KNBB vraagt input over veranderingen in de teamcompetitie

De KNBB sectie snooker vraagt jullie om mee te denken over de indeling van de teamcompetitie. Door het teruglopen van het aantal teams en zalen worden de reisafstanden voor de teams steeds groter. Met name in de 1e, 2e en 3e divisie speelt dit probleem.

Gedacht kan worden aan het samenvoegen van de 1e divisie en de bovenste helft van de 2e divisie, en de onderste helft van de 2e divisie bij de 3e divisie. Een andere optie is om alle drie de divisies op één grote hoop te gooien. Deze systemen hebben voordelen en nadelen:

Voordelen:
Makkelijker indelen van de teams
Kortere reisafstanden

Nadelen:
Niveauverschil tussen de teams in 1 poule wordt groter
Promoveren wordt moeilijker

De KNBB vraagt nadrukkelijk om jullie mening in deze. Reacties zijn dus van harte welkom! Ook andere voor- en nadelen mogen hierbij uiteraard genoemd worden.

Competitieposter

Lees ook:Nieuwe opzet teamcompetitie
Lees ook:Teamcompetitie reglementen KNBB gepubliceerd
Lees ook:Proef 3 vs 2 voorlopig uitgesteld
Lees ook:Opnieuw verandering binnen de teamcompetitie op komst?
Lees ook:Play-off voor kampioenen van hoofdklasse

95 reacties op “KNBB vraagt input over veranderingen in de teamcompetitie

  1. Roel

    Ik denk dat als je alles op een hoop gooit, dat je dan of geen aanmeldingen van teams krijgt of dat sommige 3e klasse teams als ze tegen een 1e klas moeten spelen dat ze niet eens komen opdagen. Keuze zou kunnen zijn hetzelfde principe toe te passen als in het bekertoernooi. Op een steeds wisselende plek de wedstrijden in de poule afwerken, ik ook gunstig voor de locatiehouder :-)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric

    Ik denk dat een goede zaak als de hoofdklasse en 1ste worden gecombineerd en de 2de en 3de klasse. Afgelopen seizoen 3x een door de weekse wedstrijd gehad waarvoor we meer dan 2uur moesten rijden. Dat kunnen we niet combineren met het werk en familie, daarbij ben je zo gaar van de autorit dat het moeilijk is enig niveau te halen. Bijvoorbeeld hebben we de uitwedstrijd 8-1 verloren, terwijl we de thuiswedstrijd juist met 8-1 hebben gewonnen. Sportief gezien moet je niet verder dan een uur afstand zitten.
    Wel vind ik het vreemd dat er op deze wijze de vraag wordt gesteld en niet via de email.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Hoi Eric,

      We proberen om via meerdere manieren te communiceren. Via de sociale media (facebook, twitter), via de KNBB site, via de mail, via Snookerblog en indien mogelijk persoonlijk tijdens toernooien en evenementen.

      Deze vraag leent zich goed voor een open discussie dus vandaar dat we het dit keer via snookerblog doen.

        /   Beantwoorden  / 
  3. RuudK

    Met de teruglopende ledenaantallen moet er iets gebeuren en niet alleen m.b.t. de competitie. De focus moet liggen op nieuwe aanwas daar als er geen nieuwe instroom komt de competitie langzaam zal steven. Belangrijkste probleem is hierbij de hoge kosten, tussen de 9 en 11 euro voor een uurtje snooker is voor mensen niet meer op te brengen. Zeker niet als je echt wilt leren snookeren en uren wilt maken. Er zijn gelukkig aantal verenigingen die hier iets aan doen en deze laten zien met hun groeiende ledenaantallen dat snooker zeker nog bestaansrecht heeft in Nederland. Dus ik zeg ga als prioriteit met de uitbaters kijken hoe je deze cirkel van steeds hogere tafelhuur kunt doorbreken, zeker voor de jongere generaties. Anders kunnen we snooker voortaan beter een senioren sport gaan noemen ben ik bang.

    Wat betreft de competitie. Er word nu alleen weer over de laagste 3 divisies gesproken, waarom? Kijk naar het totaal plaatje. Mooi voorbeeld is dat er hoofdklasse spelers zijn die niet willen promoveren daar die niet elke zaterdag de hele dag 1 wedstrijd willen spelen. Met een gezin, hebben de meeste wil je niet elke zaterdag de hele dag weg zijn. Dus daar heb je al een probleem, de hoogste divisies zijn aan het vastroesten. Niet alleen qua teams maar ook spelers, geen goede zaak.

    Ik zou zeggen ga terug van 5 naar 3 divisies en hou het simpel, een 2e en 1e divisie en hoofdklasse en laat iedereen weer ‘s avonds laten spelen. De Hoofdklasse kunnen BO 3 spelen, moet qua niveau en snelheid geen probleem zijn. In elk geval geen wedstrijden meer van 6 uur op zaterdag, dan zullen meer spelers bereid zijn in deze klasse mee te gaan draaien vermoed ik.

    Plus speel de wedstrijden in de 2e en 1e divisie in een ander format. Maak dit 3 wedstrijden van BO3. Het spelen van een BO3 maakt het spelen veel leuker en geeft mindere goden ook een grotere kans een frampje af te snoepen van een sterkere speler. Daarnaast voorkom je ingraaf snooker iets dat bij een BO1 veel voorkomt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Het uur tarief is inderdaad wat aan de hoge kant als je veel wilt spelen. Ik ken echter behoorlijk wat zalen waar je voor een vast bedrag onbeperkt kan spelen. Voor spelers die in de buurt van meerde zalen wonen loont het om te onderzoeken waar zij in hun situatie het goedkoopste uit zullen zijn. Wellicht is met de komst van een branche organisatie voor pool en snooker zalen nog iets aan de hoogte van de prijzen te doen.

      V.w.b. een best of 3 spelen op een door de weekste avond is wat veel van het goede. In het ongunstigste geval moeten er dan 27 frames gespeeld worden op soms maar 2 tafels. Dit zal dan vaak nachtwerk worden, hoe goed sommige spelers ook zijn. Overigens is het zo dat je tegen een betere speler meer kans hebt naarmate de wedstrijd korter is.

        /   Beantwoorden  / 
      1. RuudK

        Ik wil nog even iets corrigeren. Ik bedoelde het spelen van 3 frames tegen 1 tegenstander in de divisies onder de hoofdklasse. Dit geen veel meer plezier en zeker een hogere kans een frame van een betere speler af te snoepen.

        Daarnaast zou ik willen weten wat de KNBB actief zal gaan bijdragen aan het werven van nieuw snookerbloed? Tot nu toe heb ik het gevoel dat een duidelijke visie ontbreekt en de bal meer bij zaalhouders en verenigingen gelegd wordt.

          /   Beantwoorden  / 
      2. RuudK

        Ik moet even iets corrigeren. Ik bedoelde eigenlijk onder de hoofdklasse 3 frames spelen tegen 1 tegenstanders. Zo is de competitie in Nederland de eerste jaren gespeeld en geeft meer kans een frame af te snoepen van een betere tegenstander.

        Verder mis ik een belangrijk aspect in deze discussie en dat is de visie van de KNBB omtrent hoe nieuw snookerbloed aan te trekken? Ik ben in elk geval niet op de hoogte van het bestaan van een echte en goede KNBB visie.

          /   Beantwoorden  / 
  4. patrick terlou

    Helemaal eens met Ruud!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Helemaal eens met mijn antwoord aan Ruud :)

        /   Beantwoorden  / 
  5. Laurens

    Allereerst top dat ons wordt gevraagd om mee te denken!

    Ik ben er ook van overtuigd dat de instroom van nieuwe teams/spelers de meeste aandacht verdient. Ik ben ook blij met de initiatieven die afgelopen seizoen zijn genomen.

    Voor de competitie merk ik dat afstand het meest genoemde irritatiepunt is. Ik zou daarom streven naar grote regiopoules. Alles (muv eredivisie) op 1 hoop. Ik besef dat de niveauverschillen dan groot kunnen zijn. Je zou evt kunnen denken aan een handicapsysteem. (bijv: 3e klasse = 0, 2e klasse = -10, 1e klasse = -20 en hoofdklasse = -30)
    Voor promotie naar de eredivisie kun je vervolgens play-offs organiseren met geinteresseerde teams.

