Uyt den ouden doosch: Kirk Stevens’ 147 uit 1984

Precies 30 jaar geleden scoorde Kirk Stevens de eerste 147 op The Masters.

Het was pas de derde maximumbreak in het profsnooker, na de primeur van Steve Davis op de Lada Classic in 1982 en de 147 van Cliff Thorburn tijdens het WK een jaar later.

In tegenstelling tot genoemd duo was Stevens een excentrieke speler, bekend om zijn volledig witte outift. De Canadees met het uiterlijk van een popster stond in 1984 nummer 4 van de wereld, maar won nooit een rankingtoernooi.

Zijn 147 tegen Jimmy White is altijd hét moment van Stevens gebleven. Het zou nog tot 2007 duren tot de volgende 147 werd gescoord op The Masters – door Ding Junhui.

White miste een rode, waarna Stevens wél succesvol was met een long pot. 146 punten later zei de BBC-commentator: “This young man has almost achieved a miracle.”

Stevens loopbaan raakte later in het slop door drank- en drugsgebruik. Hij werd nooit op doping betrapt maar gaf zelf naderhand toe verslaafd aan cocaïne te zijn geweest.

Stevens speelt nog steeds snooker, voornamelijk in Canada, al is hij op de Snooker Legends-tour ook weer af en toe in het Verenigd Koninkrijk te zien – in wit pak.

Lees ook:147 alarm: Ding wint met breaks van 147, 138 en 108
Lees ook:Pardon? Legendarische quotes uit de snookerwereld (afl. 5)
Lees ook:Pardon? Legendarische quotes uit de snookerwereld (afl. 1)
Lees ook:Higgins en White openen vernieuwde Premier League
Lees ook:Masters: O’Sullivan onttroont Ding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.