Mening op Maandag: Wedden, dat…?

In de rubriek Mening op Maandag geeft Eric Willemsen wekelijks zijn persoonlijke opinie over een actueel thema uit de snookerwereld. Ben jij het (niet) met hem eens? Geef je eigen mening als reactie onderaan dit bericht! Vandaag: heeft snooker echt geen gokprobleem?

Gewoon doorlopen mensen, er valt hier niets te zien! Sinds vorige week weten we dat snooker niet is getroffen door een nieuw gokschandaal. Er waren twee verdachte partijen afgelopen seizoen, maar in beide gevallen lijken de onderzoeken op niets uit te lopen, laat staan dat omkoping van een of meer spelers bewezen kan worden.

Het onderzoek naar de 5-0 overwinning van Liang Wenbo op Peter Ebdon (Northern Ireland Trophy, augustus 2008) is na exact een jaar zonder resultaat afgesloten. Ook naar aanleiding van de 9-3 zege van Stephen Maguire op Jamie Burnett (UK Championship, december 2008) is niemand in staat van beschuldiging gesteld.

Dat lijkt geruststellend nieuws. Maar schijn bedriegt. Allereerst is het natuurlijk dramatisch voor élke sport als serieuze geluiden over mogelijke omkooppraktijken de kop op steken. Het tennis is er de afgelopen jaren meermaals door getroffen, en ook in het handbal zijn recent schorsingen uitgedeeld nadat scheidsrechters waren omgekocht.

Tja, waarom zou snooker dan gevrijwaard blijven van maffiose praktijken? Het is een geliefde sport bij gokkers en de bookmakers verdienen er goed geld aan. Het is dan ook geen toeval dat het officiële wereldkampioenschap eerst door 888.com en tegenwoordig door Betfred wordt gesponsord.

Daar is niets mis mee. Maar het risico is groot. Zeker partijen in de eerste ronden van een toernooi zijn potentieel bevattelijk voor beïnvloeding door goksyndicaten. Kijk, je hoeft een O’Sullivan of een Hendry niet te vragen of hij voor pakweg £ 1000,- opzettelijk een partij wil verliezen. Maar een speler uit de lagere regionen van de ranglijst? Die verdient zo’n bedrag niet met louter prijsgeld.

Ook toernooien met groepswedstrijden zijn potentieel riskant. Immers, een speler die zich toch al niet meer kan kwalificeren, zou best wel eens genegen kunnen zijn z’n laatste poulewedstrijd voor een extra zakcentje te verkopen.

Omkoping is geen nieuw fenomeen in het snooker. In 1995 werd Peter Francisco geschorst omdat hij zijn partij op het WK tegen Jimmy White opzettelijk met 10-2 had verloren.

En Quinten Hann stopte in 2006 als snookerprof nadat hij had toegezegd een partij tegen Ken Doherty op de China Open tegen betaling te zullen verliezen. Helaas voor hem bleek Hann niet écht benaderd door de gokmaffia maar was hij erin geluisd door een krant, die het verhaal natuurlijk in de publiciteit bracht.

Zulke affaires schaden de geloofwaardigheid van de sport. Je zou dus denken dat World Snooker er alles aan doet om geruchten over mogelijke omkopingen zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. En er in elk geval open en eerlijk over te communiceren. Elk geheimzinnig gedoe draagt alleen maar bij aan de verdenking dat er iets niet klopt.

Wat dat betreft heeft World Snooker in mijn ogen een grote fout gemaakt door afgelopen donderdag in de slipstream van het opzienbarende nieuws over de Maguire-Burnett-verhoren plompverloren te verkondigen dat (ook) bij Wenbo-Ebdon niets onreglementairs is aangetroffen.

De timing van dat statement is ronduit verdacht. Omdat wel duidelijk was dat alle media-aandacht zou uitgaan naar de politieverhoren van Burnett en Maguire, probeerde World Snooker heimelijk die andere affaire van tafel te vegen. Ten tijde van de omstreden partij tegen Wenbo was Ebdon ook nog eens bestuurslid van de WPBSA. Dat maakt de kwestie alleen maar curieuzer.

Ik ga hier zeker niet beweren dat Ebdon zijn partij opzettelijk met 5-0 heeft weggegeven; gezien zijn enorme staat van dienst en dito inkomsten zou je hem al een gigantisch bedrag moeten bieden wil het voor hem interessant worden.

Ik ga ook niet zeggen dat Ebdon gegarandeerd vrijuit gaat. Immers, er zijn gigantische bedragen door gokkers ingezet op deze partij. Verder zat Ebdon in een fase waarin hij niet bijster veel partijen won. Dus wie weet?

De knullige manier waarop World Snooker nu denkt deze kwestie plots af te kunnen ronden, roept vragen op. En juist dat kan de sport niet gebruiken in haar strijd om schoon te blijven… of moet ik zeggen: schoon te worden?

Lees ook:Gokschandaal? Tuuuuurlijk niet…
Lees ook:Ruzie 110sport.tv en World Snooker: geen livestreams meer (update)
Lees ook:Stephen Lee gearresteerd voor match-fixing
Lees ook:WK: Dott voorkomt nachtwerk tegen Ebdon
Lees ook:Geen shotclock volgens lezers van Snookerblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.