Omkoopzaak Stephen Lee nadert ontknoping

Na een jaar wachten weet Stephen Lee waarschijnlijk komende woensdag of, en hoe het verdergaat met zijn snookercarrière.

De zaak tegen de al sinds oktober 2012 voorlopig geschorste Lee komt vanaf maandag voor de sportrechter. Die heeft naar verwachting drie dagen nodig.

Lee wordt ervan verdacht frames in acht verschillende partijen, allemaal in 2008 en ’09, opzettelijk te hebben verloren. De speler zelf ontkent alles.

german masters 2012 - lee-o'sullivan

…Mag Lee na een jaar voorlopige schorsing weer snookeren?…

Het gaat om partijen uit de volgende toernooien:

> Malta Cup 2008 (vier partijen)
> UK Championship 2008 (twee)
> China Open 2009 (een)
> Wereldkampioenschap 2009 (een)

Lee was eerst onderwerp van een strafrechtelijk vooronderzoek. Maar nadat justitie besloot géén zaak tegen de 38-jarige speler te beginnen, besloot de WPBSA het verzamelde bewijsmateriaal nog eens te bekijken…

… en stelde Lee wél in staat van beschuldiging.

De WPBSA zette Lee op non-actief na een verdachte Premier League-partij tegen John Higgins begin oktober. Lee zou toen het slotframe opzettelijk hebben verloren, maar die verdenking is inmiddels ingetrokken.

De laatste keer dat de sportrechter in Engeland – Sport Resolutions UK – een match-fixingzaak in het snooker moest behandelen, was in 2010.

Toen werd John Higgins voor zes maanden geschorst en tot een boete van £75.000 veroordeeld omdat hij een door een krant opgezette omkopingspoging niet bij de snookerautoriteiten had gemeld.

Als Lee deze week schuldig wordt bevonden, moet hij dan ook rekening houden met een zware straf. En als hij wordt vrijgesproken, vrees ik dat de WPBSA een probleem heeft… met de advocaten van Lee.

[picture Stephen Lee © 2012 snooker.blog.nl]

Lees ook:Zaak Stephen Lee uitgesteld tot na WK
Lees ook:Zaak Stephen Lee in september voor sportrechter
Lees ook:Uitspraak in zaak-Lee is “positieve boodschap”
Lees ook:Mag ik even afrekenen, mijnheer Lee?
Lees ook:Voorlopige schorsing Lee duurt al 100 dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.