PowerSnooker is als het laken – te glad

PowerSnooker, take two. Afgelopen weekend hebben we het vervolg kunnen zien van wat vorig jaar als een revolutie van het snooker werd aangekondigd.

Is mijn kritische mening van destijds nu veranderd?

Nee, helaas niet. Ook na het spektakel (?) van zaterdag en zondag in Manchester heb ik niet de indruk dat deze variant van snooker de sport blijvende meerwaarde gaat opleveren.

Ik ben niet tegen vernieuwingen – integendeel, zo vind ik de World Snooker Shoot-Out bijvoorbeeld wél een geslaagde innovatie – maar PowerSnooker heeft het niet voor mij.

Laat ik toch met een aantal positieve conclusies beginnen.

- Een organisator die voor zijn event op zo’n korte termijn de voltallige top-16 aan de start krijgt, verdient een pluim. Het zal een enorme sloot geld hebben gekost, maar een toernooi is altijd gebaat bij deelname van de allerbeste spelers.

- De tafel oogt classy met de zwarte banden, het donkergroene laken en de zwarte multifunctionele rest.

- De PowerBall is voor een snelle variant van snooker als deze een goede vondst: zoals Martin Gould in de finale liet zien, kun je dankzij die dubbele-punten-bal een grote achterstand nog inlopen. Ook goed in vergelijking met vorig jaar: de referee hoeft niet meer elke 10 seconden “PowerZone!” te roepen.

- Prima dat de regels van vorig jaar op nog één punt zijn aangepast: de bonus van 50 of zelfs 100 punten voor het scoren van een century. Met hulp van de PowerBall (elke zwarte bal is dan al 14 punten waard) kom je redelijk snel aan de 100 punten, zo is gebleken. Dat hoef je dus niet extra te belonen.

…PowerSnooker, de revolutie? Hier Robertson in actie tegen O’Sullivan…

Dan mijn negatieve bevindingen van dit weekend:

- Snookeren op tijd is zelden leuk. En dan doel ik niet op de shot clock, maar op de totale speelduur van een partij. Te veel partijen gaan uit als een nachtkaars omdat je 10 minuten voor het einde al zeker weet wie er gaat winnen. Te meer omdat de verliezende speler een frame niet kan opgeven, ook al ligt alleen nog zwart op tafel.

 - PowerSnooker stimuleert meer interactie met het publiek. Daar ben ik niet voor, en als ik een dronken fan (?) keihard “miss!” hoor roepen op het moment dat Gould aanlegt om een groene bal te potten, weet ik weer precies waarom.

- Dat laken… Waarom in godsnaam weer zo’n veel te snel Amerikaans pool-laken op de PowerSnooker-tafel? Vorig jaar was al duidelijk dat zo’n laken zonder vleug moeilijk bespeelbaar is voor snookerspelers. Het spel wordt er ook echt niet sneller door: je moet namelijk ook wachten tot de speelbal eindelijk is uitgerold en stil ligt.

- De filosofie dat je met bier en vrouwen een goede show neerzet die een nieuw publiek voor het snooker aanboort, lijkt me opnieuw niet op te gaan. Deze setting is te gekunsteld, te bedacht. In elk geval niet van de klasse en de stijl die het snooker nodig heeft. Zo bezien is PowerSnooker als het laken – te glad.

Volgens PowerSnooker zelf gaat het fenomeen opnieuw een vervolg krijgen. Met ITV is immers een driejarige deal gesloten, maar nieuwe data en locaties zijn nog niet bekend.

[picture Neil Robertson © 2011 snooker.blog.nl]

Lees ook:De Dag Dat Snooker Voorgoed Veranderde?
Lees ook:PowerSnooker keert terug in november
Lees ook:PowerSnooker probeert het nog maar een keer
Lees ook:Te koop: de originele PowerSnooker-tafel
Lees ook:Proost! PowerSnooker nu toch een blijvertje

