Main Tour 2013-2014: Wat gaat er veranderen?

logo World SnookerAnderhalve maand vóór de start van het nieuwe seizoen heeft World Snooker eindelijk de met spanning tegemoet geziene (voorlopige)  Main Tour-kalender voor 2013-2014 gepresenteerd.

Snooker.blog.nl zet de belangrijkste veranderingen op een rij:

> kwalificatie: voorrondes van toernooien worden niet meer in Sheffield (World Snooker Academy) gespeeld, maar in Gloucester, Doncaster en Barnsley. Bij 8 van de 11 rankingtoernooien zullen alle 128 Main Tour-spelers kwalificatie moeten spelen.

> Players Tour Championship: het PTC bestaat nu uit de European Tour (8 events in Europa en de UK) plus de Asian Tour (4 events in China).

> World Team Cup: de World Team Cup – in 2011 gewonnen door China – zou aanvankelijk elke twee jaar gaan plaatsvinden maar ontbreekt op de kalender.

> Premier League: omdat de Britse tv-zender Sky niet meer wil uitzenden, keert de PL hoogstwaarschijnlijk niet meer terug – in elk geval niet in het format waarbij van september tot november vrijwel wekelijks op donderdagavond wordt gespeeld.

> Championship League: als gevolg daarvan is ook het voortbestaan van de CL, die immers als voorronde voor de PL geldt, op de tocht komen staan.

> PowerSnooker: het verguisde PowerSnooker staat wél op de kalender, als tbc voor 5 en 6 oktober. Dat is merkwaardig: het fenomeen leek uitgestorven, en zou op deze data bovendien samenvallen met European Tour 5 in Mülheim a/d Ruhr.

> India: het al jarenlang aangekondigde rankingevent in India ontbreekt nog steeds. Maar er is nog hoop: in oktober en februari is ruimte opengehouden voor nieuwe events.

Tegelijkertijd met de presentatie van de nieuwe Main Tour-kalender stuurde World Snooker-baas Barry Hearn een brief aan alle spelers.

Daarin legt hij het nieuwe kwalificatiesysteem nog eens uit. Zoals al bekend moeten ook alle toppers straks bij veruit de meeste toernooien in voorronde één starten.

Het prijsgeld gaat bij bijna alle toernooien (fors) omhoog. Uitschieter is het WK, waar de winnaar £300.000 krijgt; het hoogste prijsgeld ooit op een snookertoernooi.

Tot slot zegt Hearn dat de omstreden wildcards voor de Chinese toernooien blijven bestaan. Wel wordt hun aantal teruggebracht van acht naar vier per event.

Het bizarre feit doet zich voor dat Ding Junhui, de absolute topspeler van China, zich eind mei in Engeland moet zien te kwalificeren voor de Wuxi Classic, terwijl vier lokale amateurs gegarandeerd een startbewijs voor dat toernooi in Dings geboorteplaats krijgen.

Hearn heeft in drie jaar tijd veel bereikt met het profsnooker. Maar er zijn nog wel een aantal plooien die gladgestreken dienen te worden.

Lees ook:Vanaf nu is £1 altijd gelijk aan €1,20
Lees ook:Hearn hekelt trage uitbetaling prijsgeld door China
Lees ook:Nederland en België ontbreken op Main Tour-kalender
Lees ook:World Snooker schrapt kwalificatie deel Main Tour
Lees ook:Komend seizoen minder PTC-toernooien

3 reacties op “Main Tour 2013-2014: Wat gaat er veranderen?

  1. Gerard

    Nice piece, Eric

      /   Beantwoorden  / 
  2. sven

    Spijtig voor team world cup. Denk wel dat bepaalde spelers China links gaan laten liggen. Punten zijn toch minder belangrijk nu iedereen vanaf de 1ste ronde moet beginnen. Of je nu 100ste of 60ste sta maakt niet veel uit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Nou, 100e of 60e maakt denk ik wél uit: als je 100e bent, zul je in de eerste ronde iemand loten die 1-64 staat, als je 60e bent krijg je iemand die 65-128 staat. Iedereen begint wel in de eerste ronde, maar het wordt geen “open” loting.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.