Evans verliest nipt, oproep tot wildcard door Doherty

Reanne Evans is er net niet in geslaagd de volgende ronde van de kwalificatieronde van het WK snooker in Sheffield te bereiken. Ze verloor met 10-8 van oud-wereldkampioen Ken Doherty. 

EvansDoherty

© Monique Limbos

Het was vanaf het eerste frame een spannende wedstrijd. Evans wist 3-1 voor te komen, waarna Doherty gelijk wist te trekken. Aan het eind van de eerste sessie stond Doherty 5-4 voor. Ook in de tweede sessie bleef de strijd gelijk op gaan. Toen Evans 9-8 achter stond leek het er even op dat ze er een decider uit wist te slepen. Doherty had één snooker nodig, maar legde deze en wist hierop te incasseren en de laatste roze en zwarte bal te maken.

Op Twitter wordt er door veel spelers, waaronder ook Ken Doherty, opgeroepen om de wereldkampioen dames, in dit geval Evans, een wildcard te geven voor de tour. Barry Hearn heeft al gereageerd door te zetten dat iedere speler zich gewoon moet kwalificeren. Overigens heeft Evans al eens eerder een wildcard gehad voor de main tour, maar zij wist zich toen niet te handhaven.

En laten we niet vergeten dat deze wereldkampioene van de ene bond komt, er is nog een bond die een wereldkampioenschap uitschrijft: de IBSF. Zou die dame dan ook een wildcard moeten krijgen?

De discussie zal nog wel even aanhouden, maar ik denk zelf niet dat de WSA zo ver zal gaan om een wildcard uit te geven voor Evans.

Voor alle overige wedstrijden en uitslagen verwijs ik je naar hier.

Lees ook:Wuxi Classic: Avontuur Evans eindigt in wildcard-ronde
Lees ook:Reanne Evans hekelt Chinese wildcards
Lees ook:Reanne Evans opnieuw wereldkampioene
Lees ook:Reanne Evans krijgt wildcard voor Main Tour
Lees ook:Sexe-duel Evans tegen Robertson op losse schroeven

9 reacties op “Evans verliest nipt, oproep tot wildcard door Doherty

  1. Eric

    Knappe prestatie tegen Ken Doherty en alle respect voor Reanne Evans, maar ik ben tegen een wildcard.

    - Zoals Annet terecht opmerkt, heeft Evans al eens een Main-Tour-wildcard gehad. Ze won toen een heel seizoen lang geen enkele (kwalificatie)partij.
    - Wellicht is Evans nu beter dan toen, maar dan kan ze zich prima via de gebruikelijke weg (bijv. Q School) kwalificeren. Bij zo’n zelf verdiende kwalificatie zou het vrouwensnooker ook veel meer gebaat zijn dan bij een cadeau gekregen wildcard alleen omdat ze een vrouw is.
    - De positieve invloed van een vrouw op de Main Tour wordt vaak schromelijk overschat. Ik geloof niet dat het vrouwensnooker nou zo’n enorme boom heeft beleefd toen Evans op de Main Tour speelde. Logisch: pas als je je kwalificeert voor een eindtoernooi, kom je in de picture bij TV en andere media. Tot dan sta je vooral kwalificatiepotjes te spelen in zaaltjes in Doncaster, Barnsley, etc.

    Ik zou het overigens prachtig vinden als Evans wél op de Main Tour uitkomt – maar dan alleen omdat ze die plek op de reguliere wijze heeft verdiend, zoals die vele tientallen beloftevolle (mannelijke) amateurs dat ook moeten doen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. DM

      Interessante discussie denk ik, Eric. Hoewel ik in het algemeen tegen wildcards ben (en bijvoorbeeld ook niet van mening ben dat Wattana, David en Hendry die zonder meer moeten krijgen vanwege prestaties in het verleden. In welke andere sport vindt je zoiets?) vraag ik me wel af hoe je dán kunt zorgen dat vrouwen beter vertegenwoordigt worden binnen snooker.

      Ik ben het 100% met je eens dat iedereen op de main tour daar op eigen kracht moet komen en blijven, maar ik denk wel dat er wat vrouwen in snooker betreft wel een soort van affirmative action zal moeten zijn, en de enige manier om enthousiasme te wekken is om een ‘voorbeeld’ te hebben op de main tour. De aanwezigheid van Evans zal op zichzelf weinig zoden aan de dijk zetten, maar is mogelijk een begin dat je op ‘onnatuurlijke wijze’ in stand zal moeten houden zodat er iets van een voedingsbodem is.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Annet van Riel

        Ik denk dat als je het damessnooker wilt laten groeien, dat je damessnooker moet gaan uitzenden. Waarom de finale van het WK dames nier ook in Sheffield houden en rechtstreeks uitzenden op tv? Dat zou past een boost kunnen geven. Zeker als je het prijzengeld dan ook nog verhoogd.

          /   Beantwoorden  / 
        1. DM

          Hoewel ik (en ik denk menig snookerfan met mij) daar zeker naar zou kijken blijft het een moeilijk verhaal tot dat iemand echt bereid is er in te investeren. Het prijzengeld zal inderdaad omhoog moeten, de wedstrijden uitgezonden en de events goed gepromoot. En dat voor een zodanig lange periode dat het wortel kan schieten..

            /   Beantwoorden  / 
          1. Martijn

            Beetje gelul dit. Uiteindelijk moet het niveau gewoon drastisch omhoog zodat mensen werkelijk naar damessnooker willen kijken. Die partij tegen Ken was toch ook niet om aan te zien?
            Dit niveau op tv is geen reclame.

              /  
          2. DM

            (Er staat geen beantwoorden knop onder je reactie Martijn, dus maar ff zo)

            Dat ben ik ook wel met je eens, maar dat niveau kan alleen omhoog als een grotere groep vrouwen al vroeger en intensiever begint met snooker.. goed, meerdere event is direct te veel van het goede maar stel: één event per seizoen met een redelijke prijzenpot?

            Ik ben bang dat het uiteindelijk bij dromen blijft.. de omstandigheden zijn niet helemaal hetzelfde maar: zie vrouwenvoetbal. Het niveau is laag en kijkers en het geld blijven weg, en zo blijft het niveau ook laag.

              /  
          3. Eric

            De vergelijking met vrouwenvoetbal gaat volgens mij niet op want dat zit juist enorm in de lift. Het is best vaak op Eurosport te zien en met het naderende WK in Canada zal de mediabelangstelling alleen maar toenemen. Die kwalificatie-playoff van de Oranje-dames tegen Italië veroorzaakte onlangs al bijna een mediahype in Nederland.

            Opvallend, want net als bij snooker zit ook tussen vrouwen- en mannenvoetbal toch een enorm kwaliteitsverschil.

            Ben het verder wel eens met Martijn wat die kwaliteitskloof tussen vrouwen- en mannensnooker betreft…

              /  
  2. Djordie

    Heb meerendeel van de partij kunnen zien en het is me duidelijk geworden dat Reanne zeker een balletje kan knallen. Het zou erg leuk zijn als er een dame mee zou kunnen draaien met de mannen maar dit moet je niet te erg forceren, ze moet het uiteindelijk toch zelf doen! Hopelijk krijgt ze nog kansen want ik gun het haar van harte!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.