Waarom het snooker in Nederland achterblijft

snooker symboolfoto 8Wat is er toch met het snooker in Nederland aan de hand dat we internationaal niet echt meetellen? Dat we er steeds net naast grijpen?

Een Duitser en een Braziliaan krijgen wildcards voor de Main Tour. Nederland niet.

Een Belg krijgt een wildcard voor het World Open. Nederland niet.

Duitsland krijgt weer een Main Tour-event. Nederland niet.

Duitsland (vier keer zelfs) en België krijgen Players Tour Championship-toernooien toegewezen. Nederland niet.

Enkel aan de kwaliteit van onze beste spelers kan het niet liggen.

Klopt, we hebben momenteel niemand op de Main Tour en we hebben geen jeugdig toptalent dat op de drempel van een profcarrière staat.

Maar we kunnen wel een balletje stoten. Niet voor niets kwamen we afgelopen juni heel dicht bij de Europese titel – en een nieuw toegangsbewijs voor de Main Tour.

Het was overigens een Belg die ons de voet dwarszette.

Dat Duitsland een voorkeursbehandeling krijgt, heeft commerciële redenen. Qua snooker niet (significant) beter dan Nederland, maar wel vijf keer zo groot.

Snooker leeft enorm in Duitsland, er worden veel exhibitions met profs georganiseerd, er is veel media-aandacht en het publiek laat het nooit afweten. Optimaal voor sponsors dus.

Dat België een voorkeursbehandeling krijgt, heeft sportieve redenen. Het land is half zo groot, maar heeft een vaste waarde op de Main Tour, en volgend seizoen waarschijnlijk twéé.

Ook komt de jeugdopleiding in België beter uit de verf. Het land herbergt meer jong talent, wat onlangs op het WK U21 maar weer eens werd aangetoond.

Wat doen we in  Nederland om aan te haken?

Liepen onze beste spelers afgelopen jaren de PIOS-toernooien af? Schrijven ze zich nu massaal in voor de PTC-events? (Behalve voor de Paul Hunter Classic dan, waaraan ze sowieso altijd al meededen?)

Organiseren wij populaire exhibitions en clinics met profspelers?

Leiden wij jeugdspelers op zodat het snooker ook in Nederland toekomst heeft als onze huidige generatie toppers ooit stopt? En niet alleen toekomst heeft, maar ook internationaal weer meetelt?

Het voelt alsof we al snookers nodig hebben… maar we kunnen het frame nog winnen.

Lees ook:Finale u-14 Juniors Continental Cup gewonnen door Duitsland
Lees ook:Duitsland, België en Frankrijk verdelen de prijzen bij Juniors teamcup
Lees ook:Junioren interland 4&5 juli in Luca Brecel Academy
Lees ook:EK-21 in Servië zonder Nederlanders
Lees ook:Brecel, Wehrmann, Le Duc naar German Masters

145 reacties op “Waarom het snooker in Nederland achterblijft

  1. Ruud Klarenbeek

    Ik ben bang dat Nederland al jaren geleden de aansluiting verloren is. In de gouden jaren hebben we helaas een aantal spelers gehad die op internationale toernooien het een goed idee vonden hotelkamers te verbouwen of mensen te bedreigen zodat deze zich op moesten sluiten op een hotel kamer. Trieste van dit alles dat de betrokken personen niet eens gestraft zijn daar deze NOC / NSF geld in het bondslaatje brachten. Daarnaast is het (bonds)bestuurlijk al vele jaren een puinhoop. Moeten we ook niet vergeten dat het spelen van snooker veel te duur (geworden) is en dat er helaas nog maar weinig zaalhouders met een groot snookerhart bestaan.
    Als je dit alles mee neemt dan is het dus niet zo vreemd. Als we het bestuurlijk nu eerst een goed op de rit zouden hebben, meer focus op jeugd en breedtesport dan is er nog hoop. we moeten een duidelijke visie neerzetten omtrent de toekomst van de sport in Nederland, gesteund door all betrokkenen en dan kunnen we misschien de komende jaren weer aan gaan haken. Als we doorgaan op de reeds doodlopende weg dan acht ik de kans klein of we moeten het geluk hebben dat er een Nederlandse Luca B opstaat. Mocht dit gebeuren dan is het gelukkig wel al zeker wie er dan vooraan zullen staan om met de eer te gaan strijken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Simon

    Ruud, stel dat er een nederlandse Luca opstaat, is de enige die ermee mag pronken de zaalhouder die die jongen de gelegenheid heeft gegeven in zichzelf te investeren (en de ouders van dat figuurtje natuurlijk).

    Ik heb geen idee wie er verder met de eer willen strijken, maar de mensen die nu nog iets voor snooker doen zeker niet!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Mooi maar helaas o zo voorspelbaar.
      Ik blijf hopen op reacties waarmee we snooker op de been kunnen houden en als je dan alleen een reactie krijgt van bestuurders daar ze zich aangesproken voelen dan geeft dit al aan dat we een probleem hebben.
      Ik draag een ieder die energie in de sport steekt een meer dan warm hart toe. Alleen is dit niet voldoende, de energie moet gestoken worden in het laten groeien van de sport. Ik zie helaas alleen maar energie gestoken worden in toernooien maar helaas nog weinig tot niets in een korte, midden en lange termijnplanning m.b.t hoe de sport in Nederland weer te laten groeien.
      Dus Simon, is niet persoonlijk bedoeld maar ik hoop dat je wel kan begrijpen waar de opmerkingen vandaan komen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Simon

        Ik begrijp het best hoor en ik kan je in grote lijnen ook best volgen, maar ik ben van mening dat de sport alleen kan groeien als de competitie en de toernooien goed op orde zijn en als de zaalhouders zelf er ook meer aan doen om publiek te trekken.

        Helaas staan de meeste zalen onder zware druk en moeten ze vaak beslissingen nemen die puur uit financiële noodzaak geboren zijn. Snookertafeltje weg voor een rookhok, twee snookertafels weg voor drie pooltafels etc.

        Over het niet persoonlijk bedoeld zijn: op wie doel je dan als je het hebt over de mensen die met de eer willen strijken, want die opmerking lijkt me in ieder geval naar iemand toe persoonlijk bedoeld.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Eric

    Ik vind dat we nog steeds kwaliteit hebben. Ik speel zelf bij de Haagse Snooker Club, en ondanks een redelijk niveau, zijn de huistoppers van Delta (Le Duc, Wehrmann, Sohrabi) zeker in staat om potten te breken.

    Maar je hebt gelijk dat een Luca B inspiratie kan geven echter wel met de juiste financiële backing die Luca wel heeft. Het is het eeuwige kip en ei verhaal, er is zat talent in NL maar om het naar een hoger niveau te tillen is er geld nodig, liefst van sponsors maar ja, die zijn niet zo welwillend als er weinig bekendheid tegenover staat…

    Ik ben overigens wel van mening dat bekendheid geven ook zonder al te veel kosten kan, bv. blijf de media bestoken met nieuwsbrieven en leuke weetjes.

    Zelf heb ik een bedrijf wat een snookertoernooi deels sponsored en ik speel zelf ook graag en hou ik graag de snookerscene alive.

    Kortom, een NL speler op de Main Tour zou handig zijn, maar ik vind dat België toch “serieuzer” bezig is met de sport en dat altijd is blijven doen. Nu zijn er wat mij betreft openingen nu alles weer een beetje gesetteld is (?) bij de KNBB en er ook “nieuwe” vormen geïntroduceerd zijn (powersnooker, oneforseven, 6red)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Heel goede spelers in Delta hoor, maar het gaat hier meer om aanwas van jong talent en daarvoor bestaat er op dit moment een verkeerd klimaat. Pas op het moment dat je weer veertig a vijftig jeugdleden hebt, kun je spreken van een volgende generatie. Maar die is er al vijftien jaar niet.
      Volgens mij hebben de zalen toen niet genoeg naar voren gekeken waardoor er te weinig is gedaan aan lange termijn visie. Natuurlijk is dat bij de bond ook niet goed aangepakt (ook door mijzelf niet).

        /   Beantwoorden  / 
  4. Adriën Kant

    Ik heb zelf de opkomst va het snooker in Nederland van nabij meegemaakt toen ik samen met mijn ouders en ex vrouw ( Wilma Kant ) het snooker centrum te Goes mocht exploiteren.
    Dit was van 1986 tot 1995, de glorietijd van snooker in Nederland.
    Willen we de jeugd binnenhalen in de diverse clubs, dan zullen de prijzen die voor een een tafel betaalt moeten worden drastisch naar bendeden moeten. Wij hanteerden toen een middagtarief van 2 euro 50, toen 6 gulden. De huur die wij toen voor het pand betaalden was redelijk te noemen. Als ik dan op tv zie wat Jumbo in Warmond maandelijks betaalt, dan blijft er weinig tot geen ruimte over voor lage tarieven helaas, en weinig aanwas vanuit de jeugd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      En ik denk dat dat ook één van de redenen is dat snooker in België wel kan blijven bestaan: de huurprijzen in België zijn veel lager.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Mark

        Huurprijzen zijn een duidelijk verhaal. Je kan het probleem wel leggen bij de zaalhouders, maar ook die moeten eten en wonen. Het is voor ondernemers moeilijk rond komen met de huidige huurprijzen, de crisis en het rookbeleid wat in 2008 is ingevoerd. Als je ziet dat een snookertafel bijna net zoveel ruimte in beslag neemt als een bowlingbaan vallen de tarieven voor een snookertafel nog wel mee. Maar je kan moeilijk €23,50 voor een uurtje snooker vragen, maar de de snooker-zaaleigenaar betaald wel dezelfde m2 prijs als de bowling-zaaleigenaar.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Simon

          Eens, maar zo’n bowling alley kost wel een veelvoud qua aanschaf en zeker qua onderhoud.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Martijn

            haha. ja vooral omdat die snookertafels zowat gratis af te halen zijn tegenwoordig ;-)

              /  
  5. Joris

    Ik denk dat voor een groot deel de bond is aan te spreken op een zeer slecht beleid en waardeloze promotie van de snookersport. Vinden jullie ook niet dat de KNBB meer leidend moet zijn om de sport groter te maken dan zaalhouders? Deze moeten meer uitvoerend en ondersteunend bezig zijn. Als zij resultaten zien (bijvoorbeeld 100 spelers op een door KNBB georganiseerd toernooi, dan doen ze mee en zijn ze erbij. Maar als er door een slechte organisatie spelers afhaken, dan kun je er donder op zeggen dat de zaalhouders ook afhaken. Een cirkel die al wel 15 jaar gaande is ja. En dan zijn er nog beleidsmakers die meer met topsport bezig zijn dan met breedtesport. Intussen niets meer van de KNBB vernomen. Bijvoorbeeld uitslagen en standen van 2 maanden geleden zijn er nog niet. En de beloofde notulen van de openbare vergadering, waar zijn die nu? Ook al meermalen naar gevraagd. Geen idee waar men zo druk mee is op het bondsbureau. Maar niet met communiceren richting de doelgroep in ieder geval. Succes.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martin

      Met deze reactie ben ik het wel eens.Ik ben ook van mening dat de KNBB,door wanbeleid,mede schuldig is aan de teloorgang van het snooker in Nederland.Door jarenlang alleen de zogenaamde toppers te bevoorrechten en de rest een beetje te negeren zijn veel liefhebbers afgehaakt.In iedere sport heb je een goede basis nodig en die is de laatste jaren bij het snooker al behoorlijk uitgedunt.
      Ik vraag mij wel eens af waar al die spelers gebleven zijn die in de loop der jaren zijn gestopt.Vorig seizoen werd er gerept over de nieuwe start maar daar heb ik nog bitter weinig van gemerkt.Nu krijg ik weer een mail met de mededeling dat de KNBB het snooker in het noorden weer wil gaan promoten.En dan in oktober een aparte competitie te gaan opzetten voor deze regio.Wie komt er nu met zo’n belachelijk idee?Had niemand dit voor de zomer kunnen bedenken of is er iemand wakker geworden op het bondsbureau?Het seizoen is nog niet eens begonnen en er zijn nu al dingen die ik niet begrijp.Maar ja,we wachten het maar weer af hoe het gaat in het komend seizoen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Simon

        Wie komt er met het idee?

