wales de eerste State Express World Cup won.

Wales speelde toen met Ray Reardon, Terry Griffiths en Doug Mountjoy en versloeg in de finale op 27 oktober 1979 in Birmingham Engeland (Fred Davis, John Specer en Graham Miles) met 14-3.

In het gouden decennium van de snookersport vond de World Cup jaarlijks plaats. De laatste editie was in 1990, met een eenmalige terugkeer in 1996 in Thailand.

Tussen 1999 en 2001 werd nog wel de vergelijkbare Nations Cup gespeeld, maar dat event verdween van de kalender nadat er geen tv-contracten gesloten konden worden.

Ik vraag me af of de herinvoering van een landenwedstrijd in het profsnooker succesvol zou zijn?

Ik geloof dat, hoewel snooker een individuele sport is, veel spelers nog steeds graag in teamverband voor hun land zouden spelen.

Of zo’n plan uitvoerbaar is, hangt volledig af van de financiën: zijn er voldoende sponsors en wil de televisie (BBC, Eurosport) het uitzenden?

Een alternatief voor de World Cup zou ook een soort van Ryder Cup voor het snooker kunnen zijn. En dan niet zoals bij golf een ontmoeting tussen Europa en de Verenigde Staten, maar tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld.

Aan de ene kant Ronnie O’Sullivan, John Higgins, Stephen Maguire en Shaun Murphy, aan de andere kant Ding Junhui, Liang Wenbo, Marco Fu en Neil Robertson.

Ik zou het een welkome aanvulling op de snookerkalender vinden.

Lees ook:“China kan snookersport domineren”, zegt Hendry
Lees ook:Nieuwe poll: wat lees jij het liefste?
Lees ook:D-Day voor Stephen Lee
Lees ook:Alex Higgins: Vier toppers schuldig aan match-fixing
Lees ook:“World Snooker schrapt PIOS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.