Interview: Björn Haneveer wil naar top-48

Het was twee keer bijna voor Björn Haneveer dit weekend in Wenen. Bijna won hij de finale van het Vienna Snooker Open tegen Stephen Lee, maar hij verloor met 4-5.

En bijna verdiende hij de €200 bonus voor de hoogste break, maar hij miste op 116 in frame zeven de beslissende blauwe bal in een hoekpocket.

Toch kijkt de 33-jarige Vlaming met een goed gevoel terug op een lang weekend Wenen, én vooruit naar een nieuw seizoen Main Tour.

china open - haneveer-delu

…Haneveer: “Het is niet zo lucratief, die PTC-toernooien”…

Björn, een dikke proficiat met je tweede plek. Hoe teleurgesteld ben je?
“Het is wel vervelend, je wilt altijd winnen. Ik stond 3-1 achter en had niet heel goed gespeeld in het begin van de finale. Een beetje moeite om aan de tafel te wennen. Maar ik maakte een goede 98 break in frame drie en toen kwam ik er best wel in. Met 3-1 achter had ik nog best wel het gevoel dat het kon. Ik maakte twee mooie centuries, had een paar goede momenten. Hij (Lee) speelde een fantastische bal, die rode langs de band, dat was geweldig. In het laatste frame had ik een paar halve kansen.”

En dan die blauwe bal… Speelde daar de highbreak-prijs door je hoofd?
“Nee, dat niet eens. Het was gewoon een inschattingsfout. Als ik ‘m iets harder speelde, ging wit in de middenpocket, dus ik probeerde hem heel zacht te rollen. Dan ga je gewoon door de bal heen en ik miste ‘m. Zonde!”

Hoe benader jij non-ranking toernooien zoals hier in Wenen?
“Ze zijn heel leuk om te spelen, er zouden meer van dit soort toernooien moeten zijn. De mensen hier hebben het ook heel goed georganiseerd, dat is aangenaam voor iedereen.”

Terwijl de Main Tour-kalender al zo vol is tegenwoordig…
“Tja, aan die PTC’s móet je meedoen natuurlijk. Maar ik woon in België, heb een hoop onkosten. Het is niet zo lucratief, die PTC-toernooien. Als je wint heb je wel 10.000 maar je moet eigenlijk tot de achtste finale geraken om geen verlies te lijden. Aan de andere kant, je speelt het hele jaar, je niveau gaat omhoog, en je hebt meer kans in de andere toernooien. Op zich is het wel goed. Ik hoop dat de toernooien groter worden, dat ze uitgroeien tot echt grote toernooien, hier in Europa vooral. Hopelijk gaat dat gebeuren.”

Straks de PTC in Brugge…
“… ja, in Brugge! En in Praag, dat vind ik ook leuk. Zo hoort dat te zijn, moet niet allemaal in Engeland zijn.”

Je bent afgelopen seizoen sterk teruggekeerd op de Main Tour. Wat is je doel dit seizoen?
“Ik wil top-48 staan eind van het seizoen. Dat zou leuk zijn. Hoef dan nog maar twee kwalificatieronden te spelen. Dit jaar zijn dat er nog drie. Vorig jaar waren het er vier.”

Lees ook:Volgend seizoen vijf nieuwe proftoernooien
Lees ook:Juniorentoernooien De Meent/Westend weer van start
Lees ook:Maltese Falcon vliegt weer eens op topsnelheid
Lees ook:Björn Haneveer blijft “waarschijnlijk” op Main Tour
Lees ook:WK in cijfers, cijfers, cijfers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.