Snooker NL (deel 3): Topsport vs. breedtesport

logo snooker nlTijd voor deel 3 voor onze brede maatschappelijke discussie over de toekomst van het snooker in Nederland, Snooker NL. Dit keer gaan we het hebben over topsport vs. breedtesport.

Wat vind jij van de beleidskeuzes die de KNBB maakt? Is er genoeg (of te veel, of te weinig) aandacht voor snooker als hobbysport?

Moet de nadruk meer op de toppers liggen, omdat die snooker naar een hoger peil kunnen tillen? Of juist op de brede basis, want zonder die heeft snooker op de langere termijn geen toekomst? Hoe vind je de juiste balans tussen beide?

Praat mee en geef jouw mening en ideeën als reactie onderaan dit bericht.

In deel 1 van Snooker NL spraken we over de ranking, in deel 2 ging het over de bekercompetitie. In het afsluitende deel 4 gaan we begin volgende week nog praten over communicatie.

Daarna is het tijd om conclusies te trekken.

Omdat de reacties op de diverse thema’s elkaar toch deels overlappen, heb ik besloten om alle vier discussiepunten eerst af te ronden.

Daarna zal ik de vele reacties filteren en ga ik proberen een steekhoudende samenvatting te presenteren als handreiking aan de KNBB. Ook jouw stem wordt gehoord, geef dus nu je mening!

Lees ook:Snooker NL (deel 4): Communicatie
Lees ook:Snooker NL (deel 1): De nationale ranking
Lees ook:Snooker NL (deel 2): De bekercompetitie
Lees ook:Welk toernooi heeft jouw voorkeur?
Lees ook:Nederlandse snookercompetities starten begin oktober

13 reacties op “Snooker NL (deel 3): Topsport vs. breedtesport

  1. Joris

    KNBB heeft beleid geschreven hieromtrent. Alleen is de uitvoering onzichtbaar, met name op het gebied van breedtesport. Het is verontrustend om te zien dat er geen nieuwe spelers bijkomen en weinig overkoepelends wordt georganiseerd. Wat zou kunnen is een document met ideeen en suggesties richting de zalen met formats om lokale initiatieven te ontplooien. Overkoepelend moet dit ondersteund worden zodat ook het bereik kan worden vergroot door landelijke promotie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Martin

    De KNBB heeft nog steeds oogkleppen op en heeft lak aan meningen en kritische opmerkingen van haar leden.Als er niets veranderd aan het beleid van de KNBB is het een kanslose missie om van snooker weer een populaire en aantrekkelijke sport te maken.Er komt maar erg weinig vers bloed bij en dat is natuurlijk een slechte zaak.En nog iets anders is het feit dat ze niet echt weten waar ze mee bezig zijn.Ik krijg net een mail met de indeling van de 2e bekerronde.Maar tot mijn verbazing staat ons team er helemaal niet meer bij.In de vorige mail waren we nog geplaatst. [...deel reactie verwijderd door redactie...] Let nu eens even op aan wie je een mail stuurt dan kom je tenminste geloofwaardig over.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Simon

    Martin, volgens mij zouden we in deze rubrieken niet op de man spelen, dus doe dat dan ook niet.

    Als je een probleem hebt met de bekerloting, hoor ik dat graag van je want dan kunnen we er nog iets aan doen. Maar via een blog werkt dat natuurlijk niet.

    Topsport staat overigens los van breedtesport. Het is ook niet zo dat het budget hiervoor uit één potje moet komen. Hier zijn namelijk subsidies voor beschikbaar.
    Laten we beginnen met breedtesport: Ik denk dat hier een grote taak ligt voor de zaalhouder zelf, waarbij ik wel van mening ben dat er een bepaalde vorm van ondersteuning zou moeten zijn vanuit de KNBB (denk aan posters, evt. een coach etc.)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Martijn

    Jammer dat het toch weer op de persoon moet Martin, dat is niet erg netjes van je.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Martijn

    Mee proberen te liften op het Breceleffect in Belgie.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Joris

    Heeft iemand ooit deze stukken gelezen over beleid, visie en missie? Zie deze pagina op de KNBB site. Mooie woorden van enige tijd geleden over wat er moet gebeuren. Wie gaat het beleid uitvoeren? Erg goed en prima natuurlijk dat de leden worden betrokken nu men het zelf niet meer weet, maar wel wat laat. En wordt deze discussie ook door de beleidsmakers gelezen? Hopelijk kunnen we een reactie verwachten. Erg fijn dat Eric bereid is om de handreiking te doen door alles steekhoudend samen te vatten! Chapeau Eric. Hopelijk wordt er nu wel op je gereageerd.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Eelco

