World Snooker meet met twee Chinese maten

Dit riekt naar klassejustitie: Liang Wenbo mag zijn kwalificatiewedstrijd voor de Shanghai Masters in China spelen. Eigenlijk moet Wenbo donderdag in Prestatyn in Wales aantreden, maar de 22-jarige Chinees krijgt niet tijdig de benodigde vergunningen geregeld. World Snooker heeft nu besloten dat zijn tegenstander (Alan McManus of David Gilbert) dan maar naar China moet afreizen, zo meldt Snooker Scene.

Dat is een merkwaardig besluit. Want Wenbo’s landgenoten Li Hang en Mei Xiwen konden eerder deze week vanwege visumproblemen ook niet in Prestatyn zijn. Maar zij werden door World Snooker tot een walk-over veroordeeld en kregen geen kans hun gemiste partij in China te spelen.

Dat vind ik geen fair besluit tegenover Hang en Xiwen. Gelijke monniken, gelijke kappen, zou ik zeggen. Ik begrijp dat het organisatorisch lastiger is twee partijen uit de eerste kwalificatieronde van Wales naar China over te hevelen, dan een partij uit de slotronde.

Ook uit commercieel oogpunt snap ik het besluit van World Snooker wel: als hij zich kwalificeert, is Wenbo als Chinees één van de topattracties van het toernooi in Shanghai. Maar organisatorische of commerciële argumenten mogen het toch zeker niet winnen van sportieve redenen?

Eigenlijk is het merkwaardig, dat Chinese spelers helemaal naar Wales moeten reizen om zich te plaatsen voor een toernooi dat nota bene in China plaatsvindt. Alsof je Engelse spelers naar Peking stuurt om zich te kwalificeren voor het UK Championship.

Maar goed, omdat (bijna) alle kwalificatietoernooien nu eenmaal in Prestatyn plaatsvinden, moet World Snooker daaraan ook consequent vasthouden, vind ik. Het is ook tegenover McManus of Gilbert niet fair om hen voor hun laatste kwalificatieduel ineens naar Shanghai te sturen, terwijl alle andere spelers gewoon in Prestatyn konden proberen zich te kwalificeren. Dat grenst aan competitievervalsing. Er staan immers belangrijke rankingpunten op het spel.

Ben benieuwd of dit curieuze besluit van de profsnookerbond nog een staartje gaat krijgen. Vrij naar George Orwell: voor World Snooker zijn alle snookerprofs gelijk, maar sommige snookerprofs zijn meer gelijk dan anderen.

Lees ook:Let’s go Snooker Loopy!
Lees ook:Worden de oudjes nu echt oud?
Lees ook:Tafels in Prestatyn “een toernooi onwaardig”
Lees ook:Wenbo houdt wel van een gokje
Lees ook:“China kan snookersport domineren”, zegt Hendry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.