Luca Brecel (17) jongste speler ooit op WK snooker

Luca Brecel heeft zondag snookergeschiedenis geschreven! De 17-jarige Vlaming wordt de jongste deelnemer ooit aan het WK snooker voor profs.

Brecel won vanavond in de beslissende kwalificatiewedstrijd in Sheffield verdiend met 10-8 van de 21 jaar oudere, ervaren Engelsman en voormalig top-16 speler Mark King.

Brecel mag nu als eerste Belg ooit meedoen aan de WK-eindronde, die zaterdag in de Crucible in Sheffield begint. Zijn eerste tegenstander is nog niet bekend.

…Brecel schrijft geschiedenis door King te verslaan en het WK te halen…

Diverse Belgen zijn in het verleden dicht bij het WK gekomen, onder anderen Patrick Delsemme en Björn Haneveer, maar Brecel heeft straks de echte Crucible-primeur.

Dat is hoe dan ook een fantastische afsluiting van Brecels eerste seizoen op de Main Tour, dat tot deze week niet de resultaten opleverde waarop hij zelf had gehoopt.

Brecel moet straks op het WK de finale halen om op eigen kracht op de Main Tour te mogen blijven. Dat is te hoog gegrepen, maar ik kan me niet voorstellen dat Barry Hearn hem nu niet opnieuw met een wildcard aan boord wil houden.

De zege van Brecel op King was dik verdiend. Tactisch gezien deed hij niets onder, en qua breakbuilding en positiespel was de Vlaming simpelweg een klasse beter.

King moest diep in zijn gereedschapskist graaien om de tools te vinden die hem in de buurt van Brecel konden houden.

Al in het eerste frame van de sessie begon King “professionele” trucjes uit te halen. Zo speelde hij nog steeds door toen hij al vijf snookers nodig had. En toen het frame echt verloren was, vertrok hij voor een wc-pauze die minstens vijf minuten duurde.

Sowieso leek King een zwakke blaas te hebben: hij vertrok na elk frame naar het toilet, en vroeg in frame 16 zelfs tijdens het spel om een extra plaspauze aan de referee.

…King gooit de trukendoos open maar moet Brecel naar het WK laten gaan…

Brecel leek zich er niet aan te storen en draaide zijn 4-5 achterstand van gisteren met breaks van 68, 70 en 66 vlot om in een 7-5 voorsprong.

King maakte er in een scrappy frame 7-6 van voor het interval.

De Engelsman kreeg na de hervatting volop kansen op 7-7, maar miste eerst een zwarte vanaf zijn spot en later de laatste roze bal, die Brecel wel zelfverzekerd potte, 8-6.

King kwam terug tot 8-8 maar had in beide frames het geluk aan zijn zijde.

In frame 15 wilde hij safe spelen maar flukete een plant en hield warempel positie op zwart over. En in frame 16 had hij mazzel dat Brecel bij een pot op bruin ook blauw in een pocket zag verdwijnen en zich bovendien snookerde achter groen.

Dat frame won King met breaks van 50 en 61, de enige keren in de hele middagsessie dat de Engelsman series van enige substantie wist te scoren.

…Brecel zet King zelfverzekerd aan de kant en mag naar de Crucible…

Ook in frame 17 had King twee flukes – een gemiste rode die over de hele tafel heen en weer vloog en uiteindelijk in een pocket rolde, en een double die als safety was bedoeld.

Brecel kwam met 0-24 achter maar pakte dat frame nog met een paar fraaie pots op de kleuren, afgesloten met een lastige cut van roze naar een middenpocket.

Het 18e frame was eenrichtingsverkeer: Brecel opende met een 57, miste toen weliswaar een simpele roze, maar King kon er niet van profiteren.

Even later nam Brecel met een brede glimlach de felicitaties van King in ontvangst. En de Vlaming zal zich zelf als een King hebben gevoeld.

[pictures Luca Brecel & Mark King © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Brecel op karakter voorbij Holt, 10-9
Lees ook:WK-kwalificatie: Crucible ver weg voor Brecel
Lees ook:Luca Brecel boekt knappe zege op Ricky Walden
Lees ook:WK: Mark Allen opnieuw in eerste ronde onderuit
Lees ook:Brecel nipt onderuit tegen Robertson in Gloucester

8 reacties op “Luca Brecel (17) jongste speler ooit op WK snooker

  1. G

    Netjes! Respect voor Brecel voor zijn prestaties afgelopen week.
    Wat zorgt er voor dat je denkt dat B.H. hem een wildcard geeft?
    Wat zijn precies de criteria voor het blijven op de main tour?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      In het kort zijn de mogelijkheden om op de Main Tour te blijven:
      1. eindigen in de top-64 van de wereldranglijst na het WK (hiervoor moet Brecel dus de finale halen…)
      2. eindigen bij de beste 8 spelers van de PTC-ranglijst die niet in de top-64 van de wereldranglijst eindigen (dit kan Brecel niet meer bereiken)
      3. een wildcard krijgen van World Snooker (die kan Brecel tegemoet zien, vermoed ik)
      4. de halve finales halen op een van de drie World Snooker Q School-toernooien in mei (dit gaat Brecel proberen als hij géén wildcard krijgt)
      Als je deze week ziet wat Luca Brecel heeft losgemaakt, wat de reacties zijn op z’n prestaties en op z’n speelwijze, ook in Engeland (zowel op de site van World Snooker als bij fans op Twitter), dan weet ik zeker dat Barry Hearn hem maar wat graag op de Main Tour wil houden.
      En tja, Hearn gaat nu eenmaal over de wildcards… ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  2. kerkie

    die wildcard lijkt me nu wel in de pocket….maar laten we eerst eens afwachten wat hij op het wk gaat laten zien. Als hij zo blijft spelen zijn er echt wel mogelijkheden. Super gefeliciteerd Luca, echt vet goed gespeeld!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mike

    Eigenlijk zijn er niet echt criteria voor een wildcard ze kijken gewoon of je een groot potentieel hebt. Natuurlijk altijd goeie jonge spelers. Luca kreeg vorig jaar ook een wildcard
    Mag dat 2 keer achter elkaar dezelfde speler?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Als je ziet dat voor de Chinese toernooien steeds weer dezelfde spelers een wildcard krijgen, geloof ik dat Hearn zelf ook wel het recht heeft om eenzelfde speler voor een tweede keer een wildcard te geven.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Hommeles

    Grote klasse !! Was in alle 4 zijn wedstrijden de betere speler. Maakt het kijken naar het WK nog nog wat leuker.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Yester

    Super prestatie!
    Dacht trouwens wel dat Bjorn Haneveer als Belg ooit het WK heeft gehaald. Verloor toen in de 1e ronde van Ronnie. Of vergis ik me met een ander toernooi?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Cootje

    Luca, gefeliciteerd! Succes on the big screen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.