        Antwoord: Iemand uit het noorden des lands.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martin

          Toch is het een beetje vreemd dat een buitenstaander de KNBB moet laten weten dat er ook wel gesnookerd wordt buiten de Randstad.En waarom mij dan deze mail wordt gestuurd,terwijl ik niet in het Noorden woon,is mij een raadsel.

            /   Beantwoorden  / 
      2. Eddy

        Voor veel spelers uit het Noorden, en ook uit het Zuiden is de drempel te hoog om een tournooi te spelen. Het betekent meestal 2.5 uur reistijd (met de auto, OV wil ik niet eens over beginnen).

        De opzet dat nu een tournooi 1 dag duurt ipv vroeger 2 dagen is al een hele verbetering. ik zag daardoor bijv in Utrecht alweer oude gedienden uit het Noorden terugkeren.

        Ook de nieuwe opzet zoals onlangs rondgegaan waarbij de mooie grote tournooien zoals Van der Kamp Open en Den Bosch in de Dutch Snooker Cup komen is een goede stap.

        De conclusie dat in het verleden te veel nadruk is gelegd op de top en niet op de breedte is niet zo 1-2-3 te trekken.
        Er werden ook in die tijd ontzettend veel tournooien georganiseerd op allerlei niveaus, A-, B- en C-tournooien, huistournooien, ik kan het me allemaal nog herinneren.

        Later is de KNBB wel de fout in gegaan met de afgeschermde top-16 toernooien, waardoor de afsplitsing toppers – de rest kwam en daardoor minder open leuke toernooien.

        Dat de snookersport in totaal is teruggelopen kan je niet geheel op de conto van de KNBB schrijven.
        Het zijn o.a. de huurprijzen waardoor de tafelhuur omhoog is gegaan, en daardoor pool winstgevender werd voor een lokaalhouder.
        Het is ook moeilijker de jeugd voor zoiets als biljarten te porren.

        Ik denk dat snooker een veel betere kans maakt als dat vanuit de zalen komt. Laten deze de nieuwe en oude spelers entousiasmeren voor het spel met de KNBB als faciliterend (opleidingen, organiseren e.d.) instituut dan de KNBB overal verantwoordelijk te laten zijn.

        Bovendien is dat nu ook schier onmogelijk met maar 2 bestuursleden.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martijn

          Ik denk niet dat Pool winstgevender is geworden doordat de huurprijzen omhoog zijn gegaan. Als dat zo is zou Pool ook winstgevender geweest zijn voordat de huurprijzen omhoog gingen (alsof de huurprijzen niet altijd al omhoog gegaan zijn).
          Pool is winstgevender geworden omdat de pooltafel vaker bezet is dan de snookertafel en omdat de pooltafel dientengevolge de snookertafel in kwantiteit is gaan overtreffen. Pool is simpelweg populairder dan snooker geworden (wellicht de verdienste van de KNBB?).
          Deze 2 takken van keusport lijken mekaar wel te bijten, iets wat vanuit het perspectief van de snookerspeler te denken zou moeten geven over het gestelde vertrouwen in de KNBB. Wil de KNBB de poolsport of de snookersport groot maken? Want waar de een groter wordt lijkt de ander juist kleiner te worden. Zoals het er de laatste jaren uitziet lijkt het er in elk geval niet op dat het de snookersport is die baat heeft gehad bij de rol van de KNBB it tegenstelling tot de poolsport.
          Ik denk dat het wellicht wel eens tijd kan zijn geworden om in te gaan zien dat pool de concurrent van snooker is en dat het onderbrengen van beide takken bij 1 orgaan eigenlijk een uiterst vreemde situatie is.
          Voor de zaalhouder allemaal lood om oud ijzer natuurlijk tenzij de zaalhouder een echt snookerhart heeft, maar voor de snookerspeler die liever niet gaat poolen misschien iets om eens een lichtje op te schijnen…

            /   Beantwoorden  / 
          1. goetje

            Martijn, hier ben ik het niet mee eens.
            Snooker en pool moeten het van elkaar hebben.
            Als het met de een goed gaat gaat het ook goed met de ander.
            Ik zit momenteel in het nieuwe bestuur van de sectie pool.
            En geloof me, we zijn nog lang niet waar we willen zijn.
            Er begint een beetje vorm in te komen nu.
            Dat was ook dringend nodig, de poolsport ligt ook een beetje op zun gat, en niet vanwege de vakantie…
            De maatschappij is tegenwoordig zo: Veel willen krijgen en er niks voor willen doen!
            En als we van die mentaliteit zouden afstappen is het makkelijker.
            Ik heb in een niet zo ver verleden al aangekaart dat ik iets voor de sectie snooker wilde doen.
            Hierop bleven de reacties uit.
            Toen werd mij gevraagd om in het bestuur te treden van de sectie pool. Ik heb toegestemd omdat Rienus Gennissen voorzitter zou zijn.
            Wat gebeurt er een week later?
            Er is een snookervergadering op het bondsbureau.
            Daarin lieten mensen zich zien dat ze bereid zijn om de snookersport weer in trek te maken.
            Jammer dat meerendeel zaalhouder was en niet meer spelers.
            Dit laat al zien wat de spelers ervan vinden.
            Een verloren zaak! Wat ontzettend jammer is natuurlijk.
            Daarom bij deze, zijn er nog mensen die in het snookerbestuur willen? Dan zou ik nu de kans aangrijpen om je snookersport weer aantrekkelijk te gaan maken! Alle hulp is nodig.
            P.s. ik heb al aangegeven nevenactiviteiten te willen doen voor de sectie snooker. Dit is niet in conflict met de sectie pool. Ze (het bestuur) vond het juist goed dat ik dit wilde doen.
            Zo, wat let je?

              /  
          2. Martijn

            Leg eens uit hoe zit dan met wat je zegt:”Snooker en pool moeten het van elkaar hebben.”

            Lijkt me nogal relevant nl. gezien mijn relaas…

              /  
          3. goetje

            Zoals ik zeg, als de een goed draait gaat de ander ook goed draaien.
            Wij zetten de sectie pool weer op poten en daarna gaan we (René en ik) de sectie snooker helpen waar nodig is.
            Nu is het zo dat het bondsbureau en een noodlijdende snooker en poolafdeling heeft.
            De poolafdeling zal binnen nu en een half jaar weer lopen.
            (Das wel de bedoeling iig.)
            Gaat het met ons goed, heeft het bondsbureau ook meer tijd voor het snooker en vice versa!
            En dan ga ik zeker helpen om het snooker weer in trek te maken!
            Pool is misschien in jouw ogen een concurrent van het snooker, maar dat komt alleen omdat snooker veel moeilijker is.
            En daarom gaat iedereen poolen. Het is te moeilijk, dus doe ik het niet. Das de mentaliteit van de jeugd van tegenwoordig.
            En ik ben het er mee eens dat als er goede begeleiding zou zijn, we zeker meer jeugd kunnen aantrekken.
            Daar heb je middelen voor nodig en… die zijn er niet…
            Daarvoor moet je eerst een goedlopende bond hebben.
            En dus aan al:”Wat let je?”

              /  
  6. Martijn

    Het spijt me zeer Goetje, maar het is volgens mij echt heel simpel. Pool bijt snooker. Eigenlijk zeg je het zelf ook:”…En daarom gaat iedereen poolen.”
    Pool trekt mensen weg bij het snooker en dat niet alleen, het feit dat zaalhouders snookertafels wegdoen omdat ze meer kunnen verdienen met pooltafels illustreert het perfect. Oftewel, pool bijt snooker.
    Nu heb ik respect voor jouw doelen bij de KNBB hoor, maar leg mij nou eens uit hoe je snooker niet te kort gaat doen als je je ook inzet voor pool en andersom.
    Wat de KNBB doet is beide groepen faciliteren en dat is op zich natuurlijk prima, maar of het voor sec snooker het beste is betwijfel ik. Maakt het de KNBB uit of een nieuw lid gaat poolen of snookeren?
    Ik voer deze discussie op bijna filosofisch vlak hoor, want ik weet ook wel dat de overheid enkel geld voor snooker via de KNBB wil geven en zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken waarom snooker (weer) bij de KNBB is ondergebracht, maar op zich is het vreemd en naar mijn mening, uiteindelijk, dodelijk voor de toekomst van het snooker.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Je slaat de spijker op de kop. Een vriend heeft een tijdje gelden een poging gewaagd aan te schuiven in de sectieraad maar helaas heeft hij na 6 maanden de handdoek in de ring gegooid. Zijn focus en insteek was om een jeugd opleiding / enthousiasmeer traject te proberen van de grond te krijgen maar zonder support en dus succes. De KNBB is zo gefocust op de inkomsten daar dit de enige manier is om een aantal banen en het te dure kantoor in stand te houden. Dit maakt dat de ‘toppers’ bij alles voorrang krijgen en steun ontvangen. Stel je n.l. voor dat we een subsidie missen. In het verleden stroomde zelfs snooker geld naar de sectie biljart om de financiële gaten te dichten en ben bang dat het er nog niet erg veel anders aan toe gaat.
      Mijn mening is ook dat pool en snooker onder één bestuursdak niet samen gaan, de belangen zijn te verschillend. Pool is voor velen een spel voor een uurtje voor het uitgaan en bij snooker moet je mensen over de drempel trekken door actief uitleg te geven en coaching aan te beiden. Bij snooker moet je het ‘virus’ kweken en bij pool is dit veel minder. De jeugd gaat helaas tegenwoordig voor snel en eenvoudig.
      De bond moet hierin een actieve rol spelen samen met de zaalhouders en dat doet, in elk geval de bond, niet. Ik blijf terugkomen op het punt dat als we snooker een toekomst willen geven dat we NU in de jeugd en breedtesport moeten investeren. De competitie moet weer leuk worden voor de lagere / beginnende teams. Dus kortere afstanden, voldoende wedstrijden en tegen een redelijke prijs. Er moet actief in centra geworven worden door open dagen, snooker clinics en coaching. In het verleden dit zelf actief gedaan en ik kan alleen maar zeggen dat het werkt.
      Laten we als bond nu eens ophouden in de verdediging te schieten en erkennen dat het anders moet. We blijven continue in het zelfde rondje draaien en één ding is duidelijk, daar komen geen oplossingen uit.
      De intentie is er, dat weet ik zeker, bij allen. Alleen zoals Joris reeds aanhaalde. Als het al een probleem is om een uitslag van een ranking bij te houden dan geeft dit niet veel hoop voor de toekomst.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Richard Blouw

