Archief: 2009

Dit was het dan, na 510 berichten…

… komt er een einde aan onze snookerberichtgeving. Tenminste, wat 2009 betreft! Sinds de start op 1 juli van dit jaar heeft snooker.blog.nl 510 berichten geplaatst over zo veel mogelijk ins & outs van de (inter-)nationale snookerwereld.

Vanaf morgen, wanneer het nieuwe jaar – ja, zelfs het nieuwe decennium – is begonnen, gaan we je weer volop informeren en amuseren met méér nieuws en wetenswaardigheden.

Het belooft een interessant snookerjaar te worden, want er staat een boel te gebeuren in 2010.

Terugblik december 2009 – Speler van de maand…

… is Ding Junhui! Na zijn stormachtige entree in het profsnooker als teenager die meteen drie toernooien wint, heeft de nu 22-jarige Chinees drie zware jaren moeten doorstaan om weer aan de echte top terug te keren.

Zijn finaleplaats bij de Grand Prix in oktober is al een eerste waarschuwing aan de concurrentie. Deze maand zet hij nog een stap verder en wint het Pukka Pies UK Championship door in de finale een uitgebluste John Higgins te verslaan.

Runner-up deze maand is voor mij Reanne Evans, de enige vrouwelijke deelnemer aan het 6-Red World Championship. De 24-jarige Engelse verslaat de mannelijke wereldkampioen Higgins en bereikt de knock-out-fase van het evenement. Hoe dan ook verdient Evans een keer alle lof voor de imponerende wijze waarop zij het vrouwensnooker domineert, niet alleen in december.

Terugblik november 2009 – Speler van de maand…

… is Shaun Murphy! De Engelsman maakt een spraakmakende comeback in de Premier League Snooker. Na zijn eerste beide groepswedstrijden te hebben verloren, plaatst hij zich toch nog met de hakken over de sloot voor het finaleweekend.

Daar slaat hij keihard toe door in de halve finale wereldkampioen John Higgins en in de eindstrijd nummer 1 Ronnie O’Sullivan te verslaan; de eerste keer in zes jaar tijd dat The Rocket deze competitie niet wint.

Voor mij is Gerrit bij de Leij een goede nummer 2 in onze speler-van-de-maand-verkiezing. De Nederlandse nummer 1 maakt zijn toppositie meer dan waar. Hij wint de eerste twee Grand Prix-toernooien – de nieuwe rankingevenementen van de KNBB.

Terugblik oktober 2009 – Speler van de maand…

…is Neil Robertson! De Australiër wint de Grand Prix. Dat is zijn vierde rankingtitel, waarmee Robbo de succesvolste niet-Britse snookerprof aller tijden wordt.

De manier waarop Robertson de titel pakt, is imponerend. De halve finale tegen John Higgins is een van de beste partijen van de laatste seizoenen, en in de finale zet de Australiër met overmacht Ding Junhui aan de kant.

Goede runner-up voor de titel speler-van-de-maand is volgens mij Rory McLeod. De voor velen onbekende zoon van Jamaicaanse ouders wint volkomen verrassend het kwalificatietoernooi voor The Masters. De nummer 39 van de wereld start dus in januari op dit prestigieuze invitatietoernooi voor de top-16.

Terugblik september 2009 – Speler van de maand…

… is Ronnie O’Sullivan! De nummer 1 van de wereldranglijst maakt die positie waar door het eerste rankingtoernooi, de Shanghai Masters, verdiend te winnen.

Voordat hij in de finale de man in vorm, Liang Wenbo, kansloos laat, heeft hij in de halve finale al regerend wereldkampioen John Higgins met veel machtsvertoon (6-1) verslagen.

Mijn nummer 2 is Ken Doherty. Niet omdat de Ierse ex-wereldkampioen nou een buitengewone prestatie levert in september. Wel omdat hij zijn 40e verjaardag viert en volgens mij wel een oeuvreprijs verdient.

Terugblik augustus 2009 – Speler van de maand…

… is Luca Brecel! De 14-jarige Vlaming boekt een van zijn fraaiste zeges uit zijn nog zo prille loopbaan. Tijdens de Paul Hunter Classic in Fürth stuurt hij ‘s werelds nummer 12 Joe Perry met een afgetekende 3-0 zege naar huis.

Brecel zelf noemt het zijn beste overwinning ooit. Enkele maanden eerder heeft de Europese U19-kampioen al eens gewonnen van Jimmy White en Ken Doherty, en brengt hij Graeme Dott op de rand van een nederlaag.

Runner-up voor mij deze maand is Shaun Murphy, die amper hersteld van de varkensgriep de PHC met overmacht op zijn naam schrijft.

Terugblik juli 2009 – Speler van de maand…

… is Liang Wenbo! De 22-jarige Chinees wint zijn eerste toernooi als professional, de Beijing International Snooker Challenge in Peking, door in de finale Stephen Maguire na een 6-8 achterstand met 9-8 te verslaan.

En hij voegt daaraan een week later bijna meteen zijn tweede titel toe op de General Cup International in Hong Kong, maar die finale verliest hij van Ricky Walden.

Twee routiniers delen wat mij betreft de tweede plek in juli: Jimmy White die het Sangsom 6-Red Grand Prix in Bangkok wint, en Nigel Bond die de World Games op zijn naam schrijft.

Terugblik – Snooker in 2009

Het einde van 2009 komt nu wel erg snel dichtbij. Laten we dus, zoals elk zichzelf respecterend medium dezer dagen, het jaar uitluiden met een korte terugblik op de belangrijkste snookergebeurtenissen van dit bijna afgelopen jaar.

Omdat snooker.blog.nl pas in juli 2009 online is gegaan, beperk ik deze terugblik tot de tweede helft van het jaar. De komende drie dagen kies ik in zes korte berichten telkens één speler die voor mij de titel speler-van-de-maand verdient.

Vandaag krijg je dus mijn spelers van de maanden juli en augustus. Ben je het (niet) eens met die keuze? Laat van je horen!

“Walker verdiende meer respect”, vindt Ebdon

Peter Ebdon vindt dat de snookerwereld Sir Rodney Walker wel erg respectloos terzijde heeft geschoven. De voorzitter van de WPBSA werd eerder deze maand niet herkozen tijdens een stemming door de profspelers.

Volgens Ebdon, zelf voormalig bestuurslid van de WPBSA, heeft Walker meer betekend voor de snookersport dan menigeen denkt.

Hij is dan ook teleurgesteld in de respectloze manier waarop sommige spelers Walker publiekelijk hebben afgeserveerd ten faveure van Barry Hearn.

Dat zegt Ebdon in een interview met On Q Mag, een online snookertijdschrift dat gratis te lezen is op 110sport.tv.

Wie A zegt, moet Beker zeggen

Komend weekend ontwaakt het snooker in Nederland uit zijn winterslaap met het 6-reds openingstoernooi in Den Bosch. De diverse competities pikken daarna de draad weer op. En volgens de kalender staat op 10 januari alweer de volgende bekerronde voor tweede- en derdeklassers op het programma.

Maar hoe staat het eigenlijk met dat bekertoernooi? Na de aanvankelijke afgelasting eind oktober werd in november de eerste ronde in poulevorm gespeeld.

Hoewel die toernooidag inmiddels ruim zes weken achter ons ligt, heb ik daarvan nooit uitslagen gezien.