Hearn gaat wangedrag snookerprofs zwaar straffen

Wegblijven van een toernooi zonder je af te melden. De verplichte persconferentie negeren. Te laat komen. Met je break-off meteen het pack openknallen.

Dat soort wangedrag van Main Tour-spelers als Ronnie O’Sullivan, Ding Junhui en Neil Robertson zal World Snooker-baas Barry Hearn vanaf volgend seizoen niet meer tolereren.

Volgens Hearn zijn de huidige profcontracten in het snooker te vrijblijvend geformuleerd, waardoor spelers vaak niet aangepakt kunnen worden.

Maar door die contracten aan te scherpen, kunnen vanaf volgend jaar zware straffen worden opgelegd, aldus Hearn in een opmerkelijk interview met het Snooker Scene-blog van David Hendon.

Opmerkelijk, omdat Hearn O’Sullivan, Ding en Robertson bij naam noemt als voorbeelden van spelers die tegen de regels zondigen.

O’Sullivan bleef herhaaldelijk zonder bericht weg van PTC-events, Ding gooide in een EPTC-partij tegen Liang Wenbo met zijn openingsstoot ongeïnteresseerd het pack open, en Robertson arriveerde slechts luttele minuten vóór de start zijn tv-match.

Volgens Hearn zijn de kwesties van O’Sullivan en Ding inmiddels aanhangig gemaakt bij de disciplinaire commissie, terwijl Robertson een kwade brief heeft gekregen.

“Het is een gebrek aan professionaliteit … Robertson zal voortaan zes in plaats van één uur voor zijn partij aanwezig moeten zijn als hij in de toekomst nog op mijn toernooien wil spelen.”

Volgens Hearn hebben op de Shanghai Masters diverse spelers een verplichte persconferentie niet bezocht omdat ze die schijnbaar niet belangrijk genoeg vonden. Ook daarop staan voortaan straffen.

“Sommige topspelers doen niet wat ze zouden moeten doen”, zegt Hearn. “En het interesseert mij niet of ze Sid Smith of  Ronnie O’Sullivan heten.”

Volgens Hearn bestaan vergelijkbare problemen niet in de dartswereld.

“Ik heb 380 spelers in de PDC (Professional Darts Corporation, EW) en heb nog nooit een probleem gehad. Het geheim is dat die spelers goed opgevoed zijn. Ik ben bang dat een paar snookerspelers een houding heeft van: ‘Wat doet het ertoe?’.”

Hearn hoopt dat spelers beter hun verantwoordelijkheden kennen en nemen zodra hen voor misdragingen zware straffen in het vooruitzicht zijn gesteld.

Lees ook:Masters-trofee wordt Paul Hunter Trophy
Lees ook:Spionnen ingezet tegen gokkende snookerspelers
Lees ook:“Ronnie O’Sullivan is als Mohammed Ali”
Lees ook:Hearn hekelt trage uitbetaling prijsgeld door China
Lees ook:“Snookerprofs zijn lui”, zegt Barry Hearn

4 reacties op “Hearn gaat wangedrag snookerprofs zwaar straffen

  1. Ruud K

    Goede zaak daar de spelers het visitekaartje van de sport en sponsoren zijn. Als de spelers provisioneel gedrag al niet op kunnen brengen dan word het laten groeien van de sport en het aanboren van nieuwe geldstromen erg lastig.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mike

    helemaal mee eens zeker de toppers moeten eigenlijk alles goed doen als zij alles goed doen volgt de rest wel.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jim

    Om nu het vergrijp van Ding te gaan bestraffen vind ik nergens op slaan. Als iemand als Tony Drago plots een impuls krijgt en er hevig op los slaat (zoals die stoot die leidde tot Jimmy White’s 147) wordt het dan ook bestraft? Tafels met de ballen overal verspreid kan een erg ingewikkeld, maar zeer boeiend frame betekenen hoor.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Een mislukte, harde stoot in de loop van een frame vind ik nog wat anders dan opzettelijk het pack opengooien vanaf je break-off. Daar mag wat mij betreft best tegen opgetreden worden, zeker zolang snooker nog met het imago kampt dat er wel eens een frame wordt verkocht (lees: opzettelijk verloren).
      Ben het wel met je eens dat een opengegooid pack nog best een lastige tafel kan opleveren.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.