Hoe is het toch met Rolf de Jong? Deel II

Het vervolg op het interview met Rolf de Jong. Klik hier voor deel I.

Wat heeft je doen stoppen met het snookeren?

In 1999 slaagde ik voor mijn VWO-examen en heb er toen voor gekozen om me een jaar lang te gaan concentreren op snooker. Als ik er op terug kijk zie ik het meer als experiment dan dat ik er volledig voor ben gegaan. Ik wilde ervaren hoe het zou zijn om alleen maar met snooker bezig te zijn. Al vrij snel merkte ik dat ik er niet beter van ging spelen door elke dag te trainen. Ik ben het gaan combineren met een bijbaantje, maar ik vond het toch een vrij ‘saai’ leven. Mijn motivatie zakte in en dat ging ten koste van de scherpte tijdens de toernooien. Ik speelde beter als ik bijvoorbeeld een week niet gespeeld had, was dan gretiger en beter geconcentreerd. Bovendien denk ik dat ik een aantal jaren in Engeland had moeten gaan bivakkeren als ik het een ‘echte’ kans had willen geven. Naast het feit dat ik dat nooit heb gewild, was ik er simpelweg niet goed genoeg voor.

Wel denk ik dat ik er meer uit had kunnen halen met de kennis op technisch en vooral ook mentaal vlak die ik eigenlijk pas in de laatste zes jaar van mijn snooker carrière heb opgedaan. Het mentale aspect is onderbelicht gebleven in de beginjaren, terwijl ik nu denk dat dit het meest belangrijke is. Daarin onderscheiden de echte toppers zich van de rest. De breaks maken kunnen de meesten wel, alleen het maken van de breaks en het afmaken op het juiste moment onder grote druk is waar het om draait.

Mocht er in de toekomst een supertalent opduiken in Nederland, dan is het in mijn optiek pure noodzaak tijdig te investeren in goede mentale begeleiding om echt door te breken naar de wereldtop.

De jaren erna heb ik mijn studie gecombineerd met snooker. Dit ging nog vrij aardig, al stond de studie altijd op de eerste plaats waardoor de resultaten zeer wisselend waren (veel ‘ups’ en ‘downs’). Het is een open deur, maar het is écht een compleet ander verhaal als je snooker als hobby ziet, dan wanneer je focus er volledig op gericht is. Wat dat betreft is de keuze alleen maar goed geweest: zelfs al zou je de top bereiken, dan nóg is het onzeker en zo’n leven ambieer ik zeker niet.

Rolf de Jong ten tijde van het WK in Veldhoven – 2004

Gaandeweg slokte de studie steeds meer tijd op en koos ik de toernooien uit die niet al te ver weg werden gespeeld en uiteraard de NK’s, totdat ik besloot er helemaal mee te stoppen.

De laatste jaren van mijn snookercarrière ging het bovendien snel achteruit op organisatorisch vlak bij de bond. De toernooien werden minder aantrekkelijk, deelnemersaantallen liepen terug, er was veel onenigheid op bestuurlijk niveau en dat hielp allemaal niet mee om gemotiveerd te blijven. Als ik er op terug kijk is het ontzettend jammer hoe het gelopen is en deze periode mis ik dan ook absoluut niet.

Speel je nog? 

Sinds het NK in 2007 heb ik mijn keu letterlijk niet meer aangeraakt. Ik was er klaar mee, het was op, had er geen zin meer in. Op een gegeven moment kwam bij mij het besef dat het mooi geweest was en tijd voor nieuwe dingen in het leven. De sport heeft me veel gebracht, maar ik heb er vooral in mijn juniorentijd ook veel voor gelaten. Tot op de dag van vandaag heb ik er geen enkele spijt van dat ik de knop zo rigoureus heb omgezet.

Wel volg ik de sport nog, zowel op tv als op internet (ook dit blog lees ik regelmatig). In 2009 ben ik zelfs nog met mijn vader op het WK in Sheffield geweest: Jan Verhaas heeft er toen voor gezorgd dat we een mooi kijkje achter de schermen kregen van de plek waar ik vroeger van droomde.

Beoefen je nog andere sporten? Ben je “overgestapt” naar een andere sport?

Jazeker, ik tennis over het algemeen één keer per week. Dat is iets wat ik mijn hele leven al doe, ik ben er zelfs eerder mee begonnen dan met snooker. Tijdens mijn actieve snookerleven ben ik er een tijdje mee gestopt, maar sinds een jaar of zes speel ik vrij fanatiek en op een leuk niveau. Ik doe mee aan team-competitie en af en toe aan toernooien in de regio. Vooral na een dag hard werken (stil zitten, nadenken), vind ik het prettig om me ‘s avonds lichamelijk in te spannen.

Rolf de Jong in Sheffield

Wat zou jou weer over de streep halen om te gaan spelen?

Ik heb altijd gezegd ooit wel weer te zullen gaan spelen, maar toch zie ik het op korte termijn niet gebeuren. Het ontbreekt me aan tijd en de tijd die ik heb besteed ik liever aan andere dingen. Als je iets echt graag wil zorg je er wel voor dat je er tijd voor maakt, maar qua snooker is dat dus niet zo voor mij. Een aantal keer ben ik benaderd om weer te komen spelen, maar het is gebleken dat ik me er toch niet toe kan zetten. Bovendien kan ik niet ontkennen dat de berichten die ik zie over het Nederlandse snooker me toch vrij treurig stemmen.

Misschien klopt het beeld dat ik heb niet helemaal doordat ik enkel afga op wat ik lees in de media, maar kijkend naar de deelnemersaantallen spreken de cijfers voor zich. Het is al vaak genoegd gezegd, maar het snooker in Nederland heeft echt een grote impuls nodig om mensen weer enthousiast te maken voor het spelletje. De kijkcijfers van snooker op tv schijnen wel goed te zijn, maar dat aantal staat toch in schril contrast met het aantal actieve beoefenaars en dat is wel vreemd.

Veel snookertafels worden vervangen door pooltafels of zelfs helemaal verwijderd, waardoor er ook steeds minder mensen mee in aanraking kúnnen komen dan vroeger. De snooker-Barney moet opstaan om voor een positieve ommekeer te zorgen… Voor het Nederlandse snooker hoop ik dat hij (of zij?) niet lang op zich laat wachten!

Lees ook:Hoe is het toch met Janice van Gastel?
Lees ook:Hoe is het toch met Rolf de Jong? Deel I
Lees ook:Hoe is het toch met Charles Vos?
Lees ook:Hoe is het toch met Wilfred Dijkstra?
Lees ook:Hoe is het toch met Karin van der Made?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.