    Ik ben zelf ook geen fan van de b.o.1 opzet. Ik weet alleen niet hoe je dit praktisch kunt oplossen.

    Daarnaast zou ik streven naar een vaste speeldag voor alle teams (voor de teams die doordeweeks moeten spelen). Dit is volgens mij voor iedereen het makkelijkst om rekening mee te houden in de priveagenda.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Ik denk dat de wat betere spelers het niet leuk vinden om met een handicap systeem te spelen. Bovendien zou je het m.i. per speler moeten bekijken en niet per team. Ik ken spelers die in een te lage klasse spelen, bijvoorbeeld in de 2e klasse terwijl ze tot de top van de eredivisie zouden kunnen behoren.

      De best of 1 opzet zou anders kunnen bij minder games per wedstrijd. Wellicht 2 tegen 2 laten spelen (4 singles + 1 dubbel).

      Ik denk dat iedereen een andere agenda heeft zodat een vaste speeldag vrij lastig wordt.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Martijn

    Regionaal aanpakken.
    Elke regio krijgt 1 of meerdere poules per divisie (denk dat 2e en 1e divisie volstaat).
    Wanneer een poule groot genoeg is ga je voor een hele competitie, wanneer een poule daar te klein voor is ga je voor anderhalf of zelfs twee).
    Hierdoor hou je de huidige niveauverdeling zoals die is en beperk je reisafstanden.
    Hoofdklasse en Eredivisie gewoon laten zoals het is. Eredivisie speelt landelijk dus reizen is al tijden een gegeven en hoofdklasse speelt halflandelijk dus die teams moeten ook niet miepen.
    Groter probleem is m.i. het niveauverschil binnen poules. Ver reizen voor een oninspirerend partijtje snooker is gewoon een flinke downer.
    Vaak ontstaat dat doordat het niveau nou eenmaal af aan het kalven is, maar het simpele feit dat maar al te vaak niet de poulewinnaar promoveert is natuurlijk ook kwalijk in dit verhaal.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Peter

    - Combi 1e tm 3e klasse geeft te groot niveauverschil. Optie 1e + bovenkant 2e klasse zou beter zijn, plus onderste helft 2e + 3e klasse. Eredivisie en hoofdklasse laten zoals nu.
    - Streef op alle niveaus naar poules van 10 teams(dus 9 x thuis en 9 x uit). Poules van 11 of 12 kan ook nog, met 20 of 22 wedstrijden. Kleinere poules geeft scheve anderhalve competitie (slechts denkbare schema) of dubbele competitie (wel erg vaak dezelfde tegenstander of zaal, zeker bij meerdere teams uit 1 locatie).
    - NIET DOEN: handicapsysteem (is nooit goed te bepalen) of best of 3 (mindere speler kan juist bij 1 frame nog eens voor verrassing zorgen, niet bij b.o.3).
    - Probeer afgehaakte regio’s er weer bij te betrekken. In Noord-Nederland zitten mensen die iets willen en kunnen organiseren. In Zeeland gaan Sport Pub Goes en Cue Action Vlissingen een Zeeuwse competitie opzetten. Vroeger gebeurden er veel goede dingen in Gelderland. Profiteer van lokale kennis en kunde. Opbouwen samen met enthousiaste mensen die in een regio de juiste contacten hebben werkt allicht beter dan één algemene wervingsformule over het hele land uitrollen. Je zou zo’n nieuwe regio eventueel voor een eerste proefseizoen onder aangepaste voorwaarden mee kunnen laten draaien in een eigen poule. Wie weet levert de binding die zo weer ontstaat met de bond als bijvangst ook nog wat extra deelname voor het NK op.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Eric

    Het valt me in de reacties op dat ere-divisie en de hoofdklasse maar onveranderd moeten doorgaan (en daarbij niet mogen miepen?). Blijkbaar is het niet bekend dat er afgelopen seizoen 4 teams zijn gestopt en het seizoen ervoor hoofdklasse teams zijn er tenminste 2 teams gestopt, waarbij de enorme afstanden het grootste probleem is. Deze problemen zijn van de afgelopen 2 seizoen, daarvoor reisden we max een uur voor een wedstrijd.
    Juist omdat het niveau verschil tussen 1ste en hoofdklasse klein is (m.i.) zou ik die samen voegen. Ik heb minder zicht op de 2de en 3de klasse. Als het niveau verschil te groot is, dan zouden deze apart moeten blijven anders zou ik ze combineren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Eric,

      Wat snap je niet aan landelijke- en halflandelijke competities?
      Het is echt niet gek dat je moet reizen als je in deze klasse wil spelen. Het hoort erbij, het is alleen jammer als je zo’n eind moet rijden en het op sportief vlak niet erg spannend is. Dat is denk ik weer te wijten aan de algehele staat van het snooker in NL. Te veel ondermaatse teams komen op een of andere manier in hogere divisies terecht.
      Ik ben het oneens met je dat de 1e klasse niet zo verschilt van de hoofdklasse. Wellicht heb je gelijk als je enkel onderste helften vergelijkt met bovenste helften van een lagere klasse, maar zo kan je ook weer zeggen dat de bovenste helft van de hoofdklasse weer op de onderste helft van de eredivisie lijkt. Zo werkt de competitie nou eenmaal.
      Voor jullie is de oplossing simpel, lijkt mij, gewoon inschrijven voor de 1e klasse als je niet wil reizen en je geen niveauverschil bemerkt.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eric

        Martijn,

        ik snap wat een halflandelijke of een landelijke competitie is. Maar in deze discussie vraag ik me af of er nog plaats is voor een aparte hoofdklasse aangezien tijdens dit seizoen verscheidende hoofdklasse teams hebben aangegeven deze afstanden niet meer te willen.
        Als deze teams jouw simpele oplossing volgen, zijn we dan niet de hoofdklasse en 1ste klasse aan het samengevoegen?

          /   Beantwoorden  / 
  9. Martijn

    Jawel, ik denk alleen niet dat er zoveel teams zijn die het niveauverschil voor lief willen nemen dat je het werkelijk over samensmelting kan hebben.
    Ver moeten reizen is m.i. gewoon geen goede reden als het gaat om de hoofdklasse omdat de hoofdklasse van ouds her al halflandelijk opereert. Er komen wat teams bij uit wat uithoeken en ineens is hoofdklasse niet leuk meer. Beetje vreemd vind je zelf ook niet?
    Ik denk dat in de hoofdklasse het werkelijke probleem het verlies van echt competitieve teams is. Zo’n eind reizen voor een wedstrijd tussen totaal verschillende niveaus is gewoon vervelend.

      /   Beantwoorden  / 
  10. davith-denes

    iig mooie discussie punten van hoe of wat verder…
    namens wat leden uit het noorden des lands kan ik zeggen dat het wel lijkt alsof het een probleem is voor bepaalde teams om 1x op een zaterdag in het hele snookerseizoen om naar groningen te komen…terwijl wij zelf niet moeilijk doen om al de uitwedstrijden te spelen die we dan ook graag op een zaterdag willen ivm omdat we meestal met de trein zijn en doordeweeks gaat het ons niet lukken ivm met werk en trein weer terug naar groningen. wij doen alle moeite om bv naar zaandam te komen met het openbaar vervoer of naar castricum dat zijn toch altijd moeilijke plekken om met de trein te komen ivm met evt. mogelijke vertragingen van de ns onderweg…maar wij gaan altijd vol plezier naar de uitwedstrijden ongeacht winst of verlies…iig doen we dit altijd met plezier de uitwedstrijden…nu hebben we 2 chauffeurs tot onze beschikking dus afhankelijk van wanneer er een uitwedstrijd is kunnen we evt. doordeweeks spelen en afhankelijk van bepaalde teamleden die dus in de horeca werken…vandaar dat wij ook de zaterdag als thuis speeldag hebben en het liefst dus ook de uitwedstrijd op zaterdag willen spelen en het liefst spelen wij best of 3(ps bepaald de thuis spelende team niet wat voor formaat er gespeeld word?) met een uitval naar vrijdagavond of evt. zondagmiddag. met vr gr davith-denes vice-captain van team tasmania devils uitkomend in de hoofdklasse…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Wat is je punt nou eigenlijk? Dat jullie het wel leuk vinden?

