Toch sanctie voor Interconnect De Dieze

Ondanks het Facebook-bericht van de KNBB van afgelopen weekend waarin Interconnect de Dieze uit Den Bosch werd uitgeroepen tot winnaar van de eredivisie 2015/2016, is er dinsdag toch een sanctie opgelegd aan het team van 5 punten in mindering, waardoor ze momenteel nog niet zeker zijn van het kampioenschap.

10269498_792447507538355_4506123101446668458_n

Waar ging dit ook al weer over? Het team uit Den Bosch heeft in de wedstrijd van eind mei een speler ingezet van het andere eredivisieteam uit dezelfde club. Reglementair mag dit niet, waardoor er een sanctie opgelegd mag worden. Voor deze sanctie echter werd opgelegd was er alweer de volgende ronde, precies de ronde waarin de Dieze kampioen werd.

Op zaterdag dus door de KNBB het bericht dat de Dieze kampioen is, op dinsdag het bericht naar de captain dat er toch een sanctie wordt opgelegd en het team dus nog geen kampioen is. Captain Misja van Vonderen is dan ook niet te spreken over deze manier van werken van de KNBB. “Ze werken blijkbaar langs elkaar heen bij de KNBB.”

Interconnect de Dieze staat nu 7 punten los van de nummer twee: Amigio 1/Inpower uit Maassluis, waar ze komende zaterdag thuis de beslissende wedstrijd tegen spelen.

Inmiddels heeft voorzitter Paul Swanenburg een persbericht uitgedaan, ik geef hieronder de gehele tekst weer:

Naar aanleiding van de reacties op het uitvaardigen van een sanctie door de Competitieleider wil ik, Paul Swanenburg, als voorzitter van de Sectie Snooker graag Uw aandacht voor het volgende:

Ik heb een inschattingsfout gemaakt. Door omstandigheden heb ik, zonder de consequenties goed te overzien, het persbericht van Peter de Brie dat hij op zondag 5 juni doorstuurde, op Facebook doorgezet en aan de pers gestuurd. Peter zou dit stuk zelf normaal altijd gewoon op de KNBB-website hebben gezet, ware het niet dat de site er dat weekend uitlag.

Wij zijn Peter zeer erkentelijk voor het feit dat hij, ondanks zijn aftreden als voorzitter, nog steeds wekelijks de ontwikkelingen in de Eredivisie voor ons vastlegt.

Op dinsdag 7 juni 2016 heeft de competitieleider het team van de Dieze een sanctie opgelegd wegens het opstellen van een onreglementaire speler (zie bijlage 1). Ik ben het met U eens dat deze beslissing rijkelijk laat genomen is, maar dit is veroorzaakt door het feit dat de huidige software het invullen van onvolledige uitslagen toelaat.

Zoals U weet is de Sectie, samen met de KNBB, aan het werk om deze software komend seizoen te vervangen. Wij hopen dan ook dat dit soort situaties niet meer kunnen voor komen. Tevens moest deze beslissing zorgvuldig worden overwogen en hoor- en wederhoor worden toegepast. De competitieleider heeft op basis van zijn bevindingen het reglement toegepast.

De Sectie Snooker van de KNBB wordt gerund door een klein aantal goedwillende vrijwilligers.  Deze vrijwilligers doen er alles aan om Snooker in Nederland voor alle spelers mogelijk te maken. En ja, vrijwilligers maken wel eens fouten en zeker als het aantal erg klein is, wordt de druk op hen steeds groter.

De reacties op Sociale Media van de afgelopen dagen doen geen recht aan tomeloze inzet die deze vrijwilligers dag in dag uit tonen. Ik begrijp heel goed dat sommigen teleurgesteld zijn door de consequenties van de beslissing, maar dat geeft hen nog niet het recht deze vrijwilligers aan de schandpaal te nagelen.

De Sectie Snooker is een democratisch orgaan, U bent de Sectie, U bent de KNBB, samen zullen we voor onze sport moeten zorgen. Ik vraag dan ook iedereen bij te dragen aan onze sport en nodig U dan ook graag uit om Uw opbouwende kritiek, bijdrage of suggesties met ons te delen.

Op 14 juni 2016 zal er in Nieuwegein de jaarlijkse Sectie Raad worden gehouden. Alle Leden zijn hiervoor uitgenodigd. OOK U!!