    Vreemd dat voor topsport een potje is en voor breedtesport niet. Beetje kip en ei verhaal!
    Maar goed, in Nederland zal er nooit een “echte” topsport komen als er niet geinvesteerd wordt in de breedte. In principe zou dit moeten ontstaan door verenigingen, maar die zijn er niet veel in Nederland. Hier zou de eerste taak van de KNBB moeten liggen en ondersteuning bieden aan spelers die verenigingen willen opzetten. Daarnaast ligt er een taak voor de eigenaren. De jeugd zijn de toekomstige klanten en deze zouden voor een relatief laag bedrag moeten kunnen spelen en trainen op tafels die “leeg” staan. Daarnaast komen voor het merendeel de recreatieve spelers als klant en voor klanten zouden er dus goede goede voorwaarden moeten komen om véél te kunnen spelen. Ook hier kan de KNBB een bemiddelende rol in spelen, denk bijvoorbeeld aan kortingen om te spelen als het leden zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Joris

    Of iemand van de KNBB langs scholen sturen met een leer- en speelpakket oid. Goed georganiseerde middag natuurlijk met lesmateriaal, begeleiding en leuke prijs of zo. Eerst in 1 gemeente testen. Het is maar een snel idee. De beleidsmakers kunnen in een middag vast meer goede praktische ideeen bedenken en daarna natuurlijk ook uitrollen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Joris

    Qua topsport, wie kent de toppers van Nederland. Zet ze in het zonnetje en in the picture. Het zouden de rolmodellen moeten en kunnen zijn voor de jonge spelers. Het is voor de Nederlandse spelers slechts een hobby (ik bedoel er wordt geen geld mee verdiend). Biedt deze topspelers een mogelijkheid om wat waardering te krijgen en met eenvoudige middelen is best wat aandacht te krijgen. Wat zijn de te besteden bedragen? Laten we het geen kosten maar investeringen noemen overigens.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Martin

    Ik heb persoonlijk niets tegen mijnheer Hudepohl maar als ik zijn naam tegenkom onder mails gericht aan mij,dan is hij natuurlijk mijn aanspreekpunt.Ik zie alleen niet graag dat het snooker nog verder afglijd.Het is duidelijk dat er wat gebeuren moet en daar ligt de bal bij de KNBB.Anders kunnen we net zo goed alleen nog voor de lol gaan spelen.En mijn mening over het bekertoernooi heb ik op deze site al meerdere malen gegeven.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Eelco

    Joris
    “Qua topsport, wie kent de toppers van Nederland. Zet ze in het zonnetje en in the picture. Het zouden de rolmodellen moeten en kunnen zijn voor de jonge spelers”
    Helaas gebeurt het niet of veel te weinig dat de top zich inzet voor jeugd! Noem mij twee namen en het is al veel! Dus waarom in het zonnetje zetten?
    Van overdracht van kennis kunnen we met snooker in Ned. niet spreken…alleen als er betaling tegenover staat :(

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joris

      Dat kan ik niet zo goed beoordelen Eelco, wellicht dat het op lokaal niveau wel gebeurd. Maar ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat de jeugd ze nu uberhaupt niet ziet of kent.

        /   Beantwoorden  / 
  12. DdH

    Weten we eigenlijk wel hoeveel jeugd er aan het snookeren is ? Heeft de KNBB daar ooit eens een onderzoekje aan besteed ?
    Als je weet hoeveel jeugd er actief snookerd, kun je daar je pijlen op richten. Om maar wat te noemen, regel professionele lessen (gesponsord door de KNBB) elke maand op een andere locatie in Nederland door een (echte) trainer. Organiseer eens een reeks toernooitjes met een ranking. Dus Senioren, Gewone ranking en junioren ranking. Het is echter wel noodzakelijk om de KNBB het communicatieve werk te laten doen, de inventarisatie zullen we maar zeggen. Anders blijft het altijd op het stedelijke hooguit regionale niveau liggen. De KNBB heeft daar de tools voor (of zou dit moeten hebben) wij als cluppie of trotse vaders van snookerende kids niet.
    Wij hebben 12 junioren varierend in leeftijd van 8 t/m 16 jaar. Waarvan de ene de keu nog niet goed vasthoud maar de andere rustig een break 20 maakt terwijl ie nog een krukje nodig heeft om boven tafel te komen. Deze junioren speler nu alleen in onze eigen club, maar hoe leuk zou het zijn om dit eens wat breder te trekken (ook voor hun). Hier zie ik de taak aan de KNBB om snooker een toekomst te geven, maar dit kost wel effort.
    Het alleen organiseren van een NK junioren is niet dekkend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.