Eredivisie start vandaag

De KNBB Eredivisie Snooker 2014/2015 begint zaterdag 20 september 2014. Vorig seizoen pakte Pierre de Jonge/Inpower uit Breda voor het tweede jaar op rij de landstitel. Het team van NK-winnaar René van Rijsbergen bleef ongewijzigd, maar verhuisde wel van Breda naar SC De Loods in Maassluis, waar begin dit jaar ook het NK werd gehouden, en gaat verder als Amigio/Inpower.

(c) Sandy Giet Sandy.Giet@telenet.be

(c) Sandy Giet
[email protected]

Jumbo Warmond, vorig jaar nog derde, trok zich terug omdat het geen kans zag een voldoende teambezetting te realiseren. Nummer vier Ozebi Utrecht, het team van de veelvoudig landskampioenen Roy Stolk en René Dikstra, is verkast naar Sportcentrum Utrecht en draagt nu ook die naam. Verder bleven Westend Snooker (Zaandam), Pompadour (Breda), Snookerij (Leiden) en InterConnect De Dieze (Den Bosch) in de eredivisie.

De eredivisie, die weer tien teams omvat, kent twee nieuwkomers en een ‘blijvertje’. Snooker Society uit Doetinchem promoveerde vanuit de hoofdklasse. Een andere hoofdklasser, Snookerij 0 uit Leiden nestelde zich via een play-off op het hoogste niveau en treft daar zaalgenoot Snookerij. In de play-offs wist HOB Nijmegen, dat evenals Snookercafé Vlaardingen was gedegradeerd, alsnog een nieuw seizoen in de eredivisie af te dwingen.

1e speelronde, zaterdag 20 september 2014
Amigio / Inpower (Maassluis) – The Final Touch (Amsterdam)
Pompadour (Breda) – Westend Snooker (Zaandam)
Snooker Society (Doetinchem) – Sportcentrum Utrecht (Utrecht)
HOB Nijmegen (Nijmegen) – Interconnect De Dieze (Den Bosch)
Snookerij 0 (Leiden) – Snookerij (Leiden)

Overzicht teams KNBB Eredivisie Snooker

* Amigio / Inpower (Maassluis)
* Selectie: René van Rijsbergen (Breda), Tonnie Kok (Isselburg, D), Ameer Baksh (Hoogvliet), Jean Pierre Nelemans (Roosendaal),

Het team van Pierre de Jonge, met op de foto: Ahmeer Baksh, captain Hui-Wah van Rijsbergen, Rene van Rijsbergen, Jean-Pierre Nelemans, Tonnie Kok en Sander Tierolf

Het team van Pierre de Jonge, met op de foto: Ahmeer Baksh, captain Hui-Wah van Rijsbergen, Rene van Rijsbergen, Jean-Pierre Nelemans, Tonnie Kok en Sander Tierolf

Sander Tierolf (Amersfoort), Kevin van Hove (België), Mario van Herk (België).
* Toelichting: Nederlands kampioen René van Rijsbergen uit Breda pakte vorig seizoen de tweede eredivisietitel op rij en verdedigt die met een ongewijzigde selectie. Wel zijn naam en locatie gewijzigd. Het voormalige Pierre de Jonge/Inpower verliet Breda en speelt dit seizoen onder de naam Amigio/Inpower in SC De Loods te Maassluis, waar Van Rijsbergen eerder dit jaar zijn derde NK won. Oud-prof Kevin van Hove, voormalig Belgisch en Europees kampioen, is er weer bij, evenals Ameer Baksh uit Hoogvliet, de in Duitsland wonende Didammer Tonnie Kok, Sander Tierolf uit Amersfoort, Roosendaler Jean Pierre Nelemans en de Belg Mario van Herk.