        /   Beantwoorden  / 
  11. Hilbrand

    Davith bedoeld in wezen dat wij als team er geen enkel punt van maken om 2 uur (of langer) te moeten reizen voor een wedstrijd. Vinden we normaal, zeker in acht nemend dat wij het enige Noordelijke team zijn (tot dusverre)en dus het hele land doorkruisen. Maar het is gebleken dat sommigen mensen het echt een probleem vinden om op jaarbasis 2 keer of zelfs ook maar 1 keer naar het einde van de wereld (lees: Groningen) te moeten voor een wedstrijd. juist vanwege de reisafstanden spelen wij bij voorkeur in het weekend, en om het de reis ook de moeite een beetje waard te maken liefst b.o. 3 of b.o. 5. Aangezien wij graag in het weekend spelen zouden we onder de huidige gang van zaken dus eigenlijk alleen in de eredivisie in het weekend kunnen spelen. Moet je natuurlijk wel een bepaald niveau voor hebben in je team. Vandaar dat wij dus nu (nog) hoofdklasse spelen (we willen best hogerop, maar wat schiet je er mee op als je gelijk weer terug degradeert? Zouden de uitdaging best aandurven, harde, maar prima leeschool!)

    Voor wat betreft niveau verschillen:
    Speel de wedstrijden van de eredivisie EN hoofdklasse gewoon in het weekend, liefst beide volgens zelfde format of tenminste bo.3. Gaat dat niveau verschil vanzelf omlaag op termijn. je weet dat je op dit niveau dan langer moet reizen voor je sport. Heb je dat er niet voor over, blijf dan lekker 1e klasse of lager ballen voor 3 frames op 1 doordeweekse avond. Mijn zegen heb je in dat geval, maar snappen zal ik het nooit. Wil je een beetje op serieus niveau ballen dan zul je er toch wat tijd (en afstanden) in moeten steken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Wat is jouw insteek eigenlijk? Iedereen zover krijgen dat de hoofdklasse helemaal is wat jullie het beste uitkomt?
      Als dit wordt doorgevoerd haakt vrijwel elk team af. Dat jullie graag in het weekend spelen wil niet zeggen dat anderen dat ook willen. Sommigen hebben dan belangrijkere kwesties dan snookercompetitie.
      Heb je nog ideeën om de competitie te redden, daar gaat het hier om toch?

      Trouwens, ik denk dat men wel snapt dat jullie gewend zijn lange afstanden te reizen, jullie zitten in een uithoek itt de meeste anderen. Persoonlijk ben ik gewoon blij dat ik wat centraler woon.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eric

        Mee eens. Er zijn verschillende teams zo ook de mijne die juist niet willen promoveren omdat
        Je dan in de weekenden moet spelen met nog steeds dezelfde afstanden. De weekenden zijn voor de horeca werkers danwel het gezin.

          /   Beantwoorden  / 
        1. flo

          he boys, ik heb het het afgelopen seizoen zelf ondervonden met jumbo 1 in de eredivisie hoe moeilijk het is zelfs met 8 man in een team om bijna elk weekend een representatief team op te stellen! (heb namelijk dit seizoen 3x een wedstrijd met 2e klasse invallers moeten spelen) de helft van mijn team maten werkt in de horeca,ikzelf heb jumbo en de andere helft heeft een gezin/huwelijk…….je moet dus prioriteiten stellen en een hoop opgeven om een hobby uit te oefenen. daarom heb ik van de week het treurige bericht aan de bond moeten doorgeven dat jumbo(en dat is lang geleden) geen eredivisie meer zal spelen aankomend seizoen! verder moet er idd wel iets aan de door de weekse afstanden gedaan worden maar ik zie zo snel daar geen oplossing voor…en het samen voegen van divisies lijkt me niet echt een optie want de verschillen zijn gewoonweg te groot! maar op de door de weekse woensdag om half 2 s’nachts thuis zijn van een potje snookeren word je ook niet echt vrolijk van toch?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Hilbrand

            Wellicht moeten we gewoon het aantal wedstrijden verminderen.
            Voor wie overal aan meedoet (competitie, bekercompetitie, toernooien, voorrondes NK etc.) is het inderdaad een volle agenda op 3/4 jaarbasis.

              /  
  12. Hilbrand

    Mijn Insteek? Eigenlijk geen. Ben momenteel geen teamlid meer. Voor ons team uit Groningen zal er weinig veranderen, zeker afstanden. Voor de teams die dan bij ons ingedeeld worden: tja, kan gebeuren. Take it as it is.
    Alswij het kunnen helpen dat er verder in het Noorden geen ander teams meer spelen. Bij de splitsing tussen KNBB en DBSA in niet 1 team uit het noorden overgegaan naar de DBSA. Alleen Piccadilly en Steenwijk bleven over. de rest is gewoon gestopt! Steenwijk is inmiddels ook niet meer :-(

    Maar om het verschil in speelniveau omhoog te krijgen tussen hoofklasse en Eredivisie, zal er in de hoofklasse toch iets moeten veranderen. Vandaar mijn suggestie voor het weekend en dan meer dan 1 frame per match. En gezien de tijdsduur zal dat niet op doordeweekse avonden lukken vrees ik. Maar da’s mijn mening. En wie ben ik?…Maar een nuchtere noordeling…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Van trainen gaat het niveau omhoog. Slecht tegen goed laten spelen werkt enkel nivellerend en is dus alleen maar fijn voor de mindere teams als het gaat om niveauverbetering.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Hilbrand

        Train jij zeker in het weekend :-) ?
        Moet je ook maar tijd voor hebben en een tafel die beschikbaar is. Wij hebben er maar 4 meer en die zijn aardig goed bezet.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martijn

          Ik train niet. Geen tijd voor.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Hilbrand

            Dan moet je het, net als heel veel anderen, gewoon van je jarenlange routine hebben. Kom je een heel eind mee.
            Maar is uiteraard een wezenlijk verschil tussen trainen of gewoon een paar frames spelen. Ben eigenlijk wel benieuwd of ze nog bestaan: competitiespelers die in hun eentje, gericht volgens schema’s, de nodige uren per week trainen om hun niveau omhoog te krijgen.

              /  
  13. eric

    Ik moet nog bedenken en samen met mijn team overleggen wat we moeten doen komend seizoen. Het lijkt me gezien de discussie duidelijk dat er iets moet gebeuren willen we een snookercompetitie in nederland houden.

    De inschrijving sluit op 17 augustus, dus ik zou graag voor die tijd van de bond horen hoe de competitie eruit gaat zien, zodat ik weet waarvoor ik mijn kan inschrijven.
    Dank

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hilbrand

      Succes daarmee Eric! En anderen uiteraard ook.
      Ben zelf de nodige jaren teamcaptain geweest en weet hoeveel tijd en energie het kost om alles te regelen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Martijn

      Als ze maar van de hoofdklasse afblijven tenzij ze iets weten om het niveau op te krikken.

        /   Beantwoorden  / 
  14. RuudK

    Het valt mij op dat ondanks dat er om input gevraagd word van snooker minnend Nederland dat er zowel vanuit de spelers kant als KNBB weinig concreets ingebracht word. En de weinige punten ingebracht worden direct en slecht onderbouwd afgeserveerd …

    Misschien idee om i.p.v. een open vraag een concrete vragenlijst op te stellen en deze te delen met alle leden van de KNBB als mede de zaalhouders. Voor het bepalen van beleid moet je concreet maken wat je wilt bereiken en waar je input voor vraagt. Op deze wijze zal ben ik bang alles door blijven modderen. Dit is het probleem dat ik en vele anderen al jaren signaleer en dit gaat mij aan mijn snookerhart. Ook al is het niet eenvoudig er zijn er voldoende mogelijkheden om deze negatieve spiraal te doorbreken, alleen is hier visie voor nodig en bereidheid bestaande koninkrijkjes af te breken.

    Al jaren loopt de competitie leeg en met nog 1.5 week tot sluiting inschrijving heb ik geen idee of er überhaupt iets zal veranderen. Hoe kan je kort voor de sluiting hier nog geen duidelijkheid over hebben en wel verwachten dat meer mensen in gaan stappen in de competitie? Gaat dus wederom geen succes worden ben ik bang en sceptisch.

