Main Tour: Nieuwkomers krijgen geen starterspunten

Voor nieuwkomers op de Main Tour wordt het vanaf dit seizoen vrijwel onmogelijk om zich in hun eerste seizoen op te werken tot de top-64.

World Snooker schaft namelijk per direct de starterspunten af.

Tot dit seizoen kregen nieuwkomers een aantal punten cadeau. Dit om de afstand tot de top-64 niet té groot te maken. Aangezien de wereldranglijst over twee seizoenen loopt, zou je als nieuweling dat gat anders nauwelijks in één jaar kunnen dichten.

Toch verdwijnt die regeling nu in de prullenbak.

Daar staat tegenover dat nieuwkomers twee jaar gegarandeerd op de tour blijven. Ze móeten dus niet langer in hun eerste jaar al die heilige top-64 halen.

Toch vind ik de afschaffing van die regeling vreemd.

Juist World Snooker-baas Barry Hearn zegt altijd dat goede prestaties snel beloond moeten worden. Dat was ook de reden om de ranglijst vier keer per seizoen te updaten.

Maar als je als nieuwkomer goed presteert, zul je daarvan in je eerste seizoen geen vruchten plukken. Je blijft buiten de top-64 en moet dus steeds het maximale aantal kwalificatiewedstrijden spelen om aan rankingevents te mogen meedoen.

Let op, de nummer 64 van afgelopen seizoen, Barry Pinches, had 20.495 punten.

Dat red je zonder starterspunten niet in één seizoen. Zelfs als je al wereldkampioen wordt (10.000 punten), heb je nog niet eens de helft van de benodigde punten binnen.

De nieuwe regeling treft ook Luca Brecel, hoewel hij afgelopen seizoen al op de Main Tour speelde. Maar Brecel handhaafde zich niet en kreeg een wildcard van World Snooker, waardoor hij nu toch als nieuwkomer wordt aangemerkt.

Lees ook:Poll: Hoe wordt Luca Brecels debuutjaar?
Lees ook:Snookeren met Beleid
Lees ook:Hoe blijft Luca Brecel op de Main Tour?
Lees ook:Main Tour wordt uitgebreid tot 128 spelers
Lees ook:Mark Allen: “Main Tour wordt onbetaalbaar”

6 reacties op “Main Tour: Nieuwkomers krijgen geen starterspunten

  1. Pieter

    Het lijkt me wel dat Brecel nu in feite stijgt op de ranking, omdat alle spelers met nul punten alfabetisch gerangschikt worden:-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Ja, en als ze nou de héle ranglijst op alfabetische volgorde zouden zetten, was hij zelfs in één klap top-16 speler… :)

        /   Beantwoorden  / 
  2. Kevin VH

    Alle punten weg lijkt me weer mission impossible. Dat ze dan tenminste de helft geven want de top 64 blijft ook punten bij krijgen…
    Nu het beter werd doen ze weer zo een belachelijke zet….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin VH

      Probeer maar eens 20000 punten van Pinches in te halen als je weet je per ronde een paar honderd puntjes bijkrijgt, dan moet je echt alles spelen en heel goed presteren.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Eric Willemsen

      “…want de top 64 blijft ook punten bij krijgen…”
      Aan de andere kant verliest de top-64 ook weer punten omdat de toernooien van twee jaar geleden geleidelijk van het totaal worden afgetrokken. Kijk, daar hebben de startende Main Tour-spelers dan weer geen last van… ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  3. Kevin VH

    Ja , je hebt gelijk. Maar toch maken ze het weer lastiger dan het zou moeten of mogen zijn. We zullen zien na de eerste paar seizoenen of het haalbaar is of niet ;-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.