Brecels noodkreet klinkt tot in Engeland door

Carlo Brecel luidde vorige maand op tv en in de krant de noodklok: zonder overheidssubsidie kan de (kostbare) profloopbaan van zoonlief Luca al voorbij zijn nog voordat deze is begonnen.

De noodkreet heeft nu zelfs tot in Engeland doorgeklonken, want het toonaangevende tijdschrift Snooker Scene wijdt er in zijn februari-uitgave een halve pagina aan.

Het verhaal in een notendop: in België wordt snooker als sport niet erkend, dus snookertalenten en -toppers hoeven niet op enige financiële steun van de staat te rekenen.

De bizarre situatie doet zich voor, dat Luca Brecel enerzijds wel tot Belgisch Sportbelofte van het Jaar 2010 kan worden gekozen, maar dat hij anderzijds schijnbaar geen echte sport beoefent.

Het probleem is dat toetreding tot de Main Tour zonder staatssteun onbetaalbaar dreigt te worden.

Carlo Brecel heeft becijferd dat Luca’s eerste seizoen op de proftour een kleine €100.000 zou gaan kosten, die vooral opgaan aan reis- en verblijfkosten.

In die inschatting is meegerekend, dat de dan 16-jarige Luca op elke reis in principe wordt begeleid door tenminste twee personen: zijn vader en zijn coach.

Sponsors staan voor snookerspelers niet in de rij, zelfs niet voor een beloftevol talent als de jongste Europees kampioen aller tijden.

En hoewel Brecel al ruim een jaar bij het bekendste managementbureau onder contract staat, is de ondersteuning uit die hoek ook beperkt

Volgens Snooker Scene zou Carlo Brecel zelfs overwegen het contract met 110sport op te zeggen.

“Het spijt me als Carlo teleurgesteld is maar we contracteerden Luca in januari 2010 toen er nog maar zes toernooien waren”, zegt 110sport-baas Ian Doyle.

“Nadat Barry Hearn bij World Snooker arriveerde, kwamen er veel meer toernooien dan we verwachtten, en dus veel meer kosten.  Bovendien, van €100.000 kan nooit sprake zijn en al helemaal niet voor een 15-jarige, hoe getalenteerd hij ook is.”

Inmiddels heeft Brecel met installatiebedrijf CKS een eerste persoonlijke sponsor gevonden, maar die dekt uiteraard slechts een beperkt deel van de kosten.

Zelf vind ik het allereerst belachelijk, dat snooker in België niet als officieel erkende sport geldt.

Verder lijkt me de inschatting van een kleine ton aan onkosten nogal aan de hoge kant. Ik ken de precieze berekening niet, maar waarschijnlijk zijn hier ook trips naar de Main Tour-events in Brazilië, Shanghai en China meegerekend.

Echter, de voorrondes voor al deze toernooien vinden gewoon in Sheffield plaats, wat vanuit België natuurlijk goedkoper bereikbaar is.

Het is maar de vraag, of Luca zich voor al deze events door vier kwalificatieronden weet te spelen om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

Tot slot kun je je afvragen of er twee begeleiders nodig zijn.

Ik begrijp Carlo dat hij zijn 16-jarige zoon niet graag alleen wil laten rondreizen, maar een vaste coach mee op reis - hoe sportief waardevol ook – is wellicht te veel van het goede.

Laten we in elk geval hopen, dat Luca Brecel inderdaad op de Main Tour komt en zich daar sportief en financieel kan handhaven, want dat kan voor het snooker in de Lage Landen alleen maar goed zijn.

Lees ook:Luca Brecel weg bij 110sport
Lees ook:Sportpers kiest Luca Brecel tot Belofte van het Jaar
Lees ook:Bullet tegen Nugget: Brecel speelt exhibition met Davis
Lees ook:Brecel weer terug bij coach Moermans
Lees ook:Luca Brecel krijgt wildcard voor Main Tour

25 reacties op “Brecels noodkreet klinkt tot in Engeland door

  1. Raymon fabrie

    Het talent van dit jochie wordt te erg gemediahyped! Talent is aanwezig, maar verreweg van het kaliber van bijvoorbeeld Ronnie op 15jarige leeftijd. Toen Mario en ik 15 waren hadden we hetzelfde niveau als luca, alleen zette we onze trainingsfilmpjes niet op YouTube. Verder vind ik het “managementteam” erg overdreven vindt doen dat deze jongen 100.000 euro per jaar nodig heeft om zijn toernooien te kunnen spelen. Ik moet nog zien of deze jongen het überhaupt gaat redden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. MLD