    Al het gene wat ik hier lees ben ik volkomen mee eens. Er zijn niet een goede trainers hier in NL om spelers op een hoger niveau te laten spalen. Ik zelf heb jaren bij Robert Roos getraind en die is mede door de problemen van de KNBB gestopt met lesgeven en is zijn passie in het snooker helemaal verloren en wil er niets meer mee te maken hebben. Ik zelf ben nu genoodzaakt om professioneel les te zoeken in Belgie wel te verstaan bij Didier de Proost. Is een man met heel erg veel passie voor snooker en zeer professioneel. Ik ben nu al 4x bij hem geweest en heb al heel erg veel geleerd en zie dikke vooruitgang. Ik hoop dat er nog eens een goede trainer opstaat met snooker in NL. Misschien ga ik dat op ten duur zelf wel doen!!! In nederland moet er in ieder geval veel gaan gebeuren om Nl op de internationale kaart te zetten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joris

      Hoi Richard, kan ik je mailen? Groeten Joris

        /   Beantwoorden  / 
    2. Rob

      Hoe is het snooker dan in België georganiseerd?
      Ik zag niet zolang geleden dat daar toch een aanzienlijk aantal
      jeugdspelers aan het Belgisch kampioenschap heeft meegedaan.
      Ook de resultaten van de Belgische jeugdspelers op het WK onder 21 waren zeker niet slecht.
      Waarom kan in België het snooker wel groeien en in Nederland niet?
      Is de jeugd daar volledig anders dan in Nederland en niet gemakzuchtig?
      Lijkt me sterk.
      Bovendien zijn er in andere sporten nog steeds een hoop jongeren die hun sport zeer serieus beoefenen.
      Blijven mijns inziens de gebrekkige infra van de snookersport en een volkomen gebrek aan promotie van de sport als belangrijkste knelpunten over.
      Als je de hoop op de zaalhouders alleen blijft vestigen kunnen we binnen niet al te lange tijd alleen in Nieuwegein op het bondsbureau nog spelen omdat overal elders de tafels verdwenen zijn.
      Mijn advies start binnende zalen verenigingen die met hulp van de bond het snooker en in het bijzonder het jeugdsnooker oppakken en
      ervoor zorg gaan dragen dat de tafels weer bezet gaan worden.
      Een verenigingsstructuur werkt in Delta en ook voorheen in het Noordeinde( nu helaas ook gesloten) goed.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Martijn

        Om te beginnen richt de Belgische bond zich enkel op snooker en billiards ipv ook op pool.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Richard Blouw

          Snooker en biljarten leeft heel erg in belgie

            /   Beantwoorden  / 
  8. Martin

    Ik moet zeggen dat de reacties maar 1 kant uit gaan en die stemmmen mij niet bepaald vrolijk over de huidige stand van zaken, wat snooker betreft,in Nederland.Ik mis hier echter de reactie van de KNBB in deze discussie.Dat het minder gaat met het snooker is niet iets van het laatste jaar maar is natuurlijk al jaren aan de gang.Ik heb het idee dat men op het bondsbureau nog steeds denkt aan de kip met de gouden eieren.Die tijd is gewoon voorbij en zal niet zo snel terugkomen.Bij darts kwam op een gegeven moment van Barneveld en daar kwam een geweldige boost van.Een topper,die internationaal meetelt,zou ook voor snooker veel kunnen betekenen.Maar dan moet er wel meer aan begeleiding van talenten worden gedaan dan nu.Ik wil wel eens weten waar onze team-contributie,die ieder seizoen toch een behoorlijk bedrag bij elkaar brengt,naar toe gaat.Misschien dat iemand mij dat van officiele zijde eens kan uitleggen.En over het feit dat je dan ook nog als individueel lid moet betalen wil ik het dan nog niet eens hebben.De commercie gaat nog steeds boven de liefde voor het snooker bij de KNBB en zolang dit zo is blijft snooker een sport in de marge.Ik verlang eigenlijk wel een beetje terug naar de tijd van A,B en C-rankings maar laat ik niet te nostalgisch worden.Maar hopelijk leid deze discussie tot een betere toekomst voor,in ieder geval,mijn favoriete sport.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Martijn

    Ik wacht nog steeds op uitleg.
    Hoe kan 1 organisatie 2 takken van sport, die mekaar aantoonbaar in de weg zitten, beide optimaal ondersteunen?
    Is hier geen sprake van conflicterende belangen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. goetje

      Sorry, was nog bezig met typen…
      Enne, had vannacht niet meer gekeken.
      Anders had je wel eerder antwoord gehad.

        /   Beantwoorden  / 
    2. goetje

      Enne, vergeet niet dat carambole er ook onder valt.
      Waarom conflicteert dat dan niet?
      Je kan ook zeggen dat de bond meer aan carambole doet dan aan “onze takken”.
      Dat loopt wel goed. Waarom? Een goed bestuur erachter.
      En let wel: de KNBB overkoepelt de secties, maar ondersteund alleen waar nodig is.
      De besturen van de verschillende secties moeten ervoor zorgen dat het goed loopt. Niet de KNBB zelf!
      Net zoals dat er hier op deze blog geen mededelingen geplaatst zullen worden vanuit de KNBB.
      Als je vragen hebt, stel ze direct.
      Ze hebben wel wat anders te doen dan hier continue op de blog te zitten.
      En natuurlijk (no offense Eric, terwijl hier veel meer info valt te halen!!!) snookerblog is niet de officiële kanaal waar je je info vandaan moet halen.
      Das de KNBB-site. En ook daarvoor heb je vrijwilligers nodig!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Joris

        “vragen stel ze direct”: dan moeten ze wel beantwoord worden…!

          /   Beantwoorden  / 
      2. Martijn

        Ik ken geen voorbeelden van snookerspelers die zijn gaan biljarten omdat ze snooker te moeilijk vonden. Ook ken ik geen zaalhouders die snookertafels eruitgooien om biljarttafels te kunnen plaatsen.

        Dus eigenlijk zeg jij dat de KNBB feitelijk niet 1 organisatie is, maar 3 organisaties die met mekaar concurreren? Dus dat het niet uitmaakt of poolspelers stoppen met pool en gaan snookeren en andersom?

          /   Beantwoorden  / 
      3. Erik

        “Ze hebben wel wat beters te doen dan een blog te lezen”…. met deze instelling gaat het dus zeker niet lukken. Lijkt me juist zinvol om te weten wat er leeft bij de leden. Aangezien de website van de KNBB nooit gebruikt wordt om zaken te communiceren vrees ik dat er voorlopig geen progressie geboekt wordt binnen het snooker in NL. Is het bijvoorbeeld zo moeilijk om via de KNBB site te communiceren wat de status is van de competitie indeling?
        Het is al jaren zo dat er beloftes gedaan worden welke keer op keer niet nagekomen worden. Ik hoop nog altijd op betere tijden maar vrees het ergste.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Simon

          Waarom denk je dat ik op een heleboel dingen reageer dan?
          Omdat ik niet op het blog kijk?

            /   Beantwoorden  / 
  10. goetje

    @ Martijn.
    Hoe kun je nu zeggen: “pool bijt snooker?”
    Daar kunnen de secties toch niets aan doen?
    Dat ligt aan de mensen die voor het spelletje kiezen.
    Dat de zaalhouders snookertafels wegdoen omdat pool beter verdiend?
    Snap ik, ze moeten ook eten en leven.
    Hadden die de mensen in hun zaal dan niet warm kunnen maken?
    Waarom snookert er niemand meer?
    Ik zelf ben gestopt toendertijd omdat het echt niet gezellig was.
    (Wat wil je als je 20 tot 30 dames bij elkaar hebt…)
    En niet om het spelletje!
    Ik doe het sinds kort weer vaker en heb er weer meer zin in.
    Dus het kan bij iedereen zo werken.
    En mijn “werk” bij de KNBB voor zowel pool als snooker vind ik niet conflicteren met elkaar.
    Al had ik wel in eerste instantie bij de sectie snooker aangeklopt dat ik wat voor hen wilde betekenen.
    Sorry, maar ik ga geen futiliteiten aanpakken zoals intervieuws met spelers.
    Voor mij was het belangrijker om de zaken bij de kern aan te pakken.
    En als er vervolgens niets mee wordt gedaan…
    Ik heb de snookersport ook meegemaakt in zijn TOPjaren.
    En draai ook al jaren mee in beide werelden, ik weet heus wel hoe het er aan toe gaat.
    Ook ik heb beide sporten gevolgd.
    Snooker heeft zijn genadeklap gekregen door de breuk en ontstaan van de DBSA.
    Als beide partijen toendertijd eruit waren gekomen, was het beter geweest.
    En nu zie je wat er van overgebleven is.
    (Let wel, de mensen van de DBSA deden het uit naam van de sport, snap ik en respecteer ik, maar of het goed was?)
    @ Ruud, snooker en pool heeft zijn eigen sectiebestuur!
    Er is een tekort aan leden voor het sectiebestuur snooker!
    En daar ligt de knauw! Als er een goed bestuur gevormd kan worden kun je de zaken beter aanpakken. Maar zoals het nu is zal er op korte termijn zeker niets gebeuren!
    Wat ik ook al eerder aangaf: “ONS NEDERLAND” is geen land meer waar moraal en discipline hoog in het vaandel staan.
    Daarentegen zie je dat nog wel bij onze buren.
    Onze jeugd vind het goed als je met een 5,5 thuiskomt.
    Het is net voldoende…
    Even een paar uurtjes werken:”Ik ben moe…”
    Tuurlijk niet iedereen is zo, maar je kunt wel zien waar het naar leid!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn

      Ik zeg toch niet dat de KNBB er iets aan kan doen dat pool snooker bijt? Ik stel echter wel dat de KNBB met een conflict te maken heeft, nl. het feit dat daar waar ze pool ondersteunen er automatisch geknaagd wordt aan de ondersteuning van snooker en vice versa.
      In mijn ogen is dat niet iets wat binnen 1 organisatie opgelost kan worden en dit is omdat deze 2 takken van sport mekaar beconcurreren. Daarom zouden er denk ik 2 aparte, 1 voor snooker en 1 voor pool, willen we snooker werkelijk van een gewisse ondergang kunnen redden.
      Ik neem afstand van een waardeoordeel over de kwaliteit van de KNBB inzake ondersteuning van snooker of pool, daar is al genoeg discussie over. Ik ben veel meer geinteresseerd in de vraag of de KNBB uberhaupt wel goed bezig is door te denken dat ze beide takken optimaal kunnen ondersteunen. Ik denk dat ze een keuze moeten maken (al denk ik dat ze die allang gemaakt hebben) en daar de nodige consequenties aan moeten verbinden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. goetje

        @ Martijn, voordat er weer een reactie opkomt.
        Lees even de reacties die ik erna heb geschreven!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martijn

          Goetje, wat jij doet is proberen de KNBB problemen op te lossen, wat wellicht logisch is en ook iets om te respecteren. Echter hebben we het hier over de teloorgang van het Nederlandse snooker en mijn stelling is dat de KNBB zich feitelijk niet eens de rol van ondersteuner van snooker samen met pool toe zou moeten toebedelen. Oftewel, of pool eruit of snooker eruit, maar niet net doen alsof de KNBB optimaal kan acteren voor beide takken, dat gaat simpelweg niet aangezien deze takken mekaar in de weg zitten. Daar kan de KNBB niks aan doen, dat heeft gewoon te maken met de aard van de spelletjes.

