Wie wint in Wales: Carter of Higgins?

logo welsh openKrijgen we de kampioen van vorig jaar nog een keer, of die van tien jaar geleden? Die vraag wordt vandaag – of wordt het weer vannacht? – beantwoord in Newport als Ali Carter en John Higgins de finale van de Totesport.com Welsh Open spelen.

Voor beide spelers zou het de tweede keer zijn dat ze in Wales zegevieren. Voor Carter zou het ook zijn tweede titel in totaal zijn; Higgins won tot vandaag al 20 toernooien.

Voor mij is Higgins de favoriet. De Schotse wereldkampioen speelt altijd dán op z’n best, als het er echt toe doet. In rankingtoernooien dus. De nummer 1-positie op de ranglijst voor volgend seizoen kan hem eigenlijk al niet meer ontgaan.

Higgins heeft zich ook door de duidelijk lastigere helft van het speelschema moeten worstelen. Wie achter elkaar voormalig wereldkampioen Graeme Dott, regerend Masters-kampioen Mark Selby, en huidig nummer 1 Ronnie O’Sullivan verslaat, heeft de titel in elk geval verdiend.

Die sterke tegenstand kan echter ook het pijnpunt zijn bij Higgins. De Schot worstelde zich in december in een marathonpartij voorbij O’Sullivan, en was vervolgens in de finale té uitgeblust om Ding Junhui van de UK Championship-titel af te houden.

Gelukkig zijn de partijen op de Welsh Open half zo lang als op het UK Championship. Met de vermoeidheid bij Higgins zal het dus wel meevallen, verwacht ik.

Carter heeft eigenlijk pas de laatste weken weer de weg terug naar zijn beste vorm gevonden. De Engelsman beleefde een begrijpelijke terugval nadat hij vader was geworden van zoon Max.

Maar de slapeloze nachten zijn voorbij en de focus is weer helemaal op de snookertafel gericht. Carter heeft vorig jaar laten zien, waar dat toe kan leiden.

Tot die gewonnen Welsh Open-finale, waarin hij een 5-3 achterstand tegen Joe Swail omzette in een 9-5 zege, had Carter de naam een choker te zijn: een speler die op beslissende momenten in partijen te nerveus wordt.

Hoewel Higgins mentaal de betere is, denk ik dat Carter heel blij is dat de Schot gisteravond de halve finale won en dus zijn tegenstander werd.

Tegen O’Sullivan heeft Carter in elf partijen namelijk nog nooit gewonnen.

Lees ook:John Higgins is de Welsh Open-kampioen
Lees ook:Welsh Open: Higgins nog één stap verwijderd van nieuwe titel
Lees ook:Higgins als eerste naar finale Hainan Classic
Lees ook:Higgins wint, slechte generale voor O’Sullivan
Lees ook:Verlies tegen Ding motiveerde Higgins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.