“World Snooker schrapt PIOS”

logo World Snooker (small)De Main Tour krijgt volgend jaar een geheel nieuw kwalificatiesysteem. Opvallendste verandering is het schrappen van de Pontin’s International Open Series (PIOS) in Prestatyn.

Dat schrijft het gezaghebbende tijdschrift Snooker Scene in zijn maart-editie. Volgens het blad “lijkt het zeker” dat er vanaf komend seizoen geen kwalificatietoernooien meer bij Pontin’s worden gespeeld.

In plaats daarvan zou er een viertal toernooien in mei en juni plaatsvinden, waar de nummers 65 tot en 96 van de ranglijst de strijd aanbinden met topamateurs.

Op elk van die vier toernooien verdienen telkens acht spelers een ticket voor de Main Tour van het daaropvolgende seizoen.

Die vier nieuwe kwalificatietoernooien zouden allemaal in de World Snooker Academy in Sheffield worden gespeeld.

Volgens Snooker Scene wil WPBSA-chef Barry Hearn af van Pontin’s. Weliswaar mag World Snooker de faciliteiten daar gratis gebruiken.

Maar het vakantiepark aan de westkust van Wales ligt nu eenmaal erg afgelegen. Bovendien moeten spelers vaak gepeperde rekeningen betalen voor hun onderkomen op het park.

In de nieuwe opzet zouden dus geen spelers meer direct van de Main Tour verdwijnen. Wie zich niet onder de beste 64 weet te scharen, krijgt na afloop van het seizoen nog een herkansing.

Bovendien zouden nu alle kwalificatietoernooien binnen een of twee maanden plaatsvinden. Dat is vooral aantrekkelijk voor spelers die van ver moeten aanreizen.

Nu is het voor bijvoorbeeld Aziatische spelers ondoenlijk om aan de PIOS mee te doen. Een heel jaar in Wales blijven voor acht PIOS-events is natuurlijk nauwelijks te financieren. Acht keer heen en weer vliegen in één seizoen evenmin.

Het plan van Hearn waarover Snooker Scene schijnbaar beschikt, moet nog verder worden uitgewerkt. Zo is nog onduidelijk hoe de amateurs worden geselecteerd die aan de vier kwalificatietoernooien mogen meedoen.

Volgens Snooker Scene zouden daar spelers voor in aanmerking kunnen komen die goed hebben gepresteerd op toernooien van de IBSF en de EBSA, of – in de grote snookerlanden – op nationale kampioenschappen.

Lees ook:Pontin’s vrijwel failliet na verdwijnen snookertoernooien
Lees ook:“Kop dicht en snookeren”
Lees ook:Barry Hearn wil baas van World Snooker worden
Lees ook:Europese PTC’s in Duitsland, Polen, Ierland, België
Lees ook:R.I.P. Pro Challenge Series (* 2009 – † 2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.