    Graag wil ik hierbij de KNBB verzoeken vanaf nu actief een beleid uit te gaan stippelen om deze negatieve spiraal te doorbreken. Dus ruim voor de start van competitie en toernooiseizoen van 2015-2016. Dit jaar is weer een verloren jaar helaas daar de pro-activiteit ontbreekt en wederom te laat actie is ondernomen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. davith-denes

    ik zie dat ik wat gesprekken heb gemist, weet niet wie jij bent martijn maar het verhaal zegt het dus al goed lezen…want wat ermee bedoeld word is dat mensen altijd zeiken over bepaalde dingen in dit geval reistijd o.a. de ploegen die tegen ons moeten hoeven maar 1x op een zaterdag in het snookerseizoen met een uitval naar evt. vrijdag/zondag naar ons toe te komen en ja is dan 2 uur in de auto maar wij daar in tegen moeten dus 9 a 10 keer per snookerseizoen meer dan 2 uur reizen om er te komen…en wij maken er ook geen probleem van…dan kunnen ze ons direct tot de eredivisie toelaten want daar weten ze iig dat je kilometers moet maken…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      Hoi Davith-Denes,

      Jullie kunnen je opgeven voor de eredivisie (vermelden als voorkeur bij inschrijven). Zoals het er nu uitziet zijn er dit seizoen 1 of 2 plekken beschikbaar. Bij meer gegadigden dan plekken volgt een play-off.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Hilbrand

        En wanneer zou een eventuele play-off plaats moeten vinden (en waar?).

          /   Beantwoorden  / 
        1. Kevin

          Een eventuele play-off staat momenteel gepland voor 23 augustus. De locatie is nog niet bekend.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Hilbrand

            Vraagje: waarom zou het team van Tasmania! voor een eventuele play-off of plaats in de eredivisie in aanmerking komen? Zij zitten namelijk niet bij de 1e 4 teams op de ranglijst van de hoofdklasse. Puur op basis van een wildcard? Zie de reglementen. Kun je dat eens verhelderend uitleggen?

              /  
          2. Kevin

            @Hilbrand,

            Ieder team mag zich inschrijven voor de Play-off voor de niet ingevulde plekken in de eredivisie.

            Van alle inschrijvingen worden de 4 hoogst geëindigde teams van het vorige seizoen uitgenodigd. De sportcommissie behoudt zich het recht voor een nieuw team een wildcard voor deze Play-off te geven zodat maximaal 5 teams om de beschikbare plaatsen strijden.

              /  
      2. davith-denes

        halo kevin, toen wij destijds uitkomend in de 1ste klasse oost actief waren…kan ik me nog goed herinneren toen we hier aan begonnen dat de knbb het leuk vond dat er een team uit het noorden weer mee deed, maar heb nu 3 snookerseizoenen(1ste klasse/hoofdklasse) later en dat was bij elk seizoen dat we hebben gespeeld dat er altijd iets was om te zeuren om naar het noorden te moeten afreizen…van bepaalde teams…zo voel je je niet welkom als je een uitwedstrijd gaat spelen…jammer dat het zo gaat en moet…

          /   Beantwoorden  / 
  16. davith-denes

    merk dat ik weer wat heb gemist qua discussie…maar martijn hoeft dus niet tegen ons uit te komen die maakt zich te druk over kilometers terwijl wij diezelfde kilometers moeten maken…makkelijker is of vragen wie qua teams naar het noorden willen afreizen 1x op een zaterdag in het snookerseizoen…of ons meteen toelaten tot de eredivisie toelaten want daar weten ze iig dat ze kilometers moeten maken en op de zaterdag…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Denk dat jij de persoon bent die moet lezen.
      Verder zou ik persoonlijk voorstander zijn van jullie in de eredivisie, maar de redenen daarvoor laat ik aan jouw fantasie over.

        /   Beantwoorden  / 
      1. davith-denes

        ten eerste martijn snap nu niet helemaal waar je dit naar toe wil brengen? ja jullie als team willen dus geen kilometers maken blijf dan echt in amsterdam en willen ook niet promoveren dus jullie moeten gewoon in de straal van noord_holland blijven. want het komt nu over dat het noorden des lands niet mee telt terwijl er daar genoeg goede snookeraars zijn. ook al zou er een teamcomp. in het noorden zijn dan moet de uiteindelijke winnaar toch naar een hogere klasse/divisie promoveren, dan moet de knnb duidelijkheid scheppen. vragen wie er niet meer dan 100 km willen reizen dat allemaal bij elkaar zetten…wij zijn zelf niet echt een voorstander om in de eredivisie te spelen maar als dat de enige manier is om voor ons om op de zaterdag te spelen dan het zij zo…doordeweeks gaat ons bijna niet…vandaar dat we de zaterdag hebben aangevraagd als team en kan mij herinneren dat dat destijds met alle captains en de knnb is besproken om dus 1x per jaar op zaterdag voor teams om iig de uitwedstrijd te spelen bij ons…

          /   Beantwoorden  / 
        1. davith-denes

          oeps knbb moet het zijn…

            /   Beantwoorden  / 
        2. Martijn

          Ik negeer het feit dat je me totaal niet goed uitlegd maar want ik denk niet dat je echt nog gaat lezen.

          Verder krijg ik een beetje het idee dat je het idee hebt dat je gediscrimineerd wordt omdat alle anderen zich niet aan jullie wensen lijken te willen conformeren.

          Hoofdklasse is in principe een klasse voor doordeweekse avonden. Zaterdagen worden door de KNBB toegestaan (waarom ook niet toch?), maar dat wil niet zeggen dat iedereen dan ook maar kan of wil.

          Vragen kan natuurlijk altijd!

          Veel mensen spelen graag in deze klasse juist omdat de zaterdag geen optie is (werk/gezin).

          Lijkt mij geen enorm onbegrijpelijk verhaal.

            /   Beantwoorden  / 
          1. davith-denes

            voorop gesteld begrijp je verhaal wel maar dan is de vraag begrijp je wat ik bedoel als er moeilijk word gedaan om naar het noorden te reizen en wij dan denken dat we er als team uit het noorden niet bij mogen horen want voorop gesteld jullie zijn niet de enigen die klagen over de afstand naar het noorden terwijl wij dus naar jullie toe niet moeilijk doen omdat we weten dat er gereisd moet worden. maar we laten het verder over aan de knbb laten die maar met een oplossing komen, want ik merk dus als wij weer hoofdklasse spelen dat er weer moeilijk word gedaan…

              /  
  17. hilbrand

    Lekker opbouwend jongens!
    Zal ik de mails / voorstellen van vorig jaar nog even opdiepen (ik krijg als oud team-captain wel het nodige mee hoor)? Kwam toen volgens mij het probleem toch echt op de afstanden neer. Niet op de niveauverschillen. Tuurlijk komt een ieder voor zijn eigen teambelangen op. Is ook niks mee.
    Maar in dit geval schieten we daar nu even niks mee op.
    Sluit ik me ook even aan bij RuudK. Want als we het alleen aan de spelers overlaten gebeurt er kennelijk niet veel op dit moment. Met wellicht tot gevolg dat de aanvang van de competitie wederom laat begint en er natijd weer weinig ruimte voor inhalen is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Ik kan alleen voor mijzelf en mijn team spreken en voor ons was de afstand een overweging bij het besluit überhaupt weer een jaar competitie te gaan spelen. Na ons besluit te gaan spelen is het voor ons geen onderwerp meer geweest. Het niveauverschilverhaal is een kwestie van voortschrijdend inzicht en is nu idd een bijkomende overweging geworden.

        /   Beantwoorden  / 
  18. Hilbrand

    Hartstikke duidelijk Martijn! Duimen dat het dit jaar weer meevalt voor jullie.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Eric

    Graag nu eens een reactie van de bond… Wat zijn jullie nu van plan?

      /   Beantwoorden  / 
    1. RuudK

      Eric, goed punt. De KNBB vraagt en dan houd het op … Is wel in lijn met beleid van de afgelopen jaren helaas. Heb nog een 2e uitgebreide toelichting gepost en ook hierop geen reactie.

