Belgen zijn de smaakmakers (maar niet op zondag)

De voorlaatste dag van het Acuerate Antwerp Open heeft een sterk Belgisch accent gekregen – en niet alleen omdat het toernooi in Antwerpen plaatsvindt.

De Belgen waren vandaag de smaakmakers. En hoewel een laatste sportief succes hem niet was gegund, moeten we natuurlijk eerst even stilstaan bij Björn Haneveer.

In zijn laatste toernooi als snookerprof redde de 35-jarige Vlaming het niet tegen Jimmy White. Na een 2-1 voorsprong werd het 2-4, waarbij de Engelsman het laatste frame pakte met een century van 108.

Ik neem aan dat Haneveer nog wel op nationaal niveau actief blijft. Ook anderszins is het alleen maar te hopen dat hij voor de sport behouden blijft.

Natuurlijk als commentator op Eurosport. Verder denk ik dat aanstormende talenten enorm veel van zijn ervaring en klasse kunnen opsteken. Een rol als coach wellicht?

Haneveer is de succesvolste Belgische snookerprof ooit. Regerend Belgisch kampioen Peter Bullen had dat graag willen worden, maar slaagde begin jaren ’90 niet in die opzet.

Toch deed Bullen vandaag nadrukkelijk van zich spreken. Hij klopte Li Yan, die zich eerder deze week voor het UK Championship plaatste, met liefst 4-1. Daarna volgde een 2-4 nederlaag tegen een sterk spelende Dominic Dale, die een 135 liet aantekenen.

Ook René Hemelsoet presteerde opmerkelijk door top-16 speler Matthew Stevens pas in een decider de overwinning te gunnen, 3-4.

En dan was er natuurlijk nog Luca Brecel. De 16-jarige Vlaming, die Haneveer altijd tot zijn favoriete spelers heeft gerekend, won eerst met 4-2 van Jamie O’Neill.

Daarna volgde een 4-1 tegen Sam Craigie, de under-21 wereldkampioen van 2010.

Uiteindelijk slaagde Brecel er nét niet in om de zondag te halen: in zijn slotpartij kwam hij nog wel met 2-1 voor tegen Aditya Mehta, maar verloor met 2-4.

Daardoor ontbreken Belgen op de slotdag van PTC 9, waar zondag 16 spelers aan de start verschijnen. Wel nog in de race zitten Ronnie O’Sullivan, Neil Robertson, Judd Trump en John Higgins, maar niet Mark Selby, die met 1-4 van Andy Hickes verloor.

World Snooker is erg traag met het updaten van zijn website, maar WWW Snooker heeft alle uitslagen en het programma keurig op een rij.

Lees ook:Peter Bullen is de beste van België!
Lees ook:Haneveer en Bullen strijden om Belgische titel
Lees ook:Björn Haneveer blijft “waarschijnlijk” op Main Tour
Lees ook:BR 5: Brecel nipt voorbij Haneveer
Lees ook:Komma kampioen na zege Bullen op Haneveer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.