Luca Brecel: “Ik ben voor niemand bang”

Uitgerekend in het belangrijkste toernooi van het hele seizoen tovert Luca Brecel zijn beste snooker tevoorschijn. Geen toeval, zegt de 17-jarige Vlaming zelf.

“Hoe belangrijker het event, hoe beter ik ermee omga. Het maakt me niet uit tegen wie ik speel, ik ben voor niemand bang”, aldus Brecel op de website van World Snooker.

Brecel won vanavond met 10-8 van Mark King en plaatste zich zo als eerste Belg en als jongste speler ooit voor een eindronde van het WK snooker.

…Brecel piekt op het belangrijkste moment van het seizoen…

“Het voelt fantastisch. Ik wist dat ik de jongste ooit zou zijn als ik me kwalificeerde. Niemand kan me nu bekritiseren”, aldus Brecel, die deze week vier partijen won.

Behalve King vandaag versloeg hij eerder achtereenvolgens Ian McCulloch met 10-2, Barry Pinches met 10-3 en Michael Holt met 10-9.

Maandagmiddag is de loting voor het WK, dat zaterdag begint. De enige zekerheid die Brecel nu al heeft is dat hij als qualifier gegarandeerd op een top-16 speler zal stuiten.

“Al sinds ik snooker speel, wil ik wereldkampioen worden. Ik ging afgelopen jaar naar de Crucible om te kijken. Ongelooflijk, de sfeer vond ik geweldig”, zegt hij.

Een belangrijk aandeel in zijn succes heeft de Engelse Vlaming Chris Henry, de coach die eerder al onder anderen snookerikoon Stephen Hendry begeleidde.

Diezelfde Hendry was de vorige jongste WK-deelnemer: de Schot was 17 jaar en bijna drie maanden bij zijn debuut in 1986. Brecel werd pas begin vorige maand 17.

“Ik wil mijn ouders Carlo en Mirella bedanken voor wat ze voor me hebben gedaan, en voor de hulp die mijn coach Chris me heeft gegeven op het mentale vlak”, aldus Brecel.

Overigens ging Henry’s hulp vandaag verder dan alleen coaching: tijdens de persconferentie vertaalde hij de woorden van de gelukkige winnaar in het Engels.

[picture Luca Brecel © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Luca Brecel gaat in 2014 voor de wereldtitel
Lees ook:Leestip: “Bullish” Brecel in The Guardian
Lees ook:Coach breekt met Björn Haneveer
Lees ook:Brecel herinnert coach aan Alex Higgins
Lees ook:Terugblik 2012: top en top van april

6 reacties op “Luca Brecel: “Ik ben voor niemand bang”

  1. Mathieu

    Hij heeft inderdaad goed gespeeld … wel erg dat hij geen Engels kan

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      De conclusie “dat hij geen Engels kan” vind ik wat voorbarig. Dat hij zich voor de verzamelde internationale pers wellicht nog niet helemaal op zijn gemak voelt en zich liever in zijn moedertaal uitdrukt – te meer als hij een Engelstalige coach heeft die het allemaal prima kan vertalen – vind ik geen schande voor een net 17-jarige.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Tom

    Kan iemand mij zeggen of de loting live op internet te volgen is?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Journalist David Hendon (Eurosport, Snooker Scene) heeft laten weten dat hij tijdens de loting elke partij meteen op Twitter zet. Dus het beste deze link volgen:
      http://twitter.com/#!/davehendon
      Radiozender talkSPORT zendt de loting live uit en heeft Barry Hearn, Steve Davis en Jimmy White in de studio voor een eerste reactie:
      http://www.talksport.co.uk/radioplayer/live/?popup=1
      De loting begint maandag om 14.30 uur Nederl… eh, Vlaamse tijd. ;-)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Tom

        bedankt

          /   Beantwoorden  / 
  3. Eelco

    Ik hoop dat zijn prestaties de KNBB en het Nederlands snooker een boets kan geven…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.