      Helaas is de discussie enigszins off topic gegaan maar je mag van de bond toch enig teken van leven verwachten, zeker met nog maar 11 dagen tot sluiting inschrijving. Zoals ik in mij 2e post al aangaf “weer een verloren jaar” … helaas.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kevin

        Hoi Eric en Ruud,

        Voor dit seizoen is het te kort dag om de opzet van de teamcompetitie structureel te wijzigen. We zullen met het indelen van de klassen en poules betrachten zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Voor de lagere klassen zal er vooral naar de reisafstanden gekeken worden. Gevolg hiervan kan zijn dat teams uit meerdere klassen bij elkaar worden ingedeeld. Afgelopen seizoen is dit ook gedaan in de “Twentse” regio. In andere gevallen zullen poules kleiner worden met een dubbel competitie schema. Duidelijkheid hierover krijgen we pas nadat de inschrijving gesloten is. Zoals altijd komen de meeste inschrijvingen pas in de laatste dagen binnen.

        Voor het seizoen 2015-2016 zullen we vanuit de bond samen met zaalhouders en spelers onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de teamcompetitie aan te passen.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Simon

        Hoi Ruud,

        Zoals je weet heb ik de competitie een behoorlijk aantal jaar ingedeeld.
        Helaas is dit best lastig. Je probeert zoveel als mogelijk naar de afstanden en de niveauverschillen te kijken, maar dan nog is het niet simpel.

        Wellicht is het een idee om de indeling bij iemand vanuit de regio neer te leggen, maar dan moet je wel meenemen dat de dunbedeelde regio’s ergens onder gaan vallen.

        Zo is het voor Limburg, Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland ook belangrijk ergens bij te horen en mogen deze zonder meer niet worden overgeslagen.

        Dus maak eens een indelingscommissie met een man of zes waarbij iedere regio voldoende aangehaakt is en waarbij vantevoren contact is geweest met de eigen regio.

        Ik denk dat je de Eredivisie en de Hoofdklasse, zoals al eerder is aangegeven, redelijk ongemoeid moet laten, maar vind wel dat het doordeweeks of in het weekend spelen duidelijk moet zijn(Neem hierin mee dat we een paar jaar geleden een enquete hebben gehouden en dat een grote meerderheid tegen het spelen in het weekend was).

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martijn

          Wijze woorden Simon, dankjewel.

            /   Beantwoorden  / 
        2. RuudK

          Kevin, ik begrijp de complexiteit en afgelopen 2 seizoenen heeft een captain van een van onze teams hierbij al een rol gespeeld daar de voorgestelde KNBB opzet voor zijn team absurde reisafstanden zou betekenen. Hij heeft dus een reactie en nieuwe indeling voorgesteld en die zijn 1op1 overgenomen.

          Alleen vraag ik mij dan af waarom we überhaupt nog een bond nodig hebben, wat is de toegevoegde waarde? Ik zie te toegevoegde waarde steeds minder daar ook de KNBB toernooien steeds lagere deelnemersaantallen hebben en de competitie terug blijft lopen. De ‘onafhankelijke’ toernooien hebben wel 50+ deelnemers en regionale competities draaien al tijden zonder problemen er terugloop. Misschien idee om eens te kijken wat de mensen die deze organiseren wel goed doen?

          Mijn punt blijft dus staan dat dit weer een verloren jaar is en ik nog steeds geen visie en beleid kan bespeuren van de KNBB om dit tij te keren. Ik vraag mij dus af waarom ik voor deze diensten überhaupt iets zou moeten betalen.

          Je mag verwachten dat er iets meer reactie komt van de KNBB, iets meer dan een artikel laten posten op dit blog. Nogmaals wat wil de KNBB, blijkbaar geen input daar dit jaar alles alweer bij het oude blijft en er ook geen onderbouwde reacties komen op geposte reacties.

          En last but not least, of je doet iets goed of je stopt! Run zelfs op vrijwillige basis al jaren een succesvolle vereniging en wij zijn niet de enige. Deze initiatieven laten zien dat als je het goed aanpakt er nog steeds een toekomst is voor snooker in Nederland. Alleen is helaas KNBB ondersteuning op dit punt niet bestaand, wij hebben er in elk geval nog nooit iets van gemerkt.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Gerben

            Wijze woorden RuudK

              /  
          2. Annet van Riel

            Ik snap niet waarom het zo’n wij-zij verhaal moet zijn. We zijn toch met zijn allen de bond?

            Als iedereen die hier in deze discussie zich heeft gemengd nu eens aanmeld voor die indelingscommissie, of een andere commissie? Dan kunnen we met zijn allen onze schouders er onder zetten.

            Vraag niet wat je bond voor jou kan doen, maar wat jij voor je bond kan doen…

              /  
          3. Martin

            Tja,frustratie over de teloorgang van het snooker zit bij velen diep.Ik hoor daar uiteraard ook bij en heb menigmaal op deze site mijn ongenoegen geuit.Waar de KNBB jarenlang Oost-indisch doof bleef voor kritiek moet het nu allemaal anders.Goed,de hoogtijdagen zijn voorbij en ik wil niet steeds weer terugkijken naar het verleden.Maar ik vraag mij wel af wat de toegevoegde waarde van de bond is.Toen wij vorig seizoen lieten weten zelf wel een competitie te kunnen organiseren in het mooie Twentse land werd er binnen no-time gereageerd vanuit Nieuwegein.Het kwam zelfs,ondanks de afstand voor de heren,tot 2 gesprekken die er toe leiden dat het gros van de teams toch liever bij de KNBB bleef.Terwijl de voordelen,af van die belachelijke individuele contributie en minder betalen als team,zeer aanlokkelijk waren.Niemand van de bond heeft tot op heden uitgelegd wat er met al dat geld eigenlijk gebeurt.Het lijkt er sterk op dat een duur bondsbureau koste wat het kost in stand moet worden gehouden.Daarom voel ik ook wel iets voor een vrijwillige organisatie die tenminste iets voor haar leden doet.Kijkend op de KNBB-site zie ik dat het nog niet echt storm loopt met de inschrijving.Hopelijk zijn we nog staat om een fatsoenlijke competitie te draaien.

              /  
  20. eric

    “Vraag niet wat je bond voor jou kan doen, maar wat jij voor je bond kan doen…” is een zin die de bond vaker heeft gebruikt. En het kan opgevat worden als “Wij doen niks, bedenk het zelf maar.”
    Misschien een te grove opvatting, maar naar de beleving van de leden niet onwaar. Persoonlijk maakt het mij zelfs boos.
    Binnen mijn team wordt de vraag “waarom betalen we eigenlijk contributie?” wordt steeds vaker gesteld. Er wordt immers steeds gevraagd om zelf maar de problemen op te lossen.
    Om dan nu ook nog voor te stellen om naast de contributie ook nog eens te gaan werken door in commissie te gaan zitten.
    Dus de vraag wat de bond voor mij (voor elke speler) kan doen, is een zeer relevante vraag die de bond niet zo maar onbeantwoord mag omdraaien.

      /   Beantwoorden  / 
    1. RuudK

      Kan het niet anders dan met je eens zijn Eric. IN EN IN TRIEST

      Men wil allemaal bestuurdertje spelen bij een landelijke bond maar ook echt iets doen lijkt iets te veel gevraagd. Als er een media- aandachtsmoment is dan staat men voorop en te trappelen. Maar als er inhoudelijk iets gedaan moet worden om snooker in Nederland in een opwaartse spiraal te brengen krijg je dit soort holle en in en in trieste opmerkingen als “Vraag niet wat je bond voor jou kan doen, maar wat jij voor je bond kan doen…”

      Ik vind dit een belediging van de mensen die de sport een warm hart toedragen en zich hiervoor op allerlei manieren inzetten. Het laat zien hoe serieus, de leden en mensen die wel aantoonbaar iets doen voor snooker, genomen worden!

      Dit word mijn laatste post in deze discussie daar ik niet het idee heb serieus genomen te worden … helaas. Ik had het plan wat vaker toernooitjes te gaan spelen maar eerlijk gezegd denk ik dat dit geen KNBB toernooien zullen worden. Ik denk er ernstig over mijn lidmaatschap op te zeggen nu inzicht gekregen heb hoe naar de leden gekeken word door de KNBB.