            /   Beantwoorden  / 
  11. Joris

    dus moet de knbb vanuit strategisch beleid iets voor het snooker gaan doen, maar ik heb afgelopen 10 jaar niets van de knbb gezien en ook nu weer horen wij niets van de beleidsmakers. doei!

      /   Beantwoorden  / 
    1. goetje

      @ Joris, lees even wat naar boven.
      KNBB is overkoepelend orgaan.
      Het sectiebestuur moet ervoor zorgen dat het weer loopt!
      En laten ze nu met z’n 2-en zijn waar minimaal 5 man hoort te zitten…..

        /   Beantwoorden  / 
      1. Joris

        Het bestuur van de KNBB maakt JAARLIJKS de beleidstukken, visie en meerjarenplan op voor alle secties. De laatste beleidsplannen zijn van 2005 en er is bij mijn weten nooit iets mee gedaan. Ik citeer van de KNBB website:

        “Het bondsbestuur stelt jaarlijks jaarplannen op. Deze jaarplannen geven aan waar het bondsbestuur en het bondsbureau zich in het betreffende jaar vooral op zullen richten. De jaarplannen worden altijd uitgeschreven in activiteitenplannen voor de beleidsmedewerkers van het bondsbureau. De secties zijn verantwoordelijk voor een vertaling van de jaarplannen in hun eigen sectie. De sectiebesturen stellen hiertoe hun eigen sectieplannen op”.

        Laatst bekende plannen zijn dus van 2005 en als je het lees is het blabla.

        Je hebt gelijk dat de snookersectie zelf plannen moet maken. Wel hierbij opgemerkt dat de grote lijn (strategisch) door het bondsbestuur zouden moeten worden bepaald. Van bijten tussen secties is in principe geen sprake lijkt mij.

        Hoe gaan we de biljartsport populair maken? En hoe in het bijzonder met onze eigen sectie?

          /   Beantwoorden  / 
  12. goetje

    Wat ik eigenlijk met alles probeer aan te geven:
    WE HEBBEN BIJ DE SECTIE SNOOKER (bestuur) EEN TEKORT AAN VRIJWILLIGERS DIE WAT VOOR DE SNOOKER WILLEN BETEKENEN!
    Zolang dit niet opgelost gaat worden, zal het niet goedkomen!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ruud Klarenbeek

      Zoals ik reeds heb aangehaald hebben mensen geprobeerd de energie in de sectieraad te steken maar deze hebben snel de handdoek in de ring gegooit. Ik hoor de bond alleen maar klagen dat er niemand is die wil helpen. Vraag je eerst eens af waarom!
      De bond, overkoepelend bestuur en sectieraad, spreken mooie woorden maar laten geen aantoonbare acties zien. Er is in het verleden en ook niet al te lang geleden in vele fora en ik zelf via een geschreven brief input gegeven maar tot mijn spijt verdwijnt dit alles in de diepe bodemloze put genaamd de KNBB.
      Nu de breuk aanhalen door de DBSA …. volgens mij was de KNBB ook partij hierin, is te makkelijk. Voor de breuk was een reden maar helaas is gebleken dat ook de DBSA bestuurders belangen hadden waarbij de sport niet voorop stonden.
      Zoals ze je op vele cursussen leren. Kijk eerst naar je zelf, dan de directe omgeving die je kunt beïnvloeden en daarna betreft je de groete boze buitenwereld. De KNBB en reactie van bestuurders laten zien dat zelfreflectie niet een van hun sterke punten is. Geeft aan dat ik denk dat de enige oplossing is een compleet nieuwe bond met nieuwe mensen. Gaat niet gebeuren daar dit heel veel tijd en energie kost, helaas. Zelf steek ik de energie in ons bloeiende vereniging daar die laat zien dat als je de zaken goed optuigt snooker in Nederland zeker een toekomst heeft.

        /   Beantwoorden  / 
      1. goetje

        Ik haal de breuk niet aan om ze terecht te wijzen.
        De breuk was de genadeklap voor snooker in Nederland!
        Enne, Ruud en all, ik spreek niet namens de KNBB sectie snooker hoor.
        Ik geef mijn persoonlijke mening!
        “We” is in dit geval “wij snookerspelers” in het algemeen.
        Sorry voor de eventuele verwarring.
        Ik ben nu in eerste instantie captain eredivisieteam snooker en speelster en niet iemand van de KNBB.
        Ik wil ook dat snooker weer gaat leven!
        Ik heb er 1 thuis die niets anders wilt dan snookeren!
        Geloof me, we waren net te laat om in het bestuur sectie snooker te stappen, maar dat is wat wij beiden eerst wilden!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Simon

          Dat hadden jullie alleen aan hoeven te geven. Dan hadden jullie zo in kunnen stappen

            /   Beantwoorden  / 
          1. goetje

            Ja, daar kom je nu mee! ;)
            Wie weet, in de toekomst.
            Nu gaat het iig niet meer lukken.
            Maar ik blijf erbij, ik ondersteun (als ik kan) waar nodig is!
            Je weet me te vinden…

              /  
      2. Simon

        Ruud, hierbij een stukje zelfreflectie: persoonlijk heb ik er al een hele tijd weinig zin meer in om deel uit te maken van de vrijwilligersorganisatie, maar ik blijf het maar doen omdat ik er anders bang voor ben dat niemand het stokje overneemt.

        Tot het moment dat we naar de DBSA overgingen, had ik echt een heel goede Sportcommissie staan. Alles werd direct geregeld en het klikte gewoon prima. Ik ga niet in herhalingen vallen, maar op dat moment was het niet mogelijk om door te gaan binnen de KNBB.

        Nu moet ik zelf te veel doen en doordat ik er weinig zin in heb om in mijn eentje zaken te regelen die we voorheen met vijf of zes man oppakten, heeft dat zijn weerspiegeling op de snelheid en zorgvuldigheid waarmee de zaken geregeld worden.

        Ik doe nu dus de dingen die nodig zijn om de competitie en de toernooien beter te laten lopen, daarnaast nog een stukje topsport omdat ik dat wel leuk vind om te doen, maar ga niet meer aan de slag met ledenwerving, breedtesport etc. daarvoor heb ik tijd noch zin.

        Maar het is absoluut niet zo dat de DBSA bestuurders iets anders voor ogen hadden dan goed voor de sport zijn. Dit wordt echt te vaak herhaald, maar iemand kan niet voor iemand anders zeggen met welk motief er is ingestapt.

        Als het gaat om de sectieraad: daar zitten al sinds jaar en dag twee eekhoorns en een wortel in (heeft niets te maken met de mensen, maar alleen met het aantal) en als er al ideeën zijn geweest, zijn die binnenmonds uitgesproken.

        Degenen die op dit moment betrokkenheid tonen, is een aantal zaalhouders dat meedenkt over een betere aanpak van zaken.

        En natuurlijk Goetje, Manon en Dikstra die allen op hun eigen manier een belangrijke rol hebben.

        Dus als iemand mij wil vervangen, geef dat dan aan. Dan stap ik direct op zodat ik meer tijd aan dingen kan besteden die voor mij op dit moment belangrijker zijn.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Joris

          Misschien wil Patrick je taken overnemen?

            /   Beantwoorden  / 
    2. Joris

      He Goetje, top dat je je wilt inzetten! Alleen ik doe hier dus niet aan mee zolang er geen beleid en visie is vanuit het hoofdbestuur van de KNBB.

        /   Beantwoorden  / 
      1. goetje

        @ Joris,
        Het hoofdbestuur is hier niet de oorzaak.
        Er is geen “SECTIEBESTUUR” snooker!
        Daar ligt het hele euvel…
        Wat ik straks eventueel ga doen is wedstrijd leiden.
        En ondersteuenen in de breedste zin.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Joris

          Er is duidelijk geen sectiebestuur omdat het hoofdbestuur nou niet echt uitnodigt om bij de sectie als bestuurslid te starten..!

            /   Beantwoorden  / 
        2. Joris

          Daar gaat niemand zijn (of haar) handen aan branden. Instappen op een schip zonder koers in zwaar weer. Pas als er visie getoond wordt vanuit KNBB zullen er mensen klaar staan.

            /   Beantwoorden  / 
  13. Martin

    Ik mis nog steeds een reactie van officiele kant,dus KNBB.Als ik toch zoveel kritiek kreeg ging ik toch zeker wel even reageren?Je maakt mij niet wijs dat niemand van de KNBB deze reacties leest.Onvrede troef en een bond die zich in stilzwijgen huld.Ik vraag mij trouwens ook af wat de toegevoegde waarde van de KNBB is.Een site opzetten,die trouwens niet schittert door actualiteit en punctualiteit,is niet zo moeilijk.Dus nogmaals mijn vraag : waar gaat die contributie allemaal naar toe?Het doet mij soms denken aan die politbureaus in het vroegere oostblok waar je mening ook niet op prijs werd gesteld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      @ Martin,

      Dan kan ik blijven reageren. Geen zin in.
      Maar ik vind de vergelijking met het Politbureau wel grappig. Welke Stasirol wil je mij geven?

      Waar denk je zelf overigens dat de contributie naartoe gaat, want ik hoor deze vraag wel vaker en volgens mij kun je het één en ander best op de (slecht zichtbare(ben ik het mee eens)) KNBB site vinden.

      Vind ik eigenlijk wel grappig. Reageer er maar eens op: Waar gaat onze contributie naartoe?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Martin

        Simon,ik bedoel dit soort reacties niet persoonlijk.
        Maar ik snooker al vanaf het begin en vind het pijnlijk om te zien dat onze sport zover afglijd.En meestal zijn sportbonden logge en trage instanties die vaak met ideeën komen die de gewone man en vrouw op straat niet helemaal kunnen volgen.Wat dat betreft is het net onze regering die ook besluiten neemt die niet veel mensen snappen.En natuurlijk wil ik de zaak een beetje scherp houden om toch maar mijn steentje bij te dragen aan deze discussie.Als er verbetering komt ben ik de eerste om te reageren,maar tot nu toe zie ik die niet echt en kan mijn reactie niet echt positief zijn.Maar nogmaals,ik hoop dat deze discussie iets teweeg brengt zodat we in de komende jaren niet alleen snooker moeten volgen op de tv.En ja die contributie…Ik ben benieuwd.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Joris

          Voor diegene die het niet kunnen vinden hier een kopie van de KNBB site met betrekking tot wat je terugkrijgt voor je contributie:

          Wat doet de KNBB voor haar leden is een regelmatig gestelde vraag, hieronder treft u een overzicht van diverse zaken die de KNBB aanbiedt en organiseert voor haar leden.

          Verenigingsondersteuning
          Elke aangesloten vereniging kan voor allerlei terreinen kosteloos beroep doen op de expertise van de KNBB

          Internetservice
          De KNBB faciliteert en beheert diverse websites waar alle leden en biljartliefhebbers nieuws, ontwikkelingen, competities, biljartbeelden aantreft. Dit zijn de websites: http://www.knbb.nl, http://competitie.knbb.nl, http://www.historischuitslagenarchief.nl/ , http://www.biljart.tv, http://www.biljartlocaties.nl

          Wedstrijdsoftware
          De KNBB faciliteert de secties pool, snooker, driebanden en de vereniging carambole en haar onderdelen van wedstrijdsoftware voor de landelijke team en individuele competities

          Ledenadministratie
          Elke aangesloten vereniging ontvangt gratis toegang tot haar eigen webbased ledenadministratie

          Competities en nationale kampioenschappen
          De KNBB organiseert honderden verschillende competities en nationale kampioenschappen voor alle niveaus en binnen alle spelsoorten.