27 reacties op “PowerSnooker is als het laken – te glad

 1. Annet

  Ik vond het opvallend dat op Eurosport (Alex volgens mij) diverse keren meldde dat er op Twitter zo enthousiast werd gereageerd, terwijl ik echt veel negatieve reacties daar voorbij zag komen. Het komt erg gekunsteld en gemaakt over. Alsof Eurosport opgelegd is om de boel zoveel mogelijk positief te promoten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Eurosport zit in een lastig parket: als je hebt betaald voor de uitzendrechten kun je vervolgens moeilijk het evenement op zich gaan zitten afkraken.
   Wat de reacties op Twitter betreft heb je gelijk, Annet. De meerderheid was negatief – erg negatief zelfs. Wel grappig om te zien dat PowerSnooker toen zèlf maar zo veel mogelijk positieve reacties ging retweeten.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Diederik Jansen (Eurosport)

    Hallo Eric,
    Eurosport zit geenszins in een lastig parket, hoor.
    Natuurlijk bendaderen we elke sport in principe positief, maar (bijvoorbeeld) een slechte wedsrijd is een slechte wedstrijd, en dat mag zeker gezegd worden. Sterker nog: dat zou zelfs moeten!
    Misschien heb je een tijdje geleden het WK wegwielrennen op de weg voor vrouwen gemist, met commentaar van Danny Nelissen. Zelden iemand een wedstrijd zo horen afzeiken (en terecht, want wat was dat saai!).
    Groet,
    Diederik (Eurosport)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eric Willemsen

     Dag Diederik,
     Goed dat je hier meepraat!
     Natuurlijk kun je als commentator een of meer wedstrijden van een toernooi (van welke sport dan ook) kritisch bejegenen – als er slecht wordt gespeeld, zegt Eurosport dat ook, prima.
     Wat ik bedoelde, is dat je moeilijk de hele opzet van een evenement (entourage, spelregels, etc.) kunt gaan zitten afkraken. Want waarom zend je het anders uit als je het toch allemaal maar niks vindt, zal de kijker zich afvragen. Zo was Danny Nelissen ook niet negatief over het WK wielrennen op zich, wel over die ene vrouwenwedstrijd.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Diederik Jansen (Eurosport)

      Hallo Eric,
      Daar heb je gelijk in; als een commentator een evenement uberhaupt niet ‘boeiend’ vindt, dan kan ‘ie de klus beter aan zich voorbij laten gaan en deze door een ander laten doen.
      Over het algemeen is een sportevenement dat wij uitzenden behoorlijk strak van opzet. Wij kopen pas rechten als men ‘de zaken’ enigszins voor elkaar heeft.
      Wel is het bij bepaalde ‘nieuwe’ sporten afwachten hoe het kijkerspubliek erop reageert. Iets kan op er papier goed uitzien en in de praktijk totáál niet aanslaan!
      Daar ligt ook een mooie taak voor Eurosport, vinden wij. Wij willen namelijk ‘nieuwe’ sporten een kans geven zich op een groot podium te profileren, want juist dat leidt soms tot verrassende uitkomsten.
      We moeten ook uitkijken niet te snel te oordelen. Kritiek geven op de opzet van een evenement is natuurlijk alleen maar goed, want daarmee kan zo’n organisatie aan de slag. We moeten dus ‘nieuwe’ sporten/disciplines/evenmenten niet ‘afserveren’ maar juist (ook door middel van directe feedback van de kijker) de kans geven zich te verbeteren.

        /  
     2. Martijn

      “als een commentator een evenement uberhaupt niet ‘boeiend’ vindt, dan kan ‘ie de klus beter aan zich voorbij laten gaan en deze door een ander laten doen.”

      en dat voelt die kritische commentator vervolgens in zijn eigen portomonee, eens?

        /  
  2. Diederik Jansen (Eurosport)

   Hallo Annet,

   Maak je geen zorgen: onze commentatoren zijn freelancers (en dus journalistiek volledig onafhankelijk) en krijgen dan ook nooit dergelijke ‘opdrachten’ mee. Net als wij (Eurosport) zelf, trouwens: wij bepalen zelf wat we van een evenement vinden en laten ons op dat vlak NOOIT iets ‘opdragen’.