        /   Beantwoorden  / 
  21. Gerben

    Ik ben het helemaal met Martin, RuudK en Eric eens.
    Ik vind ook nog steeds dat de bond veel te weinig te bieden heeft. Met teamcompetitie ga ik me niet bemoeien maar het lijkt er inderdaad een beetje op dat iedereen het maar mag uitzoeken en dat het een aflopende zaak zal zijn :-)
    Wat ik wel vreemd vind is de vraag van de Knbb aan spelers om lid te worden van de Knbb. Als je die vraag stelt moet je de spelers ook iets te bieden hebben. Dit is mij nog steeds niet duidelijk en ook van de website word ik niet vrolijk. Gelukkig is er in het Noorden dan de NNRS die voorziet in de behoefte van spelers om te snookeren. Als je dit niet hebt wat blijft er dan over. Ik zou graag zien dat de Knbb een vier keer per jaar in zowel het Noorden als het Zuiden, Westen en Oosten langskomt met een Knbb toernooi (kan zelfs gelijktijdig) om spelers de kans te geven om zich eens te meten met de nog betere spelers van het land. Door deze (eventuele open) toernooien gaan spelers enthousiast worden om vaker ook een reisje te boeken naar de andere delen van het land. De besten van de toernooien kunnen tevens nog eens landelijk tegen elkaar uitkomen. Hier zou een bond in kunnen voorzien als ze dat zou willen. Dan heb je tevens ook een beetje waar voor je geld (lidmaatschap). Zoals de zaken er nu voor staan ben ik nog steeds duur lid om aan het NK te mogen meedoen.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Eddy

    Ik speel al sinds de begin jaren 90 competitie en toernooien. Ik zie dezelfde comments steeds weer terugkomen en wil er wel wat even op reageren.

    Ten eerste vind ik gezeur dat de contributie te hoog is/we krijgen er te weinig voor terug flauwekul. Vooral van Martin, die het doet voorkomen alsof de bondsleden zich al ploeterend door al het geld van de leden zich vermaken in het oh zo prachtige pand waar ze zich dan in mogen bevinden.
    Ik weet niet hoeveel jij betaald, maar van de contributie die ik overmaak kan ik me alleen voorstellen dat ze de broodnodige kosten kunnen betalen. Het zal geen vetpot zijn.

    Ten tweede: als men graag een competitie wilt opzetten in Twente/Noorden/Zuiden/Gansdorp, niemand houdt je tegen. En wellicht wordt het een groot succes, dan sluit misschien de rest van nederland wel bij je aan. Who knows.

    Ten derde wil ik ook graag dat de KNBB wat meer communiceert over de visie, over de competitie, toernooien, etc. Doe dat op de knbb site aub. Ik ‘t snap wel, die website stammend uit 1997 willen we allemaal graag vernieuwen, maar dat kost al gauw 10000 euro dus dan gaan leden als Martin al snel met de staart tussen de benen terug naar Twente, dus dat houden we nog maar zo even.

    Ten vierde: de commissies. Ja natuurlijk is het een terechte vraag van Annet om plaats te nemen in een commissie. Het is nl bijna allemaal vrijwilligers werk vanwerge de lage contributie (en als de KNBB echt veel doekoe zou hebben zou je helemaal graag in zo’n commissie willen zitten toch?).
    Elke vereniging doet dat. Ook mijn peperdure tennisvereniging om de hoek hier in het peperdure Amstelveen. Dus niet meer normaal om dat te vragen, niet zo huilen.

    ten vijfde: de reisafstanden
    Ik speel zelf in Zaandam, champions league. En ik moet zeggen: afgezien dat een team een keer niet kwam opdagen (je raadt het al het wa Den Haag) hadden we een vlekkeloze competitie.
    En natuurlijk heb ik t makkelijk. Woon supercentraal. Zelfs mensen uit Purmerend (ja jij Simon) mag ik noordeling noemen, en heb dus niet die belachelijke reisafstafstanden als Martin en Hilbrand en Gerben. Wel gehad.
    Ik zou het ook niet meer doen, 2 uur in de auto, 3 frames spelen op waardeloze tafels en dan de parkeerbon op je auto er afhalen en dan weer terugrijden, en misschien heb je nog kans op de laatste kroket bij de shell pomp om 1 uur ‘s nachts.
    Nee, dan liever lokaal competitie.

    Maar waarom niet in het weekend spelen? Waarom niet er iets leuks van maken en spreek onderling best-of-vijf af? Dan lees ik dat dat dan de hele dag kost, en gezin en bla bla. Maar je wilt toch tijd steken in je hobby? Maak gewoon een keuze: zaterdag speel ik snooker. Voor mijn team. En vooral voor mezelf.

    Welterusten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Hoi Eddy,

      Eens hoor, maar toch ff over op zaterdag spelen. Vind jij dat het verplicht kan worden gesteld om in de hoofdklasse op zaterdag te spelen?
      Het kan in sommige gevallen natuurlijk wel, maar wat als het niet kan of wat als je dan de slagkracht van je team daarmee moet inperken omdat je beste spelers gewoon niet kunnen? Dan maar punten weggooien?
      Let wel, de hoofdklasse is van oudsher een doordeweekse avondcompetitie en daar houden teams rekening mee.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Hilbrand

      Je slaat de spijker op zijn kop Eddy! En hard ook!

      Maar om terug te komen op 1 van de kernpunten van de oorspronkelijke discussie: de niveau-verschillen. In de Eredivisie bemerk jij toch zeker ook soms grote verschillen in speelsterkte tussen de teams?
      Ik zie ook daar 9-0 uitslagen voorkomen….
      Komt dat nu omdat promovendi plotseling van doordeweeks naar zaterdag moeten (en wellicht dus andere teamopstelling hebben dan doordeweeks) of gewoon omdat ze het niveau niet kunnen bijhouden?
      Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

        /   Beantwoorden  / 
    3. Martin

      Eddy,het zou je sieren als je mijn berichten iets beter leest.Ik heb het niet gehad over de te hoge contributie of de te verre reisafstanden.Wij hebben (gelukkig) 10 teams in de regio die een 1e klasse kunnen vormen.Daarom is de reisafstand geen issue.En wat de contributie betreft wil ik wel graag weten wat er met al dat geld gebeurt.Dat de KNBB al jaren vooral gefocust is op,vooral,de Randstad en de eredivisie is wel een feit.De “mindere goden” moeten vooral niet zeuren maar mogen wel bijdragen in de kosten.Klachten van randgebieden werden jarenlang genegeerd met dramatisch ledenverlies in deze regio’s als resultaat.Dat er in deze regio’s wel snookerliefhebbers zijn kun in het Noorden zien.Niets dan lof voor Gerben en de anderen die daar een perfecte toernooienreeks al jaren geleden hebben opgezet.Daar kan de KNBB nog wel iets van leren.Tot slot,ik geef louter mijn mening en dat deze niet bepaald positief is en jou niet aanstaat neem ik voor kennisgeving aan.Maar heb wel een beetje respect voor de mening van iemand die ook al bijna 25 jaar competitie speelt.Dat het snooker aan het afglijden is in Nederland is niet alleen mijn mening zoals je kan lezen in voorgaande berichten.Ik hoop dat je wel wakker blijft bij het lezen van mijn antwoord.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Gerben

        Ik ben het helemaal met je eens Martin :-)

          /   Beantwoorden  / 
  23. Eric

    “Ten eerste vind ik gezeur dat de contributie te hoog is/we krijgen er te weinig voor terug flauwekul.”

    Je mag het flauwekul vinden, maar als je ergens voor betaald zonder te weten waarvoor je betaald, dan mag je toch de vraag stellen? En dan mag je ook een antwoord verwachten?

    Maar, net als Eddy, denk ik ook dat het voornaamste probleem communicatie is. Of beter gezegd het gebrek eraan. Er is al bij de poule indeling van 2011-2012 al aangegeven de reisafstanden wat ons betreft te groot werden. En elk volgend seizoen werden de afstanden groten en werd het opnieuw aangegeven, zonder enig effect. Nu wordt er 3 weken voordat de inschrijving sluit deze discussie gestart maar dan direct gevolgd door de mededeling dat al te laat is voor komend seizoen…

    Een andere voorbeeld: Kevin zei “We proberen om via meerdere manieren te communiceren. Via de sociale media (facebook, twitter), via de KNBB site, via de mail, via Snookerblog en indien mogelijk persoonlijk tijdens toernooien en evenementen.”