          G-sport
          De KNBB ondersteunt de organisatie van het NK voor VG-teams en het NK pk voor verstandelijk gehandicapten. Daarnaast ontwikkelt de KNBB nieuw beleid en faciliteert een werkgroep.

          Talentontwikkeling
          De KNBB heeft in diverse spelsoorten talentontwikkelingsprogramma’s en faciliteert het technisch kader hiervoor.

          Topsport
          De KNBB zendt en begeleid de topsporters vanuit de verschillende disciplines naar EK’s, WK’s en kwalificatietoernooien.

          Vertegenwoordiging
          De KNBB vertegenwoordigt de belangen van alle biljarters binnen de belangrijke instanties en organen zoals NOC*NSF, VWS, EPBF, CEB, EBSA

          Promotie
          De KNBB promoot de biljartsport op allerlei manieren zoals versturen van persberichten, onderhouden van perscontacten, onderhandelen over NOS-uitzendingen, ontwikkelen van Biljart.tv. Daarnaast organiseert de KNBB elk jaar diverse internationale en aansprekende evenementen.

          Opleidingen
          De KNBB ontwikkelt diverse opleidingen zoals instructeuropleidingen, arbiter en wedstrijdleideropleidingen

          Voordelen
          De KNBB zoekt naar nieuwe samenwerkingsverbanden om voordelen voor de leden te behalen zoals webpool, teamlinks, sportpas, Nike-Sports@Work, Ecotaks

          Sportontwikkeling
          De KNBB ontwikkelt nieuw sportbeleid, nieuwe spelvormen, competities, reglementen en spelregels

          Bondsbureau
          De KNBB biedt alle leden maximale bereikbaarheid voor vragen en ondersteuning via een professioneel bondsbureau welke vijf dagen per week beschikbaar is.

            /   Beantwoorden  / 
  14. Joris

    @Simon, je hebt vast regelmatig contact met Peter de Brie die nu de interim-voorzitter van sectie snooker is. Misschien zou je hem eens willen uitnodigen om via dit blog zijn mening en plannen met ons te delen? Ben wel benieuwd naar zijn verhaal en ik denk menigeen wel hier. Thanks.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Eelco

    De inkomsten gaan nog steeds naar bestuurders en topsportVoor de breedte sport is dan nul euries over. Hoezo vrijwilligers???

    Directe personeelskosten Directe personeelskosten sectie €16.090,00
    Kosten bestuur/commissies Reiskosten algemeen €2.000,00
    Verblijfkosten algemeen €750,00
    Reiskosten naar evenement €-
    Verblijfkosten op evenement €-
    Internationaal beleid €3.000,00
    Telefoonkosten bestuur €250,00
    Overige kosten bestuur/commissies €1.000,00
    Breedtesportkosten Uitvoering opleidingen €-
    Opleidingen Toernooileiders €-
    Opleidingen Arbiters €-
    Marketingkosten Onderhoud en innovatie website €-
    Promotiemateriaal Algemeen €250,00
    Topsportkosten Reiskosten spelers €16.090,00
    Vrijwilligersvergoedingen €600,00
    Projecten €200,00
    Bondscoaches €-
    Trainingskosten €900,00
    Vergaderkosten €230,00
    Kledingkosten €360,00
    Overige kosten
    Wedstrijdkosten Bijdrage organisatiekosten €6.000,00
    Medailles/bekers/bloemen €1.750,00
    Prijzengeld €7.000,00
    Verdeling indirecte kosten Verdeling indirecte kosten €9.858,00
    Reservering Reservering projecten €4.000,00

    €70.328,00

      /   Beantwoorden  / 
    1. goetje

      Sorry Eelco,
      Wij als bestuursleden van de sectie pool krijgen alleen kosten vergoed en geen loon betaald van de KNBB.
      En zijn inderdaad vrijwilligers!
      Waar blijf jij met je steun?
      Wel lopen zeuren op dit blog, maar iets doen, ho maar!
      Zo kan ik je toch niet serieus nemen?
      En de jeugd in Delta helpen is geen bijdrage aan de KNBB…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eelco

        De cijfers heb ik van de KNBB site en daar staat niets begroot voor de breedte sport. Als het geld niet naar bestuurders en vrijwilligers gaat dan blijft er dus rond de 23000 euries over om te investeen in de breedte sport! Zelf heb ik trouwens op dit moment niets van doen met de Delta jeugd dus hoe je daarbij komt?
        Ook heb ik al vaker aangeboden om te helpen, maar behalve van Simon komen daar geen reacties op, dus daar ben ik ook mee opgehouden.Als die 23000 (jaarlijks) beschikbaar komen om in een meerjaren jeugdplan te investeren dan sta ik als vrijwilliger klaar en met mij wel meerderen denk ik!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Goetje

          Eelco, als je je aanmeld, kun je dat beter bij de voorzitter zelf doen.
          Zolas je wellicht nu misschien wel weet: ze lezen dit niet!
          Ze lezen het misschien wel, maar antwoorden zeker niet.
          (Sorry Eric) Dit is nu eenmaal geen officiële site van de KNBB.
          Wat ik bdeoel met de jeugd: was jij niet diegene die mij vertelde dat je de jeugdopleiding etc wilde doen vanuit Delta destijds?
          En dat je probeerd aansluiting te zoeken vanuit de KNBB?
          Of heb ik dat gedroomd???
          Maar waar het nu om gaat: blijf niet de bond de schuld geven.
          Het bestuur moet voor nieuwe medewerkers zorgen.
          De bond en bestuur zijn 2 verschillende dingen.
          Het bestuur heeft op dit moment geen goed beleid.
          En voordat er iets kan gebeuren moeten er minimaal nog 3 mensen in het bestuur gaan zitten.
          Dus wie o wie wil Nederland helpen het snooker weer op gang te krijgen?!

            /   Beantwoorden  / 
        2. Simon

          Het grootste gedeelte van alle inschrijfgelden etc. gaat naar het personeel en de koepelkosten. Met 800 leden is het niet makkelijk om je eigen broek op te houden.

          Ik zou willen dat een vijfde van het door jou genoemde bedrag overblijft om iets mee te doen, maar dat is helaas niet het geval.

            /   Beantwoorden  / 
  16. Simon

    Er gaat tot dusverre niets naar de bestuurders; kan wel in de begroting staan opgenomen, maar dat is niet het geval.

    NOC/NSF verstrekt subsidies die ervoor zorgen dat Topsport weinig of geen beslag legt op de algemene middelen. Zo’n pot bestaat er ook voor de breedtesport, maar daar wordt nu geen gebruik van gemaakt.

    Het prijzengeld komt direct uit de inschrijfgelden van de toernooien en het NK. Ik heb wel een post van 1200 Euro op laten nemen om het prijzengeld in de toernooien iets op te hogen.

    De personeelskosten hakken er natuurlijk wel in, maar dat heeft niets met bestuur en vrijwilligers te maken.

    Maar laat anderen er maar eens op schieten!

      /   Beantwoorden  / 
  17. Richard

    Waar ik nu heel erg benieuwd naar ben is. Waarom het snooker zover aan het achteruit aan het lopen is. Word er nog ingegrepen om ervoor te zorgen dat het niet nog erger wordt. En hoe zit het met gecertificeerde trainers die zijn ook nergens te vinden. Met andere woorden als er spelers zijn die echt willen groeien met een visie zijn die allemaal genoodzaakt om naar belgie, Great Britain of Duitsland te gaan. Dat vind ik een zeer slechtte zaak. Ik zelf ben genoodzaakt om naar onze zuiderburen te gaan om goed les te krijgen. Omdat er verder geen trainers zijn in NL. Neem is een voorbeeld aan onze belgen. Daar ligt het nivo vele malen hoger en hoe komt dat? Omdat daar de begleiding vele malen beter is.
    Er moet keihard wat gebeuren richting het snooker in NL. Anders is snooker exit!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Ik ken genoeg goede coaches in Nederland. Zowel met als zonder coachingspapieren.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Richard

        Waarom zijn die namen dan niet bekend bij de KNBB? Ik heb hun meerdere malen gevraagd of er goede coaches zijn voor mij. En toen werd er verteld dat ze er niet waren. Dat is de reden dat ik nu in belgie zit. Als jullie mij kunnen vertellen wat wel goede coaches zijn ben ik 1 en al oor. Ik woon zelf nu in zoetermeer. En ik ging voorheen naar Robert Roos, maar die is wegenes omstandigheden gestopt met coachen. En ook met lessen in het algemeen. Daarom ben ik op zoek naar een goede vervanger.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Vriendje

          Je zou Reind Duut kunnen proberen, die werkt met name veel aan techniek training en heeft een goede kijk op het spelletje, Ronald Rolvink (Den Haag) was vroeger ook een hele goede,tevens de eerst gediplomeerde coach in ons land, heeft o.a. Mario Wehrmann gecoacht heb ik alleen al jaren niet meer gezien, maar lijkt me wel iemand die geinteresseerd zou kunnen zijn om met een gemotiveerd persoon aan de slag te willen, weet niet hoe oud je bent maar wie weet…ga eens googlen zou ik zeggen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Richard

            Rein duut is nog verder weg dan belgie. Dan heb Joris maas nog die zit net zover dan belgie. Zijn er nog meer goede opties voor coaches die op hoog niveau les kunnen geven?

              /  
  18. Bryan

    Aan allemaal,

    Volgens beloftes van de KNBB gaat de competitie in de week van 13 september beginnen,week eerder de beker.
    Het is nu 20 Augustus en er is nog helemaal niks bekend !!
    Gaan we nu weer de kant op van vorig jaar ?

    Weet Simon iets ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martin

      Denk je nou echt dat er veel verbeterd t.o.v. het afgelopen seizoen?1 van de grootste ergenissen is en blijft de communicatie.
      Er staan alleen de ingeschreven teams op de site en volgens mij zijn het er weer minder dan vorig jaar.Wij hadden vorig seizoen nog 8 teams in de competitie en dat zijn er nu nog maar 5.Met dat briljante idee om een soort anderhalve competitie te gaan draaien is onze competitie rond de kerst voorbij.En ja we spelen ook in de beker dus dat is minimaal 1 wedstrijd extra.Het plezier verdwijnt en dat zal wel voor meer teams gaan gelden.Ben benieuwd wanneer de acceptgiro voor het team en individueel lidmaatschap weer in de bus valt.Daar zijn ze in ieder geval sneller mee dan met mededelingen over competitie en beker.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Simon

      De bekerwedstrijden (alleen 2e en 3e klasse teams) zijn ingepland en doorgegeven aan de captains. Ik verwacht dat de speelschema’s voor de competitie aankomende week bekend worden gemaakt.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Erik

        Laten we hopen dat de planning z.s.m. rond komt. Anders lopen we aan het begin van de nieuwe competitie meteen alweer achter de feiten aan (wedstrijden die uitgesteld worden etc.).

        Ik blijf het bijvoorbeeld heel raar vinden dat er nog wedstrijden openstaan van vorig seizoen… Wordt daar door de KNBB nog wat mee/aan gedaan?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Ruud Klarenbeek

          En laten we hopen dat niet weer halverwege het seizoen data opgeschoven worden zonder de teams te informeren ;-) Dit is vorig seizoen in onze poule gebeurd waardoor teams na een uur rijden er achterkwamen dat ze niet hoefde te spelen. Geeft aan hoe knullig alles geregeld word en ben bang dat dit niet veel zal verbeteren helaas.

