Snooker krijgt eindelijk een eigen Seniors Tour

Altijd al eens Alex Hurricane Higgins in actie willen zien tijdens een WK? Wil je eindelijk wel eens weten wat Willie Thorne, die kritische BBC-commentator, er zélf van kan? Opgelet: volgend jaar juni vindt in het Engelse Bradford voor het eerst een WK snooker voor 40-plussers plaats. Tal van legendarische oud-spelers doen mee, zo schrijft Telegraph & Argus.

In de tennis- en de golfsport zijn ze al lang populair: nostalgische toernooien waar de sterren van toen nog eenmaal hun kunsten vertonen. Nu lijkt ook snooker die trend te volgen. In elk geval spelen beroemde oud-profs zoals Higgins, Thorne, Joe Johnson en Mike Hallett volgend jaar een officieus wereldkampioenschap. De organisatoren hopen dat dit toernooi de start is van een hele reeks evenementen.

Het idee is afkomstig van Joe Johnson, de wereldkampioen van 1986. Samen met zakenpartner Dave Shipley heeft hij World Seniors Snooker Ltd opgericht. Het bedrijf organiseert het WK voor 40-plussers op 5 en 6 juni. Naast genoemde oud-profs zouden inmiddels ook spelers als Jimmy White en John Parrott – beiden oud genoeg maar nog steeds op de Main Tour actief - hun deelname hebben toegezegd.

De organisatoren willen van het WK geen eenmalige happening maken. Ze hebben naar eigen zeggen serieuze contacten met Malta, Bahrain, China en Thailand om ook daar toernooien met de sterren van toen te organiseren. Johnson en Shipley zullen de komende tijd vooral gebruiken om sponsors te werven en contracten voor tv-uitzendingen te regelen.

Je kunt je afvragen waarom het zo lang heeft geduurd voordat snooker een eigen Seniors Tour krijgt. Veel mensen leerden de sport in de jaren tachtig kennen dankzij de televisie. Zij associëren snooker dan ook nog steeds met de opvallende spelers van toen, zoals de rebelse Alex Higgins, de rare-bril dragende Dennis Taylor, of de altijd grappen makende Ray Reardon.

Hoe graag je als snookerliefhebber ook een serie toernooien met helden van weleer zou willen zien, het vinden van genoeg geldschieters kan wel eens de bottleneck worden voor dit initiatief. De reguliere snookertoernooien hebben immers al de grootst mogelijke moeite om sponsors aan te trekken. Voor komend seizoen heeft vooralsnog alleen het wereldkampioenschap in Sheffield een hoofdsponsor, Betfred.com. De economische crisis maakt de situatie er niet eenvoudiger op.

Lees ook:Jimmy White nu wél geplaatst voor wereldkampioenschap
Lees ook:Stephen Hendry is “geen favoriet” op WK-senioren
Lees ook:WK-senioren: De terugkeer van Hendry
Lees ook:Terugkeer van de World Team Cup – een goed idee?
Lees ook:WK senioren: Cliff Thorburn vervangt Alex Higgins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.