    Ondanks deze woorden heb ik (als bondslid en/of als teamcaptain) helaas geen enkele communicatie van de bond mogen ontvangen. (Iemand wel?) Dat ik deze blog heb gezien is puur geluk omdat een teammaat me er op wees.

    Andere zaken die zouden kunnen worden gecommuniceerd is: wat doet de bond? Wat wordt er met de contributies gedaan. Welke keuzes waren er en welke besluiten zijn gemaakt. Waar wil de bond naar toe? Welke visie is er? Welke toernooien zijn, wat wordt er voor de jeugd gedaan. etc

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joris

      Inderdaad waar is het beleid? Waar zijn de communicatieplannen? Hoe gaan we jeugd enthousiasmeren, hoe gaan we zaaleigenaren ondersteunen en stimuleren, hoe gaan we individuele spelers naar toernooien leiden. Dat is wat ik van de KNBB verwacht. En als ze er zelf niet uitkomen, zeg het dan eerlijk en zorg voor hulp.

        /   Beantwoorden  / 
        1. Joris

          Een document uit 2010 met daar in grote lijnen iets wat een beleid moet voorstellen. is er uberhaupt marktonderzoek gedaan? En weet men bij de KNBB nu ook wat het precies voor iedereen betekent? Zijn er marketingplannen, actieplannen, wie doet wat, wat is het budget, wie benadert de doelgroepen en waarmee?

            /   Beantwoorden  / 
        2. eric

          In het meerjarenbeleidsplan van 2010 – 2016 wordt o.a. erkend dat communicatie en pr zowel intern als extern onvoldoende is. We zijn nu 4 jaar verder…

          Alhoewel ik niet twijfel aan de goede bedoelingen, zie ik als lid weinig van de werkzaamheden.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Kevin

      Communicatie m.b.t. de teamcompetitie heeft op de KNBB site gestaan, op de facebook pagina van de KNBB en is via de mail verspreid naar alle teamcaptains. Daarnaast is er nog een mailtje naar alle leden gezonden. Informatie over toernooien en andere evenementen wordt altijd gedeeld via de KNBB site en de facebookpagina’s van de KNBB en de toernooimanager.

      De vraag om input voor de teamcompetitie op snookerblog is gedaan omdat we graag willen weten welke kant we op zouden moeten gaan. Dit jaar wellicht met wat noodgrepen. Volgend jaar wellicht wat structureler.

      Al meerdere keren hebben we aangegeven dat we voor de jeugd Masterclasses organiseren en dat er sinds afgelopen jaar ook kadetten toernooien tot 12 jaar worden georganiseerd.

      De contributie wordt gebruikt voor het het vergoeden van wedstrijdleiders, scheidsrechters en coaches tijdens toernooien , evenementen en Masterclasses. Het opleiden van coaches. De ledenadministratie en het bijhouden van de teamcompetitie. Vooral het nabellen voor niet ingevulde wedstrijden kost veel tijd.

        /   Beantwoorden  / 
      1. RuudK

        “Al meerdere keren hebben we aangegeven dat we voor de jeugd Masterclasses organiseren”

        Organiseren betekend meer dan vragen begin van het seizoen of een locatie mee zou willen werken aan een masterclass, de datum vergeten te bevestigen en dan 1-2 dagen van te voren belletje krijgen dat komend weekend een masterclass gehouden word op je club. Dan ook nog de vraag krijgen of er niemand van de club de masterclass kan geven daar gevraagde ere-divisie speler niet kan omdat hij competitie moet spelen. Iets dat je volgens mij al had kunnen weten. En dan de opkomst, die is laag, mede omdat veel jeugd ook pool speelt en de geplande datum met regelmaat gelijk vallen met een pool toernooi / activiteiten …

        Als dit organiseren heet laat dan maar zitten …

        Ik waardeer de inzet van iedereen, begrijp me goed!. Maar vrijwillig bekend niet vrijblijvend, je doet iets goed of je doet het niet. Maar niet het geklungel wat we nu hebben.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Kevin

          Beste Ruud,

          Je verdraait de feiten enigszins. Destijds is aan het begin van het seizoen een mailtje rondgezonden met de vraag welke zalen welke evenementen wilden huisvesten. Jij hebt toen aangegeven dat je graag een Masterclass met bijbehorend jeugdtoernooi in huis wilde halen. Vanuit het bondsbureau is vervolgens een mailtje naar de betrokken zalen gezonden waarin werd aangegeven welke zalen welke evenementen hadden gekregen. Toen ik een week voor aanvang telefonisch contact met jullie opnam om de laatste details te regelen zoals bijvoorbeeld de meldtijden werd aangegeven dat jullie van niets wisten en ook niets meer konden regelen. Blijkbaar was jullie eigen interne communicatie even van slag.

          Jullie hadden destijds een door Worldsnooker opgeleide coach rondlopen. Dat was de reden dat ik een verzoek deed of hij de Masterclass kon overnemen. De gevraagde eredivisie speler stond in eerste instantie niet opgesteld en zegde op het laatste moment af.

          De snooker kalender was destijds eerder klaar dan de pool kalender en er was van beide kanten geen samenwerking. Daar hebben we van geleerd en dit jaar zijn beide kalenders in overleg samengesteld.

            /   Beantwoorden  / 
          1. RuudK

            Pertinent onjuist, er is om bevestiging gevraagd en nooit gegeven en ook hebben wij NOOIT aangegeven zelf de masterclass te willen verzorgen! Triest dat zelfs fouten niet worden toegegeven en feiten worden verdraaid !!!

              /  
  24. Simon

    Ik wil nog even reageren op de kosten en wat hiermee wordt gedaan.

    De financiële gegevens zijn volgens mij openbaar en kun je van de KNBB site ophalen.

    Als je dat zou doen, zie je dat het meeste geld gaat zitten in de overhead.

    De toernooireeks moet zichzelf bedruipen en kost misschien alleen de vergoedingen voor referees (en evt. wedstrijdleiding).

    Als je denkt dat al het geld naar de Eredivisie gaat, is dat ook niet waar. Hier wordt net als voor de andere divisies alleen de stand bijgehouden en de administratieve handelingen verricht.

    Er gaat wel wat geld naar uitzendingen, maar dat is ook niet heel veel.

    Kortom: we leven met zijn allen in een huis dat we eigenlijk alleen kunnen betalen als we beknippen op onze auto.

    Misschien dat het niet iedereen zint wat Annet eerder aangaf, maar als er iemand is die zich, in verschillende hoedanigheden, inzet voor Snooker, is zij het wel. Nu ook weer met het blog. Ik heb daar in ieder geval veel waardering voor!

      /   Beantwoorden  / 
  25. red ball

    Het enige wat het snooker op dit moment in NL nog te bieden heeft is het NK, voor de rest oninteressante toernooien negen van de tien keer op materiaal waar ik mn bed niet voor uit wil en wat dan de maatstaaf moet zijn voor EK en/of WK amateurs deelname en een minstens zo oninteressante teamcompetitie, waar je in beide gevallen alleen maar kosten moet maken,mits je een toernooi weet te winnen, dan verdien je misschien nog een tientje, nou hoeft het prijzengeld alleen niet perse de stimulans te zijn, maar als de toernooien zodanig wack zijn wil je toch ergens een stimulans in zien te vinden.Voor een enkeling in de bovenste regionen van de ranking zou dit de simpele manier van een EK of WK deelname wel zijn, maar hoelang blijft dit de stimulans als het niveau er niet naar is en er qua voorbereiding ook niks meer aan wordt gedaan om daar serieus genomen te worden

      /   Beantwoorden  / 
  26. Gerben

    Aan de inzet van Annet twijfelt niemand hoor. Zelfs niet als ze soms toch partij kiest in de discussie als je dat bedoelt.:-) Vinden wij helemaal niet erg.