            /   Beantwoorden  / 
        2. Simon

          Daar wordt niets meer mee gedaan.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Erik

            Als er niets mee gedaan wordt, waarom zijn er dan competitie reglementen ?!

              /  
          2. Simon

            Er is tot het eind van de competitie op gestuurd dat de uitslagen door moeten worden gegeven. Daar is ook een uiterste datum voor bekend gemaakt Als de uitslagen er dan nog niet zijn en er is geen belang voor promotie/degradatie, hoeft er van mij geen actie meer op te worden ondernomen.

            Overigens geldt de regel dat er geen wedstrijden in de laatste twee speelronden mogen worden uitgesteld en dat alle wedstrijden daarvoor moeten zijn ingehaald.

            Je hebt geen idee hoeveel werk Ruud erin moet steken om uitslagen te achterhalen. Deze werkwijze is wat mij betreft prima.

              /  
          3. Martijn

            Dus jij vindt het prima dat teams, zodra ze geen invloed meer kunnen uitoefenen op de promotie- en of degradatieplekken, stoppen met de geplande wedstrijden? En wat als de tegenstander de partij liever wel speelt, gewoon omdat ze competitiewedstijden wel een leuke bezigheid vinden?
            Vind je werkelijk niet dat deze tendens aangepakt moet worden en ook niet dat het bestaan van deze tendens uberhaupt al te denken moet geven?
            In mijn ogen zet je de deur steeds verder open naar een compleet ongeorganiseerd verhaal binnen de competitie door zo losjes om te gaan met de regelgeving en is dat wederom een voorbeeld van de teloorgang van het snooker in NL en de rol van de KNBB daarbij.

              /  
          4. Erik

            Daar ben ik het helemaal mee eens Martijn !
            Werkt namelijk niet echt motiverend voor diegene die er wel serieus mee aan de gang zijn.

              /  
          5. Martijn

            Ander voorbeeld hiervan en ik weet dat ik mezelf niet populair maak bij een aantal spelers door dit te zeggen, is het feit dat het verplichte B-tenue in de hoofdklasse niet gehandhaafd werd.
            De regels worden naar mijn idee veel te losjes gehanteerd en gehandhaaft, want anders is het niet leuk meer ofzo. Snooker verloedert in sneltreinvaart en wat overblijft is vergelijkbaar met een avondje darten of poolen.
            Zonde hoor…

              /  
          6. Joris

            niet alleen in de hoofdklasse hoor, ook in de ere wordt regelmatig in t-shirt en spijkerbroek gespeeld.

              /  
          7. Ruud Klarenbeek

            Nog erger, er komt zelfs competitievervalsing voor. In pay-off 9-0 uitslagen omdat een team geen zin had om te spelen is maar één voorbeeld. Gemld bij ond maar is niets mee gedaan … daar het niet te bewijzen zou zijn.

              /  
          8. Martijn

            Ok dan, correctie. Schrap sneltreinvaart. Vrije val lijkt dan een nauwkeurigere vergelijking.

              /  
          9. Erik

            Klinkt allemaal zeer bekend. En ook allemaal geluiden welke jaar in jaar uit weer terugkomen. Maar er wordt simpelweg niets mee gedaan. En ondertussen maar verbaasd zijn dat ledenaantallen en deelnemersaantallen van toernooien zo terug lopen.
            Ik dacht dat het lag aan het feit dat we maar een 2e klasse team waren, maar begrijp dat het ook op hogere niveaus speelt.

              /  
    3. Erik

      Communicatie blijkt toch nog steeds moeilijk te zijn!
      Begin vorige week wordt er via de mail nog aangekondigd dat de competitie indeling en speelschema’s vrijdag 27 aug. gemaakt en gepubliceerd zullen worden…. tot op heden niets gezien en ook geen bericht gehad dat e.e.a. vertraagd is.
      Zal in de loop van de week wel komen. Maar het is weer een voorbeeld van toezeggingen welke niet nagekomen worden. Als je de toegezegde datum dan niet waar kan maken, laat dit dan even weten!
      We wachten in spanning af.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Simon

        Erik, ik ben hier even voor gaan liggen omdat er nog even met een paar zaalhouders overlegd moet worden en ik niet wil dat Ruud alle speelweken etc. handmatig moet gaan wijzigen.

        Ik zal Ruud vragen geen vaste momenten meer te communiceren. Ik moet namelijk te vaak een blokkerende rol vertolken.

        Ik ga er overigens wel vanuit dat er begin deze week het één en ander op de KNBB site komt te staan. Ik geef het ook wel even op het blog door als het zover is.

          /   Beantwoorden  / 
  19. Adriën Kant

    We kunnen nog honderd jaar over de problemen lopen steggelen.
    Een organisatie aanwijzen als de kwaaie pier gaat er bij mij niet in.
    Laten we de dartsport nu eens vergelijken met de snookersport.
    Ik heb van 1986 tot en met 1995 in het snooker en biljartcentrum in Goes gezeten. We hebben toen met pijn en moeite een dartteam opgericht. Er was bestuurlijk het een en ander misgegaan in Zeeland, dus het darten lag helemaal op zijn kont.
    Totdat van Barneveld, of je hem nou wel of niet mag, op de proppen kwam. De dartboards waren niet aan te slepen.Tel daarbij op dat darten relatief goedkoop is vergeleken met snooker, en het succes is daar.
    Qua promotie is het snooker de laatste jaren niets te kort gekomen.
    Eurosport zend zowat alle toernooien uit en toch blijven de zalen vrijwel leeg. Wat ik in de praktijk zie is dat, en ik referreer aan mijn eerdere commentaar, dat de prijzen drastisch zullen moeten worden verlaagd. Anders zie ik het somber in.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Martin

    Wat dat betreft hebben ze het in Duitsland beter voor elkaar.Daar zijn de tafels eigendom van de club.Nadeel is dat je alleen mag spelen als je lid bent wat natuurlijk een x-bedrag kost aan lidmaatschapsgeld.Ik kan mij de gouden periode van het snooker nog goed voor de geest halen toen het niet op kon.En menigeen een soort wurgcontract aan moest gaan met Holland Snooker.Nogmaals,zolang commercie het belangrijkste blijft zal snooker langzaam maar zeker in de toekomst alleen nog beoefend worden door verenigingen met eigen tafels.Maar dat de KNBB in gebreke blijft met communicatie staat als een paal boven water.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Annet

    @Eelco
    Hoe kom je er bij dat er meer dan 20.000 euro overblijft?

    @Ruud
    Het enige belang wat de DBSA bestuurders hadden was de sport. Ik was er meer dan 20 uur per week mee bezig en heb er nooit een cent voor gekregen. Ik vind dit een grove belediging aan een groep mensen die ontzettend veel uren in de sport hebben gestopt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Ik heb alleen een renteloze lening (17000 Euro) gekregen om een Volkswagen Golf te kopen om naar de verschillende locaties toe te gaan, maar daarom heb ik wel afgesproken dat ik maar een klein gedeelte van mijn brandstofkosten kan declareren.

      Eenmalige reservering ten koste van de breedtesport.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Simon

        Dit is natuurlijk een geintje!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Eelco

          Gezien de discussie, de betrokkenheid van de KNBB en het verval van de sport, geen leuk geintje ;-(

            /   Beantwoorden  / 
          1. Simon

            OK, maar maak er dan een zinnige discussie van. De inhoud van deze discussie is namelijk alleen een herhaling van zetten. Weinig nieuws onder de zon terwijl bijna niemand nog een idee heeft waar we staan en de begroting die op de site staat weinig doorzichtig is.

            Een weetje: weet je hoeveel mensen er al zijn afgehaakt omdat ze geen vergoeding kunnen krijgen, omdat ze te veel moeten reizen, omdat het teveel tijd kost etc. Heb het dan niet over de betrokkenheid, want daar word ik een beetje ziek van!

              /  
      2. Vriendje

        In iedereen schuilt wel een corrupte agent type!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Simon

          Tuurlijk, maar niet binnen een armlastige bond.
          Het wordt pas interessant als je moet stemmen of WK’s etc. ergens moeten worden gehouden. Maar ook daar is Snooker geen goed voorbeeld in.
          Desondanks zie ik mezelf natuurlijk graag als de Anton Gesink van snookerend Nederland: Ik heb een brief gekregen ………..

            /   Beantwoorden  / 
          1. Erika Terpstra

            Er zijn idd enige overeenkomsten te bedenken.:P

              /  
    2. Ruud

      Annet, ik waardeer de inzet van iedereen alleen als je kijkt naar de oorspronkelijke doelstellingen van de DBSA dan mag ik toch wel zeggen dat daar weinig van terecht gekomen is. De plannen waren er, goede plannen, maar de meeste zijn helaas een stille dood gestorven. Vind je het dus zo vreemd dat dit aangehaald word.
      Dat je er 20 uur per week ingestoken hebt is TOP! Heb ik zelf voor onze vereniging ook gedaan maar ik kan wel zeggen er nu iets staat, we hebben alle club doelstellingen waargemaakt. Jaren lang werden ik en de andere bestuurders uitgelachen daar dit toch niet zou lukken. Helaas voor hen daar als wij onze tanden in iets zetten dan gaan we door. Door dit alles hebben we nu een eigen club, met 4 top tafels en 35 leden. Hieruit blijkt maar weer dat snooker niet dood is maar dat er meer energie en steun gestoken moet worden in de niet commerciële initiatieven. Wij hebben veel sten gehad van Vereniging Sport Utrecht maar mede door onze vasthoudendheid en het nakomen van beloftes ook van de afdeling sport van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht.
      En dan de reactie dat de KNBB niet zal reageren op deze site. Ik kan zeggen ze reageren nergens op, zelfs niet op eens op een brief met daarin mijn visie op de problemen. Dit vind ik eerder arrogant en getuigen van dis respect voor de bondsleden! Managen, visies en beleid ontwikkelen is een vak en ik ben bang dat we hiervoor niet de juiste mensen hebben. Zelf steek ik mijn energie liever in onze mooie club, de relaties met de gemeente / VSU en onze leden die hierdoor van het mooie spel op een goede en betaalbare manier kunnen blijven genieten.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Simon

        Ruud, ik kan natuurlijk niet spreken voor andere mensen binnen de KNBB, maar ik probeer geregeld naar dit blog te kijken en erop te reageren. Een brief van jou heb ik iig in de afgelopen periode niet gezien. Op iedere fatsoenlijke brief had ik namelijk gereageerd/laten reageren.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Ruud Klarenbeek

          Simon,
          Ik heb de brief naar het KNBB bestuur gestuurd aangezien ik erg benieuwd was naar hoe ze naar deze klucht kijken. De KNBB is en blijft het overkoepelend orgaan en je zou mogen verwachten dat ze actief betrokken zijn bij het opruimen van de ontstane bestuurlijke puinhoop.
          Nu niet gelijk zeggen dat dit de verantwoordelijkheid is van de sectie snooker. Dit is te makkelijk en als dit het geval is laten we dan snel de link met de KNBB verbreken.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Simon

            Als je zoiets naar het bondsbestuur stuurt, is het wel handig om de sectie hier ook in mee te nemen. Anders weten wij ook niet wat er ligt.

            Natuurlijk vind ik dit niet de juiste manier van met elkaar in gesprek zijn, maar misschien is dat ook niet wat je beoogt.