    Hey Faab!!Volgens mij ging het om omgerekend 100000 Belgische Frank en of hij het gaat redden moet je altijd maar afwachten,maar ik denk wel dat ie beter met dat sponsorgeld zal omgaan dan jij en Mario ooit hebben gedaan,helemaal de tifoes in feesten in Blackpool enzo,wel kklachen,kan ik niet ontkennen,maar heeft niet de droom gerealiseerd hé ouwe reus!Het is inderdaad allemaal wel een beetje overexposure,maar wat doe je eraan?De druk wordt hiermee enorm vergroot en zal lastig zijn met beide voeten op de grond te blijven,maar als hij daar wel goed mee om weet te gaan heeft ie wel een hele sterke mentale weerstand en is alles mogelijk,concurrentie is natuurlijk wel ongenadelijk en groot,tijd zal het leren,belangrijkste is dat hij er zelf veel plezier aan blijft beleven en vooral die beleving is van belang…het echte plezier beleef je toch eigenlijk alleen wanneer je speelt op je top en dat die top goed genoeg is om te winnen,dat is bij de èèn wat vaker dan bij een ander,vandaar dat ik wel geloof dat hij nog echt fun heeft in het spelletje en hij zit nog in een leerproces,je kan toch niet serieus verwachten dat ie tijdens al die PTC’s enzo effe spelers verslaat die al zolang meedraaien op dat niveau.Vind wel dat men die jongen lekker moet laten spelen zonder hem helemaal op te hemelen,hij gaat je vast niet liever of minder aardig vinden zonder al die veren van achteren en daarmee maak je hem niet beter als speler noch als persoon,die jongen moet straks volwassen worden,laat hem nu lekker genieten van wat ie kicken vind om te doen,snookeren en zoveel mogelijk zien te winnen er is geen beter gevoel op die leeftijd,nou ja Faab hé samen dan met dat ene gheghe ghe viezerik!

      /   Beantwoorden  / 
    1. flo

      he le duc! ben het af en toe totaal niet met je eens maar hier sla je de spijker op de kop!
      deze jongen moeten we met fluwele handschoentjes behandelen omdat hij gewoon echt goed is!
      dat hebben we allemaal gezien en sommige ook van ons meegemaakt!
      heb deze jongen in furth met pa en ma gezien ,en gesproken ,dit zijn super normalen mensen die er echt alles voor over hebben om dit ventje te doen laten slagen!
      mijn mening kom op sponsers als jullie dit al laten schieten wat dan……….
      mvg
      flo

        /   Beantwoorden  / 
      1. Beste Vriend

        ”deze jongen moeten we met fluwele handschoentjes behandelen omdat hij gewoon echt goed is!”
        Was je het nou wel met le Duc eens of niet?

          /   Beantwoorden  / 
        1. MLD

          Misschien gedeeltelijk.

            /   Beantwoorden  / 
  3. Beste Vriend

    Faab effe serieus met alle respect maar jij moest er altijd hard voor werken,dat is niet echt talent natuurlijk,buiten dat had je toen nog geen youtube he!Reint Duut daarentegen was wel megatalented en die zet nu ook z’n 147′s op youtube…

      /   Beantwoorden  / 
    1. reind duut

      Dank je Maurice!!

        /   Beantwoorden  / 
  4. marcel

    Zou als ik Brecel was naar een bookmaker in Engeland gaan en vragen om een weddenschap hoeveel krijg voor mijn inleg terug als ik bv voor 2014 een rankingtoernooi win?Ik schat 250 tegen 1,is altijd het proberen waard om aan geld te komen!!

      /   Beantwoorden  / 
      1. marcel

        Er mag ook niks meer tegenwoordig,overigens 40 tegen 1 vind ik hoopgevend laag(zijn schoonmoeder mag toch wel gokken mochten ze er alsnog achterkomen zit je schoonmoeder vast!)

          /   Beantwoorden  / 
  5. Biljart Class met Harry Pens

    Deze week in Biljart Class het grote aantal Snookerwedstrijden dat wordt uitgezonden op TV,en het steeds kleiner aantal Snookerclubs in Nederland.Hoe kan dit Suze Pens zoekt dit uit.Wel Harry de onderwereld trekt zich al jaren terug uit de vastgoed sector,hierbij zijn de Snookerclubs de dupe geworden.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Carlo

    Hallo allemaal,
    Alleen al even de kosten voor de Qschool hier even op het blog plaatsen.
    Drie maal naar Sheffield, voor dit tornooi is het prijskaartje in totaal, reizen, hotel + verteer + inschrijvingsgeld.
    Ongeveer een 5700€ en dit voor de speler en 1 begeleider.
    Het is maar om een idee mee te geven.
    Groeten,
    Carlo Brecel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. MLD

