World Series of Snooker afgelast – voorgoed?

Het komende toernooi van The World Series of Snooker begin maart is afgelast. Het is maar de vraag of er überhaupt nog World Series-toernooien zullen plaatsvinden.

Het event met John Higgins, Mark Selby, Neil Robertson en Shaun Murphy zou op 6 en 7 maart in Saudi-Arabië worden gespeeld. Officieel is het afgelast omdat Eurosport niet de benodigde vergunningen van de oliestaat in het Midden-Oosten krijgt om uit te zenden.

Dat meldt de Britse Eurosport-commentator David Henden op zijn weblog. Hendon stelt echter de vraag of dit niet tevens het einde van de World Series betekent. Nieuwe events zijn in elk geval niet gepland.

world series prague - white trophy

…Jimmy White won vorig jaar de (voorlopig?) laatste World Series in Praag…

De World Series begon twee jaar geleden als een initiatief van wereldkampioen Higgins en zijn manager Pat Mooney.

Hun visie was om snookertoernooien te organiseren in landen – vooral op het Europese vasteland – waar snooker populair is maar waar geen Main Tour-toernooien van World Snooker plaatsvinden.

De idee kreeg brede ondersteuning, maar stuitte op twee problemen.

Allereerst bleek het niet eenvoudig om de toernooien daadwerkelijk van de grond te krijgen. Aangekondigde events moesten geregeld naar een andere datum of andere speellocatie worden verplaatst.

Daarnaast bleek de toernooiopzet niet te functioneren. Profs speelden in de eerste ronde tegen lokale amateurs maar het niveauverschil was steevast zó groot, dat die partijen niet om aan te zien waren, terwijl ze wel rechtstreeks op Eurosport werden uitgezonden.

Bovendien is er sinds het laatste toernooi vorig jaar oktober in Praag, dat gewonnen werd door Jimmy White, nogal wat veranderd in de internationale snookerwereld.

Onder de nieuwe baas Barry Hean heeft World Snooker al aangekondigd de Main Tour ook op het Europese vasteland te laten spelen. Een rankingtoernooi in Duitsland in 2011 is inmiddels definitief.

Daarmee neemt de noodzaak voor de World Series-toernooien dus af.

Bovendien zit Pat Mooney sinds kort zélf in het bestuur de wereldsnookerbond, en zal hij zijn tijd en aandacht dus meer op de Main Tour moeten richten dan op zijn eigen, alternatieve circuit.

(picture White / Eurosport Player © 2010 snooker.blog.nl)

Lees ook:World Series brengt profs naar Praag
Lees ook:World Snooker heeft vervanger Higgins al klaarstaan
Lees ook:World Snooker lanceert zeven nieuwe toernooien
Lees ook:Inschrijving voor Players Tour Championship geopend
Lees ook:R.I.P. Pro Challenge Series (* 2009 – † 2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.