EK 2011: Jan, Jans en de kampioenen

Niet geheel onverwacht won Daniel Wells, die zich al eerder van zijn terugkeer op de Main Tour had verzekerd, het EBSA Europees Kampioenschap in Bulgarije.

De Welshman versloeg in de finale Vincent Muldoon met 7-4.

Omdat Wells als nummer 1 van Wales al een ticket had verdiend, heeft de EBSA nu ook Muldoon voorgedragen als kandidaat voor de Main Tour van het seizoen 2011-’12.

Maar of World Snooker de nominatie van de Ier ook aanvaardt, valt nog te bezien.

Het is in elk geval niet vanzelfsprekend dat de verliezend EK-finalist dat ticket krijgt toebedeeld als de winnaar daarvoor niet in aanmerking komt.

Vorig jaar won Luca Brecel, die destijds te jong was voor het profcircuit. Toch ging die plek toen niet naar de verliezend finalist, Roy Stolk.

Muldoon moet dus afwachten tot World Snooker een besluit neemt.

Wat vreemd is, want met het eerste Players Tour Championship-event in Sheffield is het nieuwe Main Tour-seizoen inmiddels alweer in volle gang.

Het grootste deel van het Europees kampioenschap heb ik slechts terloops kunnen volgen. Dankzij de dagelijks mails van BBSA-persverantwoordelijke Jan (Scheers) wist ik wel dat (Wendy) Jans de Belgische eer weer eens hoog wist te houden.

Het is al de zesde Europese titel voor Jans, die sinds 1999 slechts één keer niet in de finale stond – in 2008, toen Reanne Evans en Emma Bonney het onderling uitvochten.

Jans verloor haar eerste vijf finales, allemaal tegen de Engelse Kelly Fisher.

In 2004 was het eindelijk raak toen ze in Völkermarkt, Oostenrijk haar zegereeks begon. Haar serie werd daarna alleen in 2007 en ’08 onderbroken, toen Evans won.

Manon Melief, die in haar openingswedstrijd tegen Jans onderuit ging, haalde nog wel de eerste ronde van de knock out-fase, wat voor de héle Nederlandse afvaardiging gold.

Stolk, Maurice le Duc, René van Rijsbergen en Joris Maas (knap geplaatst na een start met drie 0-4 nederlagen) gingen eveneens in de eerste ronde KO.

Bij de masters trof dat lot ook René Dikstra en Kevin Chan. Alleen Edwin van Orssagen wist een partij te winnen en de achtste finales te halen.

Helaas geen piek zoals een jaar geleden toen Stolk de eerste Nederlandse EK-finalist werd, maar wel een toffe teamprestatie om en masse de poule te overleven.

Kijk voor uitgebreide insider-verslagen in het EK-dagboek van Dikstra & co.

Uiteindelijk scoorden de Belgen beter. Naast Jans’ titel bereikte Kevin Van Hove de kwartfinales bij de mannen en Kurt Desplenter de halve finales bij de masters.

Overigens was Van Hove weer keurig op tijd terug in België om dit weekend in Peer het eerste toernooi van de traditionele Hypro Cup te winnen.

Lees ook:WK-amateurs: Wendy Jans opnieuw in finale
Lees ook:WLBSA: Jans als groepswinnaar naar achtste finales
Lees ook:Reanne Evans pakt maar weer eens een titel
Lees ook:Reanne Evans boekt eerste zege in rankingevent
Lees ook:Wendy Jans opnieuw wereldkampioen snooker

Eén reactie op “EK 2011: Jan, Jans en de kampioenen

  1. Manon

    Heb ik weer, bij Jans én Vasiljeva in de poule!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.