      Waarom zou je drie keer op en neer reizen, als het in drie weken wordt afgewerkt,dat is alleen maar vermoeiend.Je zou toch voor bepaalde periodes ook een klein appartementje kunnen huren ofzo lijkt me of neem een caravan net als Johan Oenema vroeger,dan wordt ie echt een bikkelharde survivor straks aan tafel,dat is ook geen verkeerd extra wapen wat je erbij kan hebben in je arsenaal en dat in combinatie met het talent…wat ik wil zeggen het hoeft niet allemaal 1st class te zijn om de top te halen.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Gordon

    Oh oh oh,I got seven words for ya Ronnie O’Sullivan eat your heart out baby!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Raymon fabrie

    precies wat ik bedoel maurice! Beetje overdreven, 5700 euro! Daar speelde ik vroeger een heel seizoen van. en die andere 94300 euries dan, wat gaan we daarvan doen?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Jeroen

    Ik weet niet of het klopt, maar moet Luca niet naar school, waardoor hij daar geen paar weken kan blijven?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eddy

      Luca krijgt prive les, zodat hij de hele dag kan trainen.
      Dat is wat ik Carlo op eurosport heb horen vertellen.

        /   Beantwoorden  / 
  10. Rob

    In het verleden heeft een Nederlandse golfspeler(Maarten Lafeber) aandelen uitgegeven om de eerste jaren op de pro tour te kunnen financieren. De aandeelhouders konden dan gedurende een afgesproken tijdsduur een vergoeding voor de gedane investeringen tegemoet zien indien er voldoende prijzengeld werd verdiend.
    Op deze manier zou het ook voor Luca met zijn talent mogelijk moeten zijn om een behoorlijk startkapitaal te vergaren.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Eddy

    Het lijkt me ook lastig. Het beste wat de Brecels kunnen doen lijkt me is naar 12bet.com en andere soortgelijke bedrijven lopen en vragen voor sponsering. Dus geen staatsteun, maar bedrijfssteun.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Robbie

    Luca heeft evenveel zo niet zelfs meer potentie als een Ding op die leeftijd of wie van de elite dan ook.
    Het belangrijkste is gewoon dat de jongen een reële kans krijgt om zich te handhaven op de pro-circuit om op langere termijn zelfs iets uit te halen, de jongen heeft al menig zeer ervaren spelers verslagen, op een zeer jonge leeftijd. Een haneveer verslaan in een BK finale of Roy Stolk in EK finale vergt meer dan alleen geluk en talent, het vergt ook heel wat self believe en moedigheid en dat nog wel op die leeftijd!!

    menig spelers in NL hebben zich mogen meten met de internationale top in Engeland en tot zoverre nog steeds tevergeefs, dus waarom zou deze gastje van nog geen 16 dat niet mogen met wat financiële steun?

    Hij kan zich met RECHT meten met de allerbesten van de beneluxe, enige verschil hij moet zijn piek nog bereiken, i.t.t heel wat op leeftijd spelende toppers!

    en oja mld: polla en tu tumba

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Nou, ik heb Ronnie zien spelen toen hij vijftien was en mwah ….. hij kon toen wel een balletje raken hoor (understatement tot en met). Ook Ding was overigens abnormaal goed op die leeftijd, maar dat Luca een heel goede speler is en nog veel beter kan worden, spreekt niemand tegen; zeker niet zelfs!

      Ronnie en Ding streden meteen mee om de prijzen toen ze het pro circuit in gingen; dan is de druk op het financiële plaatje ook lager!

      Ik hoop ook dat Luca een goede sponsor vindt, maar dat dit best lastig is, geloof ik voor de volle 100 procent.

        /   Beantwoorden  / 
    2. MLD

      ‘Robbie’ ik wist niet dat jij ook een paar woordjes Spaans kende,niet misselijk hoor,ik ben onder de indruk,nog nooit eerder van je geweest alhoewel zelfs jij misschien nog wel kan winnen van menig topspeler uit Luxemburg.Maar `Robbie’ wist je dat je hier geen dreigementen mag uiten?Eric kan nl. je IP-adres checken en kan je aan eeuwige blogroem helpen door je als eerste persoon te bannen van hier,maar zie het positief dan heb je toch nog es wat gepresteerd binnen het snookerwereldje!

        /   Beantwoorden  / 
    3. Eddy

      btw: Is het niet “hoja”?

        /   Beantwoorden  / 
  13. Basil Fawlty

    Olè!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.