Mark Allen: “Main Tour wordt onbetaalbaar”

mark allenMark Allen vreest dat de uitgebreide Main Tour volgend seizoen onbetaalbaar wordt. Niet voor hemzelf als topper, maar wel voor spelers in de onderste helft van de ranglijst.

De kalender voor komend seizoen, die nog niet officieel is gepresenteerd, zou elf rankingtoernooien bevatten, waarvan er vijf in China en één in India worden gespeeld.

“Er zullen veel meer spelers komen die het zich niet meer kunnen veroorloven om te spelen”, aldus Allen op de site van de BBC.

“Er beginnen 128 spelers aan het seizoen maar na drie of vier maanden zijn er minder dan 100 over”, verwacht Allen. “Zes maanden later zou dat aantal tot 64 gedaald kunnen zijn omdat veel spelers de kosten niet meer kunnen opbrengen.”

Voorheen kregen spelers de vluchten naar Azië vergoed, maar Barry Hearn maakte aan die regeling een einde toen hij drie jaar geleden de scepter bij World Snooker overnam.

Alleen de hotelkosten van sommige toernooien in China krijgen de spelers nog vergoed.

Hearn gaat er prat op dat onder zijn leiding het prijsgeld op de Main Tour van £3,5 tot £8 miljoen is opgeschroefd. Dat klopt, betoogt Allen, maar anderzijds zijn de kosten voor de spelers sinds het aantreden van Hearn ook verdrie- of verviervoudigd.

Voor Björn Haneveer waren die explosief stijgende reis- en verblijfkosten een belangrijke reden eind 2011 een punt te zetten achter zijn professionele snookercarrière.

Het ging dan niet alleen om de grote rankingevents, waarvan de kwalificatie immers in Engeland plaatsvond, maar ook om de over Europa verspreide PTC-toernooien.

Het is nog niet duidelijk hoe (en waar) de kwalificatie in het nieuwe seizoen plaatsvindt.

Haneveer staat niet alleen: de kosten vormen voor veel spelers een groeiend probleem.

Allen pleit voor een Asian swing: de Main Tour blijft dan twee maanden aan één stuk in China, zodat spelers niet telkens op en neer hoeven te reizen.

Volgens World Snooker verdiende Allen £278.273 over de afgelopen twee seizoenen.

“Ik ben blij dat ik de sport waarvan ik houd, als mijn beroep kan uitoefenen. Maar ik ben nummer 6 van de wereld dus ik zou best wat meer mogen verdienen”, aldus Allen.

Vanochtend vulde Allen dat onderdeel van het BBC-verhaal aan op zijn Twitter-account.

“Dat bedrag op de money list is erg misleidend! Na de belastingen en de ernom hoge kosten blijft er helemaal niet zo veel over”, aldus de Noord-Ier op Twitter.

Lees ook:Hearn hekelt trage uitbetaling prijsgeld door China
Lees ook:Hearn en Allen leggen ruzie bij (zegt Hearn)
Lees ook:Luca Brecel weg bij 110sport
Lees ook:Allen toch gestraft voor gevloek richting Hearn
Lees ook:Reanne Evans verdwijnt van Main Tour zonder zege

3 reacties op “Mark Allen: “Main Tour wordt onbetaalbaar”

  1. Eddy

    Het is nadelig vooral voor de Britse spelers. Als prof in Azie had je vroeger nooit een kans! Zelfs voor de nederlanders was het al te duur om naar engeland af te reizen (reind, roy). Prima dat de britten minder voordeel hebben, echter ik ben het er wel mee eens dat het prijzengeld omhoog zou kunnen maar dan moet de sport maar populaorder worden. Het is immers geen tennis.

      /   Beantwoorden  / 
  2. john

    De snookersport zou wellicht baat hebben bij een systeem wat men in de formule 1 hanteert, hoe meer punten je haalt op een evenement hoe meer kosten er voor je betaald worden, vliegtickets,hotels enz. Nu de top 16 niet meer beschermd is zouden daar de subtop van kunnen profiteren. Verder ben ik het wel eens met Laurens dat een 1e ronde doorkomen kostendekkend zouden moeten zijn voor de spelers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.