   PowerGroet,

   Eurosport (Diederik jansen)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Annet

    Hallo Diederik,

    Fijn dat je reageert! En ja, ik weet dat de commentatoren onafhankelijk zijn, ik ken een aantal nationale en internationale commentatoren van Eurosport. Maar waarom werd er dan gezegd dat er louter positieve reacties op twitter te lezen waren, terwijl dit niet zo was?

    Ik vind het enthousiasme waarmee Alex verslag deed geweldig, begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat juist door zijn pool-ervaring hij de aangewezen persoon is hiervoor, maar helemaal objectief kwam het niet over helaas.

    Persoonlijk vind ik het wel een betere uitvoering dan de vorige keer, en ja, dat er dronken publiek rondloopt wat opgejut wordt, ach, wel eens bij een voetbalwedstrijd gekeken :-) ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Diederik Jansen (Eurosport)

     Hallo Annet. Je vraagt me: “Maar waarom werd er dan gezegd dat er louter positieve reacties op twitter te lezen waren, terwijl dit niet zo was?”. Dat weet ik dus niet… dat zul je echt aan hemzelf moeten vragen. En ik begrijp je niet verkeerd hoor: wij krijgen heel graag feedback.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Martijn

      Freelancers zijn wellicht onafhankelijk van Eurosport, maar niet van hun eigen portomonee. ;-)

        /  
     2. Diederik Jansen (Eurosport)

      Hallo Martijn,
      Je begrijpt duidelijk niet hoe wij werken, hier. Maar dat is niet erg, want wil je dat ook helemaal niet!
      Groet,
      Diederik jansen (Eurosport)

        /  
 2. Dutchnugget

  Het zou al een stuk beter gaan als het publiek stil zou zijn en er een gewoon snookerlaken wordt gebruikt.

  Wel leuk was dat op ITV4 Ronnie o Sullivan,Mark Selby en John Higgins ieder bij 1 wedstrijd het kommentaar deden en alle 3 vrij goed.
  Ik hoop dat ze in de toekomst meer keren het kommentaar verzorgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dutchnugget

   Vaste kommentator was gister Dennis Taylor samen met ene Philip

     /   Beantwoorden  / 
 3. --

  Philip S

    /   Beantwoorden  / 
 4. --

  Dè grote rivaal van Sam

    /   Beantwoorden  / 
 5. Cocobolo

  Sam Klepper?

    /   Beantwoorden  / 
 6. --

  Nee Sam Sung..haaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaa!!!Wat een grap!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Martijn

  Oh? En waar blijkt dat dan uit Diederik?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Diederik Jansen (Eurosport)

   Beste Martijn,
   Onze commentatoren zitten hier gelukkig vooral omdat ze hun werk leuk vinden.
   Wij kunnen er alleen voor zorgen dat ze hun vak op een goede manier kunnen uitoefenen: journalistiek onafhankelijk dus. Dat het ook hun broodwinning is: natuurlijk. Maar wij zullen een commentator nooit van een evenement afhalen omdat hij of zij kritisch over dat evenement is.
   Iedereen is afhankelijk van z’n eigen portemonnee; dus ook onze commentatoren. Maar zij kunnen hun vak bij ons dus wel op onafhankelijke wijze uitoefenen.
   Groet, Diederik

     /   Beantwoorden  / 
 8. D. van Dale

  Iemand wil weer het laatste woord hebben maar dat ben ik want portomonee is een incorrecte spelling van het woord ” portemonnaie” ofwel portemonnee of beurs.
  Veel plezier verder met de discussie.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Martijn

  Beste D. van Dale.

  Enorm bedankt voor uw taalkundige ondersteuning. Ik hoop dat deze geste bij zal gaan dragen aan een kwalitatieve continuering van deze discussie.

    /   Beantwoorden  / 
 10. D. van Dale

  Daar zal niemand aan twijfelen, succes!

    /   Beantwoorden  / 
 11. Nabil

  Wordt het spel nu op een tafel en met ballen gespeeld die ook worden gebruikt voor officiële ‘normale’ snooker wedstrijden? Want de pockets en de ballen leken mij enigszins groter, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Deze tafel wijkt inderdaad op een aantal punten (laken, templates) af van een normale snookertafel. De grootte van de ballen daarentegen niet, volgens mij.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.