German Masters: Brecel na briljante start onderuit

Luca Brecel is, ondanks een 3-0 voorsprong in nauwelijks meer dan een half uur tijd, uitgeschakeld in de eerste ronde van de German Masters.

Brecel kreeg na zijn overdonderende start geen grip op het tactische spel van Barry Pinches en verloor de uiteindelijk bijna vier uur durende partij in een decider, 4-5.

Een bittere nederlaag voor Brecel, die drie frames lang misschien wel het beste spel speelde dat we van hem hebben gezien sinds zijn toetreding tot de Main Tour.

…Brecel ziet een 3-0 voorsprong verloren gaan tegen Pinches, 4-5…

Brecel won het eerste frame met een break van 93 nadat hij de laatste zwarte bal miste voor een century. Die volgde echter meteen in het tweede frame, 100.

Pinches potte zijn eerste bal pas in frame drie, en leek dat te gaan winnen toen hij 60 punten voor kwam. Met een prachtige 64 clearance maakte Brecel er echter 3-0 van.

Pinches won een bedachtzaam gespeeld vierde frame en kwam voor het interval op 3-1, wat uiteindelijk een ommekeer in de partij bleek te zijn.

Na de hervatting volhardde Pinches in taai match play. Hij wist dat hij geen kansen mocht laten liggen en vertrouwde op zijn safeties om Brecel tot fouten te dwingen. Die begon de Vlaming bij het verstrijken van de tijd inderdaad steeds meer te maken.

…Routinier Pinches wint het tactische gevecht van Brecel…

Het oogde alsof Brecel steeds ongeduldiger werd en steeds sneller probeerde te spelen, juist ook bij safety shots die enige bedenktijd hadden kunnen gebruiken.

Pinches won zo vier frames op rij, en kreeg zelfs een voortreffelijke kans om met 3-5 te winnen. Na een pot op zwart snookerde hij zichzelf op geel toen hij alleen nog de kleuren hoefde weg te spelen. Nu won Brecel wél het tactische gevecht dat volgde.

In de decider kwam Pinches op een 17-51 voorsprong met nog twee rode ballen op tafel, maar miste toen een simpele roze bal in een middenpocket.

Brecel greep die strohalm aan en kroop langzaam dichterbij tot 43-51. Hij kwam echter niet uit een relatief eenvoudige snooker op blauw, waarna Pinches het kon afmaken.

…Brecel speelt drie frames briljant, maar dat blijkt niet voldoende…

De Engelse routinier, die slechts één break van enige betekenis scoorde (een 76 in frame zeven), won de partij puur op zijn ervaring. Kortom, een harde les voor Brecel.

Pinches speelt nu morgenavond in de tweede ronde tegen Mark King. De winnaar van dat duel mag in februari naar Berlijn voor het hoofdtoernooi van de German Masters.

[pictures Luca Brecel & Barry Pinches © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Brecel verliest nipt op Australian Open
Lees ook:Brecel ook tegen Pinches op 6-2 voorsprong
Lees ook:WK-kwalificatie: Brecel naar tweede ronde
Lees ook:King zet Brecel op minieme achterstand, 5-4
Lees ook:Brecel op karakter voorbij Holt, 10-9

4 reacties op “German Masters: Brecel na briljante start onderuit

  1. Gerard

    Nou nou Eric, “slechts één break van
    enige betekenis”? Hij heeft wel gewonnen hoor. Welliswaar met lage breaks, maar ook dat kunnen blijkbaar breaks ‘van betekenis’ zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Je hebt gelijk, Gerard, “betekenis” is een ongelukkige woordkeus door mij want ik bedoel natuurlijk “omvang”. Een break van 13 heeft misschien geringe omvang maar kan enorme betekenis hebben. Bijvoorbeeld roze en zwart in de decider van de WK-finale…

        /   Beantwoorden  / 
  2. Martin

    Luca zal dit soort tegenstanders nog wel veel vaker tegenkomen.Het scorend vermogen van dit geweldige talent is in het snookerwereldje uiteraard wel bekend.Ik zet wel mijn vraagtekens bij de mentale weerbaarheid.Maar gezien zijn leeftijd moeten we maar niet te kritisch zijn.Trump brak ook pas na enkele jaren pas echt goed door.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kees

    Luca is een geweldige speler en misschien wel het grootste talent dat momenteel op de main tour rondloopt. Hij kan volgens mij inderdaad niet zo goed met kritiek omgaan, maar ik zou niet willen zeggen dat hij mentaal niet sterk is. Vergeet niet dat hij ook al een paar mooie comebacks heeft gemaakt, bijvoorbeeld in het UK championship in zijn eerste wedstrijd. Het hoort er gewoon bij dat je af en toe verliest vanuit een voorsprong, tegen een taaie speler als Pinches is dat trouwens ook helemaal geen schande, en soms win je vanuit een achterstand. De kunst is om er goed mee om te gaan. Als Luca na zo’n wedstrijd nog zin heeft om te spelen en uit kan kijken naar het volgende toernooi, is hij mentaal zeker niet zwak.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.