Ding of Fu? The Masters krijgt eerste Aziatische kampioen

De finale van de Ladbrokes Mobile Masters gaat zondag tussen Ding Junhui en Marco Fu. Daarmee krijgt het toernooi voor het eerst in zijn 35-jarig bestaan in elk geval een Aziatische winnaar.

Ding (uit China) boekte vanavond een overtuigende 6-3 zege op Jamie Cope. In de andere halve finale had Fu (uit Hong Kong) vanmiddag al met 6-4 van Mark Allen gewonnen.

Pas twee keer eerder bereikte een speler uit Azië de finale van The Masters: de eerste was James Wattana in 1993. De Thai verloor toen met 5-9 van Stephen Hendry.

De tweede was Ding zelf in 2007, maar daaraan heeft hij geen goede herinneringen.

…Ding verslaat Cope en completteert de eerste Aziatische Masters-finale…

Hoewel hij dat hele toernooi goed speelde en zelfs een 147 scoorde (tegen Anthony Hamilton), ging het in de finale tegen Ronnie O’Sullivan helemaal mis.

Ding werd volledig zoekgespeeld door zijn oppermachtige tegenstander. Bovendien keerde het fanatieke Londense publiek zich luidruchtig tegen de Chinees.

Ding wilde bij 3-9 de wedstrijd al opgeven en moest door O’Sullivan worden overgehaald om het laatste frame nog te spelen. De Chinees deed dat – met tranen in zijn ogen.

Maar dat was toen, vier jaar geleden. Inmiddels is Ding volwassener, zeker ook in mentaal opzicht. Bovendien zal hij de druk van een vijandig publiek niet voelen zondag.

…Cope kan zijn The Masters-debuut niet met een finaleplaats opsieren…

Tegen Cope onderstreepte Ding zijn klasse: hij opende met breaks van 42 en 68 en scoorde ook in alle andere frames die hij won een serie van boven de 50.

Toen de Engelsman antwoordde met een century van 101, maakte Ding er meteen 2-1 van en ging even later met een break van 102 – en een 3-1 voorsprong – het interval in.

Cruciaal was het vijfde frame, waarin Cope de framebal miste met de rest en Ding met een knappe 65 clearance het frame alsnog kon opeisen, 4-1 in plaats van 3-2.

Cope deed wat terug in frame zes, maar de Chinees was niet meer te stoppen.

Ding bleef de aanval kiezen. Hij maakte er soepel 5-2 van en kwam in één beurt met 53-0 voor in frame acht, dat Cope echter met een 73 nog wist op te eisen.

Het volgende – en dus laatste – frame startte Ding met een serie van 69. Cope spartelde nog wel tegen, maar kon het tij niet meer keren, 6-3.

De best-of-19 finale in de Wembley Arena wordt morgen in twee sessies gespeeld: begintijden 15 en 21 uur (in Nederland en Vlaanderen).

[pictures Ding Junhui & Jamie Cope © 2011 snooker.blog.nl]

Lees ook:Messcherpe Ding fileert Burnett in openingssessie
Lees ook:Wuxi Classic: Ding laat Chinezen juichen
Lees ook:Ding heeft The Masters-titel binnen handbereik
Lees ook:The Masters: Grieperige King geen partij voor Cope
Lees ook:Ding dendert over Dott heen met drie centuries

2 reacties op “Ding of Fu? The Masters krijgt eerste Aziatische kampioen

  1. marcel van tongeren

    dit is goed voor de globalisering van snooker! Vers bloed en nieuwe sponsoren in de toekomst. Geef ding de meeste kans om te winnen,maar fu heeft de asian games van ding gewonnen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. jasha

    Ik denk dat Fu gaat winnen met 10-8 of 10-7. Hij heeft meer ervaring dan Ding. Misschien is Ding wel populairder bij de meeste Chinezen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.