    Een ander belangrijke vraag waar ik wel eens een antwoord op zou willen is “Wat is zijn de doel(stelling)(en)van de Knbb” ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Annet van Riel

      Het komt misschien over als partij kiezen, maar ik kèn de organisatie natuurlijk ook gewoon goed. De KNBB heeft 20.000 leden, waarvan er maar zo’n 800 snookerlid zijn. We zijn dus maar een heel klein spelertje, in een hele grote club. Wij kunnen van die 800 leden geen bondsbureau en medewerkers betalen. We kunnen wel een klein beetje betalen, dat doen we dan ook. Zonder de KNBB was het snooker in Nederland allang failliet.

      Ik ben erbij geweest, toen we het dachten zonder de KNBB te kunnen. We kregen geen subsidie meer, konden niemand meer uitzenden, geen coaches meer opleiden en geen jeugd meer begeleiden. Want daar heb je vrijwilligers voor nodig dan. En die bleven uit.

      Dus probeer het rustig nog eens uit als men denkt het als vrijwilligersclub, zonder bondsbureau te kunnen. Maar ik vrees dan dat het echt de doodsteek is voor het Nederlandse snooker.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Gerben

        Een doelstelling zou dan kunnen zijn om meer mensen aan het snookeren te krijgen. Dat kan alleen maar door meer delen van het land te bereiken. Steek daar eerst energie in en de rest komt later. Maak het snooker groot en sterk en wees voor niemand niet bang. Zorg voor een breed draagvlak (alle spelers) en je zal zien dat we ook zelf al bezig zijn waren om de jeugd te betrekken bij alle toernooien en begeleiden. Waar gesnookerd word maakt en raakt men elkander enthousiast. Vrijwilligers genoeg dus :-)

          /   Beantwoorden  / 
        1. Gerben

          Ik spreek vaak met veel ontevreden leden. Laat die tevreden leden dan eens aan het woord. Waar zien zij de meerwaarde ? Wat is hun motivatie en wat vinden zij dat anders kan of moet.

          Volgens mij Gerben (NNRS) kan men beter teamcompetitie nog kleiner maken of zelfs afschaffen. Volgens mij is er nog maar een hele kleine centrale groep in geinteresseerd. (Ik kan het mis hebben)

          Dan kom ik terug op de vraag waarom snookeren wij en wat vinden we er zo leuk aan. Een kleine groep toppers speelt misschien voor het geld maar de rest speelt toch voor allemaal andere redenen. Eer, Roem , Plezier, Strijd aangaan. Beter worden, wedstrijd winnen enz..

          Ik ben begonnen met snooker in mijn eigen club in Dokkum. Daar heb je clubkampioenschappen en vervolgens doe je mee aan huistoernooitjes in de regio of zelfs een stapje hoger de NNRS. Aan snooker en tegenstanders geen gebrek. vervolgens komen wij er achter dat de Knbb ook af en toe langskomt in de Regio en we doen mee. We vinden het zelfs zo leuk dat we af en toe buiten onze eigen regio komen om aan een Knbb toernooi mee te doen. Dokkum snookercentrum bestaat niet meer. Maar we blijven fanatiek en enthousiast. De Knbb komt niet meer langs en we twijfelen aan ons ons lidmaatschap. Alles en iedereen haakt af. Ik zeg terecht :-) !! Spreek mij maar eens tegen !

            /   Beantwoorden  / 
        2. Gerben

          Ik lees nu het artikel “investeren in de toekomst”.
          Op zich prima. :-) .maar..waarom krijg ik dan toch het idee dat iedereen kan oprotten.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Martijn

            En ik krijg toch het idee dat je
            deze vraag beter onder dat artikel had kunnen stellen.

            Dit artikel gaat nl. over input voor verandering van de teamcompetitie.

              /  
      2. De coach

        Welke jeugdspelers zijn er uberhaupt ooit door de KNBB begeleid,buiten de drie van Sheffield destijds?Als de KNBB toen al enig inzicht in jeugdopleiding zou hebben gehad,hadden ze wel drie andere spelers daarheen gestuurd,die daar wel klaar voor waren en de next step hadden kunnen maken.De jeugdspelers die ik heb meegemaakt hebben vrijwel alles op eigen houtje ondervonden mbv club iconen en meer ervaren spelers,door zelf uren te trainen,zelf hun uren te betalen en zelf toernooien afgingen.Die jongens die net wat straatser en meer uitgesproken waren dan de meer volgende en rustigere jongens werden liever niet eens gezien in de snookersport laat staan dat ze geld moesten kosten dmv opleiding.

          /   Beantwoorden  / 
  27. red ball

    Spelers naar de toernooien leiden wordt lastig als h et voor velen een of of keuze is, of toernooien of teamcompetitie.Eredivisie in het weekend afschaffen en al die spelers in de toernooicyclus zien mee te krijgen,dan krijg je behalve meer deelnemers en niveau ook meer mogelijkheid m.b.t. prijzengeld, wat weer kan leiden tot meer motivatie bij spelers, waardoor het niveau in de breedte kan toenemen.Eredivisie mixen met hoofdklasse doordeweeks lekker voor de gezelligheid.Verder is het eigenlijk edn discussie die al jaren terug op het blog werd gevoerd en die uiteindelijk weer doodbloeit totdat het weer wordt opgerakeld, eindeloos totdat er een soort Nederlandse Jurgen Kesseler opstaat en de sport echt in banen kan leiden, tot die tijd moeten we het helaas stellen met een niet capabele organisatie, waar snooker nou eenmaal geen voorrang heeft…

      /   Beantwoorden  / 
  28. Joris

    Misschien wordt mijn bericht niet gezien, omdat ik het als reactie op een ander bericht heb geschreven. Daarom nog een keer voor de zekerheid:

    Inderdaad waar is het beleid? Waar zijn de communicatieplannen? Hoe gaan we jeugd enthousiasmeren, hoe gaan we zaaleigenaren ondersteunen en stimuleren, hoe gaan we individuele spelers naar toernooien leiden. Dat is wat ik van de KNBB verwacht. En als ze er zelf niet uitkomen, zeg het dan eerlijk en zorg voor hulp.

      /   Beantwoorden  / 
  29. Martijn

    De inschrijving is gesloten en wat blijkt, het aantal teams is gedaald van 107 naar 89!!!
    Ben benieuwd wat er met die 89 gebeurd als de poule-indeling bekend wordt gemaakt.

    De sectie snooker zit in een vrije val…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martin

      Men heeft meer belang bij het zoeken naar jeugdspelers die er amper zijn.Waarom geen mailtje naar de captains van de gestopte teams gestuurd om te vragen waarom men is gestopt?Nu ben ik wel benieuwd hoeveel leden er dit jaar stoppen.Dit kan niet anders dan behoorlijk zijn.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Gerben

        Volgens mij zit ik er alweer een jaar aan vast want ik krijg deze melding:
        “Het lidmaatschap wordt beeindigd per: 31-7-2015″. Ik zet dit op mijn kalender. Mocht er niets veranderen dan is het voor mij klaar !! jammer dat ik dan daarna geen NK’s meer mag spelen.. Het was nog mijn enige lichtpuntje :-)

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hilbrand

          Dan kun je toch nog meedoen met het NK sixreds?
          Hoef je geen bondslid voor te zijn :-)

            /   Beantwoorden  / 
          1. Gerben

            Het is een raar zaakje :-)

              /  
          2. Gerben

            Had verwacht dat de Knbb bv nog eens (1x) vaker langs zou komen in het Noorden.
            Een ander soort lidmaatschap (goedkoper) zit er blijkbaar ook niet in.
            En antwoord op onze vragen hebben ze blijkbaar niet of we worden inderdaad niet serieus genomen.

              /  
  30. davith-denes

    nu de plekken vergeven zijn in de eredivisie hoe vergaat het nu in de hoofdklasse qua indeling mensen van de knbb? en wanneer gaat het van start?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kevin

      De eerste opzet van de indeling wordt deze week gemaakt.

        /   Beantwoorden  / 
  31. Kevin

    Vandaag is gesproken met een afvaardiging van een aantal zaalhouders over veranderingen in de opzet van de competitie. Deze week gaat meer info inclusief de bijbehorende indeling naar de teamcaptains.

    Namens de KNBB zal ik binnenkort, zoals afgesproken, verder contact opnemen met de NNRS om verder te spreken over ons gezamenlijke toernooi, het NK en verdere samenwerking.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.