* The Final Touch (Amsterdam)
* Selectie: Ton Berkhout (Amsterdam), Frans Veling (Monnickendam), Patrick Matthiessen (Amsterdam), Mischa Marchi (Amsterdam), Jur Kous (Amsterdam), Joeri Reisig (Amsterdam).
* Toelichting: Na een derde plaats in 2013 werden de Amsterdammers – zevenvoudig eredivisiekampioen – vorig seizoen tweede in de strijd om de landstitel. Het team doet ook dit keer weer beroep op vertrouwde namen als kopman Ton Berkhout (NK-goud bij de koppels, NK-zilver bij de heren), de routiniers Frans Veling, Patrick Matthiessen en Jur Kous en de jongere generatie met Mischa Marchi (brons op het NK 2012) en Joeri Reisig (zilver op het NK 2008).

* Sportcentrum Utrecht (Utrecht)
* Selectie: Roy Stolk (Zeist), René Dikstra (Amersfoort), Gosse Vledder (Utrecht), Steve Stolk (Zeist).
* Toelichting: Na vele jaren bij SC Ozebi heeft het Utrechtse topteam van Roy Stolk en René Dikstra – samen goed voor 16 NK-titels in allerhande categorieën – gekozen voor een nieuwe locatie: Sportcentrum Utrecht. Captain Gosse Vledder en Steve Stolk, de jongere broer van Roy, completeren de selectie. Voormalig Europees vice-kampioen Roy Stolk hoopt komend seizoen beter te doen dan de vierde plaats van vorig jaar.

* Westend Snooker (Zaandam)
* Selectie: Mark Stuten (Zaandam), Sebastiaan Kan (Assendelft), Eddy de Boer (Amsterdam), Jimmy Cai (Amsterdam), Jack Bruins (Zaandam), Ahmet Bozkurt (Zaandam), Richard van Leeuwen (Zaandam), Simon Reuter (Purmerend),
* Toelichting: Westend Snooker uit Zaandam, de afgelopen seizoenen opererend onder de naam Shioda Consultancy, kan ook nu weer verwacht worden in de strijd om het linkerrijtje, met vaste waarden als Mark Stuten, Sebastiaan Kan, Eddy de Boer, Jimmy Cai en Jack Bruins. Nationaal seniorenkampioen Richard van Leeuwen, Simon Reuter en Ahmet Bozkurt vormen de kwalitatief zeer sterke reservebank.

* Pompadour (Breda)
* Selectie: Bjorn Kock (Breda), Richard Tijssen (Breda), Martijn Adam (Breda), Remco Tiel (Breda), Ivo Kraus (Roosendaal), Michaël Kuijpers (Breda).
* Toelichting: Pompadour 1 is Back, een degelijke middenmoter, werd vorig jaar keurig zesde, maar wist bovendien te stunten door de Nationale Beker te veroveren en in de Super Cup eredivisiewinnaar Pierre de Jonge/Inpower het vuur aan de schenen te leggen. Bjorn Kock, voormalig winnaar van het NK senioren Richard Tijssen, oud-nummer 3 van Nederland Remco Tiel, Martijn Adam en Ivo Kraus bleven samen bij het team. Zij krijgen er dit seizoen met Michaël Kuijpers – kwartfinalist op het NK 2014 – een ploeggenoot van formaat bij.

* Snookerij (Leiden)
* Selectie: Aram Raken (Leiden), Remco Bonnet (Leiden), Jerom Meeus (Den Haag), Bas Herberigs (Den Haag), Ben Vermeer (Den Haag).
* Toelichting: Het eerste team van Snookerij Leiden legde vorig seizoen beslag op de zevende plaats met Aram Raken, Remco Bonnet, Jerom Meeus en Bas Herberigs in de gelederen. De ploeg wist bovendien de halve finale te halen in de strijd om de Nationale Beker. Invaller Ben Vermeer uit Den Haag staat voor deze competitie vast op de spelerslijst van de Leidse formatie.

