Geen Hawk-Eye meer bij snooker op tv

Iemand Hawk-Eye gemist op het UK Championship vorige week? De BBC is na vier seizoenen gestopt met deze computersimulatie, die kijkers een andere blik op de snookertafel gunt.

Zo kun je dankzij Hawk-Eye de tafel bekijken zoals spelers die zien. Je ziet het spel vanuit hun perspectief, in plaats van dat van de tv-camera.

Ook wordt na een safety meteen duidelijk of de ball-on nog direct aanspeelbaar is of dat er een snooker ligt, iets wat je zó op tv vaak niet precies kunt waarnemen.

…Gesnookerd achter groen? Hawk-Eye laat zien welke ballen nog aanspeelbaar zijn…

Hawk-Eye is vooral bekend uit de tennissport, waar middels computerberekening wordt vastgesteld of een bal in of uit was.

Waar de technologie in het tennis voor zowel spelers als publiek aantrekkelijk is, is Hawk-Eye in het snooker puur bedoeld als aardigheidje voor de tv-kijker.

Hawk-Eye deed zijn intrede tijdens de Grand Prix in 2006. Ook op The Masters en het wereldkampioenschap dat seizoen werd de technologie ingezet en was sindsdien vast bestanddeel van de BBC-uitzendingen.

Naar verluidt is de BBC uit kostenoverwegingen gestopt met de dure technologie.

Zelf vind ik het wel jammer dat Hawk-Eye nu uitgesnookerd is. Juist bij een (bijna) snooker was het altijd interessant om de simulatie te kunnen zien.

Ik denk wel dat de diverse mogelijkheden die de technologie bood, niet optimaal werden benut tijdens snookeruitzendingen.

Waarschijnlijk hebben veel kijkers het gemis van Hawk-Eye niet eens gemerkt.

[picture Hawk-Eye © Hawk-Eye Innovations]

Lees ook:Hawk-Eye heeft blik weer op snooker gericht
Lees ook:WK snooker trok 59% meer kijkers in Nederland
Lees ook:Ali Carter wint German Masters na inhaalrace
Lees ook:Snooker bij SBS6
Lees ook:Burnett, Maguire vrijuit na 2,5 jaar onderzoek

6 reacties op “Geen Hawk-Eye meer bij snooker op tv

  1. mike

    het laat misschien iets beter zien of een snooker kan maar ze kunnen het ook goed laten zien met een gewoon camera beeld

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

      Jawel, maar door de dieptewerking kan een normaal camerabeeld wel eens vertekenen. Bovendien kan Hawk-Eye de tafel laten zien vanuit posities waar een cameraman tijdens een partij niet kan komen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. GJ0806

        Dat klopt, maar ik vond wel dat hij slecht gebruikt werd.
        Vaak gebruikten ze hem als dat helemaal niet nodig was, terwijl ze dat niet deden bij situaties waarbij het van mij wel had gemogen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. mike

          maar zo vaak gebruikten ze hem niet als je hem 3 keer in een sessie zag dan had je geluk

            /   Beantwoorden  / 
  2. Morssy

    Inderdaad zeer zelden gebruik van gemaakt! Zo was er een fucntie van de Hawk-eye die aangaf na een subliem en uniek shot waar de cue-ball juist aangeschoten werd, aangegeven door blauwe stip. Aangezien er wel veel amateur snookerspelers meekijken die hier veel van zouden bijleren (inclusief mijzelf) konden ze dit wel veel vaker gebruiken naar mijn mening.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.