Michael White maakt zijn “opa” Terry Griffiths trots

Uiteindelijk was Ricky Walden gisteravond een maatje te groot. Maar het bereiken van de WK-kwartfinales markeert de doorbraak van snookertalent Michael White.

De 21-jarige Welshman wordt al een grote toekomst toegedicht sinds zijn century op 9-jarige leeftijd. Hij schreef als tiener talloze juniorentoernooien op zijn naam.

Dat hij in zijn vijfde seizoen op de Main Tour ook naam heeft gemaakt op het WK, komt voor zijn mentor Terry Griffiths allerminst als een verrassing.

world champs 2013 - white-poomjaeng 1st session

…White imponeert met WK-zeges op Williams en Poomjaeng…

“Ik ken hem al sinds zijn kindheid, hij woont bij mij in de buurt en speelde jarenlang in mijn club”, zegt Griffiths, die in 1979 zelf als qualifier het WK won.

White, momenteel 41e op de wereldranglijst, heeft zich dit seizoen voor het eerst weten te kwalificeren voor enkele hoofdtoernooien van de Main Tour.

Hij plaatste zich voor de Wuxi Classic en het International Championship, maar ging beide keren in de wildcard-ronde onderuit tegen een Chinese amateur. Op het UK Championship verloor hij in de eerste ronde van de latere winnaar Mark Selby.

In de WK-kwalificatie klopte hij Zhang Anda en Andrew Higginson. En afgelopen week versloeg hij eerst tweevoudig kampioen Mark Williams, en daarna Dechawat Poomjaeng.

In de kwartfinales tegen Walden kwam White niet op gang en verloor met liefst 6-13.

Griffiths, die eerder oud-wereldkampioenen als Stephen Hendry, Mark Williams en Ken Doherty coachte, benadrukt altijd de mentale aspecten van het snooker.

“Ik lees veel over hoe sportpsychologen werken, en ik probeer dat zelf te doen in andere bewoordingen. Het is erg vergelijkbaar”, aldus de nu 65-jarige Griffiths.

“De spelers vinden mijn enthousiasme voor het spel belangrijk, vooral hier (in de Crucible) waar het zo speciaal is”, zegt de Welshman. “Ze kunnen altijd op me rekenen. Ik besteed veel tijd om over hun gedachten te praten, over wat er zich in hun hoofd afspeelt.”

Griffiths zegt zich “als een opa” van White en zijn andere pupillen te voelen.

“Ik praat met ze en probeer te achterhalen hoe ze als mens in elkaar steken”, zegt hij. “Ik dring mezelf niet op … it’s all about their minds as well as their cue action.”

Het hele interview met Griffiths kun je hier lezen op This Is South Wales.

[picture Michael White © 2013 snooker.blog.nl]

Lees ook:Snookerclub Terry Griffiths met sluiting bedreigd
Lees ook:Wist je dat Terry Griffiths…?
Lees ook:“Niveau Main Tour wordt hoger door Q School”
Lees ook:Pardon? Legendarische quotes uit de snookerwereld (afl. 4)
Lees ook:Welkom terug, Mark J. Williams!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.