Stephen Lee gearresteerd voor match-fixing

Stephen Lee, nummer 25 van de wereld, is gisteren gearresteerd op verdenking van match-fixing, het opzettelijk verliezen van een wedstrijd in ruil voor geld.

Politie in West Midlands bevestigt vandaag tegenover de Daily Mail dat “een 35-jarige man uit Wiltshire” is vastgenomen in een lopend onderzoek naar gokschandalen in het snooker.

Verdere details ontbreken nog. Het is dus ook niet duidelijk om welke partij(en) van Lee het dan precies zou gaan.

Lee stond ooit vijfde op de wereldranglijst en won in zijn carrière vier rankingtitels. De laatste dateert alweer van 2006 (Welsh Open). Daarna ging het bergafwaarts met zijn resultaten, zoals ik vorig jaar hier al eens beschreef.

De arrestatie van Lee is slecht nieuws voor het snooker. Nog los van de vraag of de verdenking uiteindelijk blijkt te kloppen of niet, zulke krantenkoppen brengen de sport alleen maar schade toe.

Sinds het aantreden van Barry Hearn als baas van World Snooker twee maanden geleden leek de sport de publicitaire wind eindelijk weer een beetje mee te hebben.

Er werd meer en positiever over snooker geschreven en in korte tijd dienden zich drie nieuwe hoofdsponsors voor de Main Tour aan.

Gokschandalen en verkochte wedstrijden zijn funest voor elke sport. En snooker is daar de laatste jaren bepaald niet verschoond van gebleven.

Vorig seizoen nog hadden we de verdachte partijen tussen Liang Wenbo en Peter Ebdon (5-0 tijdens Northern Ireland Trophy), en tussen Stephen Maguire en Jamie Burnett (9-3 tijdens UK Championship).

In beide gevallen volgde een maandenlang onderzoek. Maguire en Burnett werden zelfs, zoals Lee nu, gearresteerd en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Uiteindelijk werden beide onderzoeken afgesloten zonder harde bewijzen dat Ebdon of Burnett zijn partij opzettelijk zou hebben verloren.

In vroegere jaren werden spelers als Peter Francisco en Quinten Hann wél veroordeeld voor hun betrokkenheid bij omkoping.

Lees ook:Maguire is gezeur over omkoping moe
Lees ook:Politie: “Voldoende bewijs omkoping Maguire-Burnett”
Lees ook:Gokschandaal? Tuuuuurlijk niet…
Lees ook:Brekend nieuws: GEEN omkoping in Britse sport!
Lees ook:Verdachte wedstrijd Burnett – Sutton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.