              /  
        2. Ruud Klarenbeek

          ?? Als ik de bestuurlijk chaos aankaart in de sectie bij het overkoepelend orgaan dan mag je reactie verwachten en is het vreemd dat ik niet de sectie hierop niet cc ?? Reden is dat ik helaas weinig tot geen vertrouwen heb in dat de sectie de boel weer in goede banen zal gaan leiden. Jij steekt heel veel energie in de competitie en toernooien en dat is TOP en ZEER te WAARDEREN!! Het probleem is alleen dat er op het vlak van lange termijn visie, jeugd, breedtesport etc. geen enkele zichtbare actie loopt en dat is mijn en de zorg van velen. Toernooitjes voor 3 man en een paardenkop organiseren is nodig maar de deelnemers aantallen laten zien dat dit niet de juiste weg is. Er moet nieuwe aanwas komen daar dit en alleen dit de sport voor NL zal kunnen behouden.
          Nogmaals ik waardeer je inzet en het feit dat je wel als enige vanuit de bond reageert. Het probleem is alleen dat de problemen niet aangepakt worden en dat iedereen zich ingraaft bij negatieve reacties.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Simon

            Mag ik je dan vragen om het bondsbestuur te verzoeken jouw brief te behandelen waarbij er terugkoppeling naar jou plaats vindt?

              /  
          2. Joris

            Mag ik je dan vragen de reactie van het bestuur, mocht ie er ooit komen, hier te posten?

              /  
      1. Simon

        Weet je, er bestaat wel iets als een maximale vrijwilligersvergoeding, maar niemand binnen de sectie Snooker maakt daar aanspraak op.

        Misschien blijft er aan het eind van het jaar wel iets over, maar dat is dan alleen omdat we de broeksriem extreem aan hebben gehaald. En dan nog zal dit gaan om peanuts.

        Ik denk dat dit geintje mij in totaal per jaar gauw 1000 Euro kost en denk er sterk over na om mijn reiskosten nu wel te gaan declareren!

          /   Beantwoorden  / 
  22. Anton G.

    Beste Erika, ik vind je een hele lieve vrouw en we hebben het altijd goed met elkaar weten te vinden, maar je kunt mij toch niet met Simon vergelijken, ik bedoel je mag best een mening hebben, maar die moet dan wel hetzelfde zijn als die van mij anders moet je gewoon je smoeltje houden opoe, ga nu de trein maar uit en snel een beetje.

      /   Beantwoorden  / 
  23. Martin

    Met enige verbazing lees ik dat de KNBB nogal halfslachtig omgaat met het achterhalen van uitslagen.Wat is het nu voor moeite om de betreffende teams in de week na de wedstrijd,waarvan geen uitslag bekend is,te mailen waarom er geen uitslag is ingevuld?Alle E-mailadressen zijn bij de KNBB bekend dus dit mag geen probleem zijn.Zet er voor mij part een sanctie op zoals b.v. puntaftrek.En als er structureel uitslagen niet worden doorgegeven heroverwegen om teams uit de competitie te halen.Ik vind dat deze nonchalance van de KNBB een klap is in het gezicht van de teams die wel na iedere wedstrijd keurig het uitslagformulier invullen.Maar ook hier moeten de goeden weer lijden onder de kwaden.Nogmaals,niet te tolereren deze gang van zaken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Goetje

      Het is niet halfslachtig omgaan met het achterhalen van uitslagen…
      Het is vantevoren bekend dat je het binnen 48 uur moet invullen op kompsos.
      Wie is er dan laks om het niet in tte vullen?
      JUIST, DE TEAMCAPTAIN!
      Als je de teams die herhaaldelijk de uitslagen niet invullen uit de competitie haalt heb je geen competitie meer!
      Ik baal ook als een stekker hiervan.
      Ik ben namelijk wel altijd op tijd om het in te vullen.
      Wat heet: dezelfde dag nog!
      Maar om even op het onderwerp terug te komen.
      Op een gegeven moment ga je niet meer achter uitslagen aan als je toch geen medewerking krijgt!
      Ook na herhaaldelijk verzoek wordt er niets ingevuld.
      Je kunt als uitspelende tegenstander ook invullen.
      Ga elkaar corrigeren!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ruud Klarenbeek

        Helemaal mee eens maar waarom worden de sancties dan niet uitgevoerd? Als je alleen al keek naar de Ere-Divisie dan had de helft uitgesloten moeten worden daar er vele uitslagen niet of veel te laat werden doorgegeven.
        Er heerst helaas ook bij het snooker klassejustitie daar de ‘toppers’ wel uit de wind gehouden worden en aan hun snooker trekken komen. Ze komen zelfs met gesloopte hotelkamers en bedreiging weg …

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martijn

          Klassejustitie? Hoezo, heb je ook voorbeelden van bedreigingen en vernielingen in de lagere regionen waar niet mee weg werd gekomen dan?

          Wat betreft die sancties lijkt het me wel heel duidelijk wat er aan de hand is. Er is gewoonweg geen daadwerkelijke handhaving van de regels. Dat feit zie je in alle divisies de kop op steken en dat uit zich door een anarchistisch te noemen gang van zaken. Kledingvoorschriften aan de kapstok; uitslagen worden niet of te laat doorgegeven; wedstrijden worden gewoonweg niet gespeeld of uitslagen worden maar verzonnen en al deze overtredingen zonder ook maar een sanctie.
          Ik vind het niet vreemd dat de gehele tendens richting de verdoemenis gaat hoor, zo zou dat in elke tak van sport gaan, net zoals in de samenleving.

          Wat Goetje zegt is een omgekeerde voorstelling van zaken. Vergelijkbaar met toegeven aan eisen inwilligen van terroristen. Als je daar eenmaal aan begint is het eind zoek en zoals het er nu uitziet is het eind van snooker niet eens meer zoek, maar gewoon om de hoek.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Ruud Klarenbeek

            Martijn, in het geval van de bedreiging heb ik inderdaad bewijs verkregen via een toenmalig lid van de sectie als mede degene die bedreigt werd. Er werd geen sanctie opgelegd daar dit zou betekenen dat de bond NOC/NSF inkomsten zou mislopen. Heeft tijdens een WK amateurs plaatsgevonden.

              /  
          2. Martijn

            Ruud, je leest mijn vraag verkeerd. Ik vroeg je waarom je het over klassejustitie hebt, want mij lijkt klassejustitie enkel aan de orde als vergelijkbaar wangedrag op een andere (strengere) wijze is aangepakt in lagere regionen (klassen).

              /  
          3. Ruud Klarenbeek

            We halen natuurlijk veel het verleden aan maar alleen om aan te geven dat we geen verandering / verbetering zien. Wat gebeurd is is gebeurd, is niets meer aan te veranderen. Dit forum geeft alleen aan dat er iets moet veranderen en helaas is het duidelijk aan de hand van alle reactie dat we niet verwachten dat dit gaat gebeuren.
            Simon is om eerlijk te zijn de enige bestuurder die de discussie aan gaat maar zelfs bij hem bespeur ik niet de hoop op verbetering. Het toont de des interesse bij het overkoepelend orgaan aangezien zei een rol behoren te spelen bij het sturen van de ontwikkeling van de sport.
            Vandaar de roep om te stoppen met het geld pompen in de KNBB en om opnieuw te beginnen. Met het door breien op het oude fundament zal er niets veranderen. Dat is één ding dat zeker is.

              /  
          4. Ruud Klarenbeek

            Martijn, simpel daar de topper uit de wind gehouden worden en voor hen wel alles georganiseerd worden met in achtneming van hun wensen en eisen.

              /  
          5. Martijn

            Het spijt me Ruud, maar ik heb toch sterk de indruk dat je de term klassejustitie wat te losjes gebruikt naar mijn smaak. Het zou kunnen hoor, dat de KNBB wat meer de nek uit steekt op het moment dat het om een ‘topper’ gaat, maar de feiten die je hier aanhaalt geven naar mijn idee enkel aan dat de KNBB de nek heft uitgestoken voor een ‘topper’.
            Ik vermoed daarmee trouwens dat ze dat meer uit eigenbelang (lees het belang van de snookersport in NL) hebben gedaan dan uit belang van de overtreders.

              /  
          6. Ruud Klarenbeek

            Wil alleen maar aangeven dat je regels en regels hebt. De regels moeten uniform en correct worden toegepast en dit gebeurd helaas niet altijd. Dan maakt het zelfs niet uit of er een groter belang is, in mijn voorbeeld geld / inkomsten voor de KNBB.

              /  
          7. Martijn

            Daar zijn we het eens?

              /  
        2. Martijn

          Correctie: Daar zijn we het eens!

            /   Beantwoorden  / 
          1. Simon

            Ik vind ook dat er strak op bepaalde zaken moet worden gelet. Daarentegen denk ik niet dat het verkoopbaar is als je daar strak op gaat zitten, sanctie op sanctie uitdeelt, maar je eigen processen niet goed op orde hebt.

            Dus eerst alles op orde en daarna direct op een zuiver verloop van de processen inspelen.

            Die stappen proberen we overigens wel te zetten op dit moment, maar het heeft even tijd nodig om daar te komen waar we willen staan.

              /  
          2. Martijn

            Goed punt, het zou inderdaad wat hypocriet overkomen als je anderen aanpakt terwijl je zelf continu verzaakt. Echter moet niet worden vergeten dat het continu maar versoepelen van de regels de terugreis niet zal vergemakkelijken. Nu lijkt het er een beetje op dat alle teugels zijn losgelaten en dat zou wel eens een onomkeerbare cultuurverandering teweeg kunnen brengen (als het al niet zo ver is) die onze sport degradeert tot iets wat niet meer recht te zetten is.

              /  
      2. Erik

        Misschien is het een idee als er een week na de gespeelde wedstrijd niets is ingevuld een 0-0 stand in te vullen in Kompos (kan volgens mij redelijk eenvoudig geautomatiseerd worden).
        Moet je zien hoe snel er dan gecorrigeerd gaat worden door de betreffende teams!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Martijn

          Sorry Erik, maar dat vind ik nou een goed voorbeeld van een slecht idee. Denk je werkelijk dat, omdat er 0-0 staat (ipv helemaal niks), captains als reactie de stand in gaan vullen? Nee hoor, want zolang er uberhaupt gecorrigeerd mag worden kan daar ook wel mee gewacht worden en hoe groot acht jij de kans dat deze bewuste captains deze 0-0 stand te zien krijgen? Mij lijkt nl. dat deze captains niet het type captain is dat met enige regelmaat de stand gaat bekijken. Die vorm van betrokkenheid is nl. niet iedereen van nature ingegeven hoe vreemd dat wellicht ook op je overkomt.
          Deze betrokkenheid en het is jammer dat het zo is, moet in sommige gevallen worden ingegeven middels handhaving van bestaande regelgeving en daar horen nou eenmaal sancties bij.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Manon

            Wellicht een idee om ieder team de eigen behaalde punten in te laten vullen binnen een bepaalde tijd. Doen ze dat niet, dan zijn ze de punten kwijt.

              /  
          2. Kevin

            Deze reactie is van Kevin i.p.v. Manon

              /  
          3. Martijn

            Ik denk dat je altijd moet waken voor sancties die competitievervalsing in de hand kunnen werken, dus sancties die invloed hebben op de puntenverdeling vallen daar wat mij betreft onder.
            Ik denk dat geldelijke sancties, vooral in Nederland, de beste oplossing kunnen zijn.
            Zodra de KNBB ergens administratieve kosten aan moet maken, vind ik dat deze in rekening moeten worden gebracht van de veroorzaker, in dit geval het thuisspelende team.
            Eventuele incassoproblematiek los je op door borg vooruit te laten betalen samen met de contributie.

