Snookertafels bestaan niet

snooker-symboolfoto-2Krijg nou wat! Hoezo bestaan er geen snookertafels? Nee, snooker wordt gespeeld op English billiards-tafels. Die is niet van mezelf hoor, maar het is een veelgehoorde grap in English billiards-kringen. Snooker is immers ontstaan als variant op het al veel langer bestaande EB.

Vanmiddag dook ik even onder in dat EB-wereldje toen ik de finale van het EBOS-toernooi in Wenen bezocht. Na afloop heb ik wat staan babbelen met winnaar Martin Goodwill, die trouwens afgelopen juni in Duffel ook de Europese titel won.

Goodwill stelt tevreden vast dat steeds meer snookerspelers naast hun geliefde spelsoort ook EB gaan spelen. Dat is een goede tendens. Allereerst voor EB als sport, omdat die in globale ontwikkeling toch ver is achtergebleven bij het veel populairder snooker.

Oostenrijk is een van de toonaangevende naties op het Europese vasteland, samen met België. In andere landen wordt niet of nauwelijks serieus EB gespeeld, aldus de Engelsman.

Maar méér EB is ook goed voor de snookerspelers zelf, zegt Goodwill. Een optimale controle van de speelbal is in EB nog belangrijker dan in snooker, dus je keuvoering en stoottechniek kunnen er alleen maar beter van worden. Bijkomend voordeel voor snookerspelers die geregeld hun speelbal potten: bij EB krijg je juist punten voor een in-off.

Goodwill heeft me tot slot verteld over een boek van hem dat eind november verschijnt. Het is een soort handleiding EB voor snookerspelers. Als hij me het beloofde recensie-exemplaar stuurt, zal ik er tegen die tijd nog eens op terugkomen.

O ja, kleinigheidje nog voor die snookerspelers die dit allemaal maar onzin vinden: aan dit boek heeft ook een zekere Ronnie O’Sullivan zijn medewerking verleend.

Lees ook:Davis publiceert autobiografie
Lees ook:Home Nations vernoemd naar snookerlegendes
Lees ook:The Rocket brengt thriller uit
Lees ook:Na 10 jaar nieuwe biografie van Ronnie O’Sullivan
Lees ook:Duur kadootje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.