Indien de vergadering dat wenst, omdat zij van mening is dat mijn handelen de snookersport in Nederland geschaad heeft of zij het vertrouwen in mij verloren heeft, stel ik mijn portefeuille graag ter beschikking.

Nieuwegein, 8 juni 2016

Paul Swanenburg
KNBB voorzitter Sectie Snooker

Hierbij de links naar bijlage 1 en bijlage 2

Lees ook:Reactie KNBB – sectie snooker op open brief Pompadour
Lees ook:Wie gaan er promoveren naar de eredivisie?
Lees ook:De Dieze verliest titel op laatste wedstrijd van Amigio 1/Inpower
Lees ook:Verklaring KNBB aangaande uitgestelde eredivisiewedstrijd Amigio 1/Inpower
Lees ook:Fusie KNBB en KVC nadert

10 reacties op “Toch sanctie voor Interconnect De Dieze

  1. Jan Agterberg

    Ik kan mij helemaal vinden in de tekst van Paul Swanenburg. Er wordt te snel negatief gereageerd naar vrijwilligers die hun stinkende bset doen om de boel draaiende te houden. Zelf ben ik ook zo,n vrijwilliger die die constant met zijn club bezig is (sc de meent) en het zou prettig zijn dat als er een fout gemaakt wordt er niet zo,n drama van gemaakt wordt.

    Je kan ook stellen als het zo nodig beter weet, meld je dan gauw aan om het dan ook daadwerkelijk beter te doen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ivo Kraus

    Naar aanleiding van onze sanctie vorig jaar heeft een teamleidersoverleg plaatsgevonden. In het verslag is het volgende opgenomen:

    “Ivo biedt aan om samen met de opstellers van de reglementen eens goed te kijken naar de procedurele kant van de reglementen. Paul suggereert dat hij eventueel ook plaats kan nemen in de commissie van bezwaar en beroep. Deze commissie, die nu nog onder Carambole
    ressorteert, zal na de komende fusie (28 maart) voor de hele KNBB als beroepscommissie kunnen gelden. Hier kan men dan in beroep gaan tegen beslissingen van de sportcommissie of het bestuur van de sectie snooker. Ivo neemt deze uitdaging graag aan.

    5. Reglementen worden inhoudelijk bekeken en er worden een aantal suggesties gedaan om voor komend seizoen aan te passen. Kevin zal deze met de SC bespreken en voorleggen aan de
    reglement-opstellers. Ivo zal hierbij betrokken worden.”

    Na ruim een jaar wacht ik inmiddels niet meer om betrokken te worden…….het schermen met een gebrek aan vrijwilligers is derhalve niet geheel rechtmatig.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ivo Kraus

    Volgens de sanctie bijlage 1 worden er 5 FRAMES in mindering gebracht en niet 5 wedstrijdpunten,……..volgens mij dus De Dieze kampioen eredivisie 2015-2016 ! Gefeliciteerd jongens :n)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ivo Kraus

    Overigens wordt op de competitiesite bij de stand vermeld “5 wedstrijdpunten en 5 partijpunten”, terwijl bij de wedstrijd “5 frames” staat aangegeven.

      /   Beantwoorden  / 
  5. John

    Ik begrijp de KNBB wel maar had het niet eerlijker geweest om die speler van het wedstrijdformulier te schrappen?
    Betekend 3 punten in mindering.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rene Dikstra

      Alleen maar als die persoon er 3 zou winnen toch?
      En meestal wordt zo’n persoon ingezet omdat je geen derde kan vinden, dus zonder een derde speler zou de straf hetzelfde resultaat opleveren als dat ze wel volgens de reglementen hadden gespeeld. Dan kan je het eigenlijk altijd “proberen”, baat het niet dan schaadt het niet!
      De straf an sich lijkt me wel correct.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Martijn

        Ik snap niet dat de oneerlijk behaalde punten mogen blijven staan.
        7 punten aftrek lijkt me in dit geval veel eerlijker.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Rene Dikstra

          eens, dacht ook eigenlijk dat dat het geval was.
          Dit lijkt dan meer op een inbreker die voor 6 maanden de bak in gaat, maar zijn buit mag behouden.

            /   Beantwoorden  / 
          1. john

            Dat begrijp ik niet, het gaat hier toch om 1 wedstrijd? hierin kan een speler toch max 3 punten voor het team halen?

              /  
  6. Ivo Kraus

    Dus als je eals niet speelgerechtigde alledrie je partijen wint hou je volgens de regels (!) dus 1 punt over :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.