Murphy: “Belachelijk dat snooker niet Olympisch is”

Voormalig wereldkampioen Shaun Murphy noemt het “belachelijk” dat snooker geen Olympische sport is.

“Als je naar sommige sporten kijkt, die zijn lachwekkend. Het is belachelijk dat wij er niet bij zitten”, aldus Murphy gisteren in zijn persconferentie op de German Masters in Berlijn.

Geen idee waarom het onderwerp uitgerekend nu weer ter sprake kwam. Feit is dat snooker en de andere keusporten als pool, driebanden en carambole al lang vergeefs naar Olympische erkenning hunkeren.

Murphy zelf mocht ooit als 15-jarige in Moskou een snookerdemonstratie geven voor toenmalig IOC-baas Juan Antonio Samaranch. Zonder resultaat.

“Dat is vijftien jaar geleden en er is niets van terecht gekomen”, aldus Murphy.

Snooker had zijn hoop gevestigd om tenminste als demonstratiesport deel te mogen uitmaken van de Olympische Spelen in Londen afgelopen zomer.

Juist in het Verenigd Koninkrijk, waar de sport weliswaar niet ontstaan is (dat gebeurde in India) maar waar snooker toch nog altijd zijn thuisbasis heeft.

Ook dat gebeurde niet. “Verschrikkelijk, een grote gemiste kans”, aldus Murphy.

Lees ook:Snooker een olympische sport?
Lees ook:Snooker Olympisch? Deel zoveel…
Lees ook:Snooker olympisch?
Lees ook:Murphy wil shot clock op wereldkampioenschap
Lees ook:Mag een referee zijn haar in een staart dragen?

8 reacties op “Murphy: “Belachelijk dat snooker niet Olympisch is”

  1. Kees

    Beetje vreemde opmerking van Murphy dit. Hoewel het de goede kant op gaat met snooker is het nog lang niet mondiaal genoeg om op de OS te komen. Bedenk wel, bij veel sporten mag er maar één deelnemer per land meedoen en bovendien gaat het VK gezamenlijk naar de OS.
    Dan krijg je een toernooi met Selby (UK), Robertson (Aus), Ding (Chi), Fu (HK), Doherty (Irl), Wattana (Tha), Brecel (Bel), Maflin (Nor), Mehta (Ind), Drago (Mal), Ayouri (Ira), Ziegler (Can) en Khairy (Egy), als je uitgaat van de huidige ranking. Niet echt een geslaagd idee.
    Daarbij staan er op de OS atleten die jaren toewerken naar dat ene moment en full-time met hun sport bezig zijn. Hoewel het ook op dat gebied de goede kant opgaat moet ook snooker (en de spelers) nog professioneler worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Op zich ben ik het met je redenering eens, maar er zijn genoeg sporten wél Olympisch waarbij je ook vraagtekens kunt zetten bij het mondiale karakter ervan. Volgens mij behoort zelfs het door ons Nederlanders zo geliefde schaatsen daar ook toe.

        /   Beantwoorden  / 
      1. john

        Als je de “sporten” ziet welke wel olympisch zijn zoals: kanovaren,mountainbiken,beachvollybal en ga maar verder,dan zou snooker toch niet misstaan en geef ik Murphy groot gelijk.
        Vraag mij af welke sporten meer fans hebben oftewel publieke belangstelling snooker of kanovaren, beachvollybal.

          /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      De mondiale spreiding is nog steeds niet optimaal. Grootste probleem is dat de Verenigde Staten zo’n witte vlek zijn als het om topsnooker gaat. Zo lang het IOC veruit de meeste (sponsor- en tv-) gelden in de VS ophaalt, maakt snooker weinig kans. Ik begreep zelfs dat het IOC vanaf 2020 het aantal Olympische sporten juist een beetje wil inperken.

        /   Beantwoorden  / 
      1. marcel

        Nou ja er zijn toch veel goede spelers uit Amerika bij poolen. En dat redt het ook niet olympisch.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Kees

          Snooker en pool hebben veel dingen gemeenschappelijk maar als je moet kiezen welke van de twee olympisch is dan is er toch maar één antwoord.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Martijn

            Uhhh, geen van beide?

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.