              /  
  24. Martin

    Waarschijnlijk heeft het niet invullen toch te maken met mentaliteit.Ik heb afgelopen seizoen enkele keren de uitslag maar ingevuld terwijl wij het uitspelende team waren.Maar dit is natuurlijk niet de bedoeling.Maar als ik nu bij de eindstand kijk van afgelopen seizoen op de KNBB-site dan ontbreken nog steeds uitslagen.Hoe kun je nu een optimale afsluiting van het seizoen hebben als bepaalde figuren er een zooitje van maken met het invullen van het wedstrijdformulier?Toch blijf ik erbij dat de KNBB in gebreke blijft door hier niet boven op te zitten.Sancties zijn een laatste drukmiddel maar mogen zeker niet worden uitgesloten.Maar dan moet je de betreffende teams wel aan durven spreken op hun laksheid.En dan maakt het niet uit of het de zgn. topteams zijn of een liefhebbersteam uit de lagere regionen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      In de regel gaat het hier juist niet om de topteams, maar om teams die er al slecht voor staan etc. Dit zijn ook vaak de teams die niet meer op komen dagen en/of niet meer reageren op zowel tegenstanders als KNBB. Dat soort teams is OOK debet aan deze situatie.

        /   Beantwoorden  / 
  25. Joris

    KNBB moet wel het goede voorbeeld tonen he! Ik durf het bijna niet meer te vragen, maar wanneer wordt de stand van de ranking weer bijgewerkt. Voor mij in ieder geval een reden om geen ranking meer te spelen, het is een aanfluiting en veel spelers zijn al afgehaakt waardoor het ook niet meer leuk is. Ik virtueel nummer 2 van Nederland haha, dat zegt genoeg over het niveau en de desinteresse. Waar spelen we nog voor?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Ik heb even gecheckt en de laatste stand staat er inderdaad niet op. Dat jij tweede staat, is niet zo gek. Je hebt alles gespeeld en bent gewoon een fatsoenlijke speler. De ranking zorgt voor plaatsing voor het NK 2011. Daarnaast staat er een eindtoernooi gepland dat wel interessanter is.

        /   Beantwoorden  / 
  26. Simon

    Ik werk de stand vanavond bij. Sorry voor het ongemak.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Stand bijgewerkt. Joris staat nog steeds tweede.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Joris

        Thanks Simon! Nog steeds tweede haha en dat met 2 keer eerte ronde eruit. Kleinigheidje: er staat nog “stand na derde toernooi (Utrecht), maar dat moet “vierde” en “Warmond” zijn. Anders klikt men misschien niet door. Een datum van laatste bijgewerkt erbij is ook een tip.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Eric Willemsen

          Had je maar geen tweede moeten worden op het eerste toernooi, Joris! ;-)

            /   Beantwoorden  / 
          1. Martijn

            Of niet alle toernooien moeten spelen, maar dat feit zal snel verleden tijd zijn neem ik aan:”Voor mij in ieder geval een reden om geen ranking meer te spelen,”.

              /  
          2. Ruud Klarenbeek

            Zonder dollen. Joris is een meer dan goede speler maar als je ziet dat er nog geen 60 man in totaal aan toernooien dit jaar heeft deelgenomen en daarnaast kijkt naar wie er in de top 16 staat dan geeft dit aan dat er een ‘probleem’ is. In NL lopen veel spelers rond die hoog in de ranking zouden staan als ze mee zouden doen. De vraag is waarom ze niet meer meedoen en dit antwoord is niet eenvoudig. Zelf ben ik gestopt met toernooien omdat ze niet meer gezellig waren en tevens omdat er te vaak gespeeld word om niet te verliezen i.p.v om te winnen. Lastig en vandaar de continue roep om te focussen op nieuwe aanwas.

              /  
        2. Simon

          Nou Ruud, dat geldt wel voor de seniorenranking, maar veel minder voor deze toernooien. Het verschil tussen die twee is inderdaad behoorlijk groot, maar ook bij de senioren zie ik steeds meer spelers die snooker spelen om te winnen ipv percentage snooker te spelen.

          Ik vind het ook jammer dat er niet zoveel mensen meedoen aan de toernooien, maar wat ik wel mooi vind is dat de sfeer onderling prima is en dat er toch wel een vaste kern is van een man of dertig. Ik hoop dat die kern met het spelen van grote toernooien in 2011 weer toeneemt en dat er weer spelers mee gaan doen die tot nu toe overslaan.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Martin

            Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik sinds een aantal jaren ook deel mag nemen aan de seniorenranking.De tijd dat ik nog fanatiek was en veel toernooien speelde is allang voorbij en werd behoorlijk minder toen bepaalde figuren zo fanatiek werden dat voor mij de lol er snel af was.Ik heb niets tegen fanatisme maar wel met mate.De senioren-rankings zijn gezelliger en het niveau is niet zo geweldig.Maar ja,dan kom ik weer met mijn oude stokpaardje nl. de afstanden.Als je net als ik in het achterland van Nederland woont is het dichtsbijzijde toernooi toch wel minimaal anderhalf uur rijden.Voeg daar bij dat toernooien meestal vroeg beginnen maar ook nog laat afgelopen zijn,dan zie je mijn probleem.Waar is de tijd gebleven dat er toernooien in het oosten en noorden werden georganiseerd?Ik weet zeker dat ik namens meer spelers spreek die door dit soort afstanden afhaken voor deze toernooien.Ik heb de kalender nog niet bekeken maar de kans dat een toernooi buiten de Randstad plaats vind is minimaal.Dit lijkt mij een mooie taak voor de toernooi-planner bij de KNBB wie dat dan ook moge zijn.

              /  
  27. Simon

    Martin, dat ben ik toch ook gewoon.
    De zaalhouders vanuit die conterijen hebben niet gereageerd toen we de inschrijflijsten opstuurden.
    Als één van die zalen zich zou hebben aangemeld voor toernooien, hadden we er best een toernooi willen houden, maar we hebben zo weinig actieve snookerspelers in het Noorden en Oosten van het land, dat we hier geen extra acties op hebben uitgezet.

      /   Beantwoorden  / 
  28. Martin

    Simon,dan begrijp ik het mailtje van Ruud Hudepohl niet over het opzetten van een aparte competitie in het Noorden.Ik mag toch aannemen dat de neuzen,zelfs bij de KNBB,dezelfde kant op staan.Je maakt mij niet wijs dat deze competitie dan wel vatbaar is.Ik begreep dat dit plan van een snookeraar uit het Noorden kwam.Als hij dit forum ook wel eens bezoekt mag die zijn mening ook wel eens geven.Toch blijf ik erbij dat de afstanden veel spelers beletten om deel te nemen aan toernooien.Zolang het niet lukt om van snooker weer een landelijke sport te maken ben ik niet zo optimistisch.Maar om dan alleen actie te ondernemen richting gevestigde orde is een beetje kortzichtig.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon

      Ik heb overigens begrepen dat de NNRS weer een toernooicyclus heeft opgezet. Misschien is het handig om weer eens op hun site te kijken.

        /   Beantwoorden  / 
  29. Simon

    We sluiten op voorhand geen zalen uit die een toernooi willen organiseren. Als daar initiatief vandaan zou komen, wordt dat met veel liefde opgepakt. Helaas is dat niet het geval.

    Het opzetten van een competitie heeft niets te maken met het organiseren van toernooien. Die cycli lopen langs elkaar heen.

    Het bondsbureau is overigens ter ondersteuning en advisering van de sectie en voert niets uit zonder overleg/opdracht.

      /   Beantwoorden  / 
  30. Django

    Intussen is het laatste mailtje voor de DSC alweer van 11 augustus. Wordt het niet tijd om de knbb site te voorzien van de huidige stand wat betreft inschrijvingen (of heeft niemand zich aangemeld ?). Zou het niet goed zijn om in ieder geval weer eens een mail er uit te sturen met de uitnodiging je in te schrijven (eigenlijk gewoon elke week doen).
    Ook goed voor de mensen die zich wel hebben ingeschreven dan weten ze tenminste dat de inschrijving is doorgekomen.

      /   Beantwoorden  / 
  31. Simon

    Ben ik met je eens en ga ik regelen (was ik sowieso al van plan)

      /   Beantwoorden  / 
  32. Rienus

    Ik heb veel reacties gelezen. Niet alles, want dan ben ik nog wel even bezig.

    Laat ik beginnen met het uistpreken dat ik de frustratie volledig begrijp. Goetje probeert uit te leggen dat de neerwaartse spiraal in eerste instantie niet bij de koepel KNBB ligt, maar bij het sectiebestuur KNBB. Deze wordt gevormd door twee mensen, buiten deze mensen zie ik ook geen andere namen hetgeen voor mij overkomt dat alles gedaan wordt. Bij Pool hebben wij te maken met ongeveer 50 vrijwilligers. Hierdoor kunnen wij stappen maken en zorgen dat zaken gecommuniceerd worden. Want daar heb je wel manuren voor nodig. Het beleid aangaande Snooker wordt door het sectiebestuur uitgestippeld en niet door het bondsbestuur.
    Maar daar gaan we weer, als er geen vrijwilligers zijn dan kan dat dus ook niet. Met andere woorden we hebben hier te maken met een kip en het ei. Spelers verwachten een toporganisatie, maar twee vrijwilligers kunnen dat nimmer bieden.

    Wil jij dat de Snookersport gaat verbeteren zal jij er tijd en energie in moeten steken. Ik ken Simon al een hele tijd en heb mega veel respect voor wat hij heeft en nog steeds betekend voor een sport die in zwaar weer verkeerd.

    Dat Pool een concurrent wordt ervaren is jammer, maar in geenszins zijn zij binnen de KNBB een concurrent en zover kunnen wij gaan, wat een zaalhouder kiest kunnen wij niets aan doen.

    Dat er meer geld bij Pool zit komt dus door meer leden en meer vrijwilligers waardoor sneller op kansen worden ingesprongen. In plaats van te roepen dat Snooker wellicht weg moet of dat KNBB moet kiezen, is het zoeken van raakvlakken en samenwerking misschien wel veel meer wat je kan helpen. Zoals Goetje al aangaf krijgt zij die steun van Pool, mits wij als Pool wel gaan zien dat mensen het gaan waarderen en zichzelf ook gaan inzetten.

    Dat iemand in de sectieraad wordt afgewezen kan de KNBB niets aan doen. Dit moet de sectieraad namelijk zelf met de bondsraadleden kiezen. Dat zijn dus vrijwilligers!!!! Ik kan er niet over oordelen, maar het lijkt mij niet gezond dat mogelijke vrijwilligers worden afgeslagen. Of het moet goed fout met je zitten.

    Ik wens jullie in ieder geval veel succes met het redden van een moeilijke missie, misschien helpt het een beetje om te zeggen dat Club-8 Amsterdam vijf pooltafels hebben ingeleverd voor drie snookertafels, kan ik wel zeggen dat ze al twee weken leeg staan, dat maakt de kans niet groot dat ze blijven. Dus ……. met elkaar er voor zorgen dat het beter gaat.

    Veel succes van een bezorgde voorzitter Pool

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.