Van Velthoven en Vandersteen

Van Velthoven en Vandersteen

* Interconnect De Dieze (Den Bosch)
* Selectie: Joris Maas (Rosmalen), Misja van Vonderen (Well), Nick Tielemans (Eindhoven), Remko Boselie (Berlicum), Brian Beekers (Breda), Yvan van Velthoven (België), Alain Vandersteen (België).
* Toelichting: Interconnect De Dieze verdween na de bekerwinst in 2011 en de eredivisietitel in 2012 enkele seizoenen naar het rechterrijtje, maar moet nu weer gerekend worden tot de topfavorieten voor de titel. De tweevoudig nationaal koppelkampioenen Joris Maas en Misja van Vonderen zijn nog altijd present, evenals Nick Tielemans en Remco Boselie. De ploeg is echter aanzienlijk versterkt met Bredanaar Brian Beekers (in 2012 lid van de Bossche kampioensploeg) en de Belgische toppers Yvan van Velthoven (4 keer goud en 5 keer zilver op het BK) en Alain Vandersteen.

* Snooker Society (Doetinchem)
* Selectie: Pieter Kodde (Doetinchem), Pascal Sars (Doetinchem), Sietse Oukes (Winterswijk), Martijn Woonings (Ulft).
* Toelichting: Snooker Society uit Doetinchem dwong in de afgelopen competitie met de titel in de hoofdklasse B promotie af naar de eredivisie en acteert zo komend seizoen voor het eerst op dit toppodium. Pieter Kodde, Pascal Sars, Sietse Oukes en Martijn Woonings gaan de strijd aan om Doetinchem op een prominente plaats te houden op de nationale snookerlandkaart.

* Snookerij 0 (Leiden)
* Selectie: Job Bavelaar (Leiden), Björn Matheijssen (Leiderdorp), Coen Drejer (Leiden), Martijn Verzaal (Alphen aan de Rijn), Wim Monfils (Leiden), Rogier van der Kamp (Leiderdorp), Xander van Rossem (Leiden).
* Toelichting: Snookerij 0 (nul) eindigde als tweede in de hoofdklasse A achter Zeekant Den Haag, dat echter van promotie af besloot te zien. In een play-off met diverse andere teams stelde de Leidse equipe orde op zaken en hees zich naar het eredivisieniveau van het eerste Snookerij-team. De ploeg heeft ruime eredivisie-ervaring en een drietal NK-medaillewinnaars met Xander van Rossem (zilver bij de mannen), Rogier van der Kamp (goud bij de koppels) en Job Bavelaar (brons bij de senioren).

* HOB Nijmegen (Nijmegen)
* Selectie: Freek Bettonviel (Nijmegen), Frans Diepstraten (Middelburg), Marcel Burgers (Wijchen), Peter Phoelich (Nijmegen), Marcel School (Wijchen), Emiel van Dalen (Nijmegen), Jan Sachtleven (Nijmegen).
* Toelichting: Voor de tweede keer op rij eindigde HOB Nijmegen vorig seizoen op degradatieplaats negen. Een jaar geleden kon de Gelderse ploeg toch weer meedoen in de eredivisie omdat Breaktrough Castricum afzag van promotie. Deze zomer wenste Zeekant Den Haag niet te promoveren en trok Jumbo Warmond zich terug, waarop HOB Nijmegen zich in de play-offs stortte en daarin tweede werd na Snookerij 0: voldoende voor weer een seizoen op het hoogste niveau. De Nijmeegse ploeg profiteert van de studentenstatus van de stad, die jaren geleden al de Zeeuw Frans Diepstraten en nu ook Jan Sachtleven uit Doetinchem bij de selectie bracht.

Bron: persbericht KNBB

Lees ook:Interconnect De Dieze nieuwe koploper eredivisie
Lees ook:Twee teams aan kop in de eredivisie
Lees ook:Interconnect de Dieze kampioen eredivisie, Snookerij 0 degradeert
Lees ook:Amigio 1/Inpower is nieuwe koploper in de eredivisie
Lees ook:Interconnect de Dieze wint weer met 9-0, Pierre de Jonge verrast Final Touch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.