Snooker NL (deel 4): Communicatie

En hier is weer een aflevering van de rubriek Snooker NL. In dit vierde deel gaan we meningen peilen en ideeën verzamelen omtrent communicatie.

In de discussies over ranking, bekercompetitie en breedte- vs. topsport hebben we de afgelopen tijd gezien dat communicatie steeds een belangrijk aspect is.

Hoewel ik de discussie niet te veel wil sturen, kan ik hier wel zonder overdrijving stellen dat de communicatie vanuit de KNBB dit seizoen veel te wensen heeft overgelaten.

Hoe stel jij goede communicatie over snooker in Nederland voor? Wat moet er verbeteren? Hoe moet dat dan gebeuren? Welke kanalen moeten daarvoor worden gebruikt?

Het zou mooi zijn als niet alleen spelers reageren, maar er ook respons komt uit de hoek van de zaalhouders. Ik weet dat ook zij zo hun ideeën over communicatie hebben.

Geef dus de komende dagen nog jouw mening. Ook als je nog toevoegingen hebt aan vorige discussiepunten: ga je gang!

Als de comments op dit topic opdrogen, ga ik een samenvatting maken van de vier afleveringen van Snooker NL. Dat wordt een handzaam overzicht van voorgestelde verbeterpunten.

Met dat overzicht wil snooker.blog.nl de bal pal voor de pocket neerleggen. Die bal moet dan nog wel worden gepot…

Lees ook:Snooker NL (deel 3): Topsport vs. breedtesport
Lees ook:Snooker NL (deel 2): De bekercompetitie
Lees ook:Snooker NL (deel 1): De nationale ranking
Lees ook:Welk toernooi heeft jouw voorkeur?
Lees ook:Spamfilter snooker.blog.nl overdrijft weer eens

34 reacties op “Snooker NL (deel 4): Communicatie

 1. Ruud Klarenbeek

  Je moet verschillende zaken onderscheiden. Communicatie omtrent de organisatie, competitie en toernooien.
  Organisatie: De bond moet via mailings, internet en telefoon proberen lokaalhouders, verenigingen en spelers te betrekken bij de organisatie en het beleid mbt snooker in Nederland. Al deze partijen hebben een belang maar er moet door de bond een coördinerende rol gespeeld worden als mede moet de bond laten zien iets met de input en ideeën iets te doen. Eén van de belangrijkste punten is hoe de sport te laten groeien en jeugd te enthousiasmeren. Beleid maken is één en wat ontbreekt is de visie hoe het beleid om te zetten in daden en acties.
  Competitie: Opzet moet duidelijk zijn en vroegtijdig gecommuniceerd worden naar alle leden, team captains en lokaliteiten. De competitie moet vereenvoudigd worden, minder lagen, en kortere reistijden. Eén voorbeeld. Hoofklasse is dit jaar in 2 poules gesplitst en we weten nog steeds niet exact hoe promotie en degradatie zal verlopen en welke data de zeer waarschijnlijk play-offs plaats zullen vinden.
  Ranking: Gelijk aan competitie met de aanvulling dat standen direct na een toernooi beschikbaar moeten zijn. Tevens moet er in de opzet geluisterd worden naar de spelers en meer ‘value for money’ geboden worden voor recreatieve deelnemers. Toernooi data moeten via alle media, flyers, posters aan het begin van het seizoen worden gecommuniceerd om mensen ook de kans te geven deel te nemen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Joris

  Over dit onderwerp al meermalen uitvoerig gesproken. Van communicatie is geen sprake bij de KNBB, dus dit is het belangrijkste actiepunt. Het is niet alleen dit seizoen droevig hiermee gesteld en ik verwacht ook niet dat dit in een keer optimaal zal zijn na deze discussie. Het is een vak apart, maar ik mag er vanuit gaan dat er vast wel mensen binnen de organisatie aanwezig zijn die ervoor gestudeerd hebben. Ik hoop dat wij ze zullen zien.

    /   Beantwoorden  / 
 3. eelco

  Nieuwe communicatie van de KNBB:
  A-Ranking van 24 januari vervalt / op zoek naar een nieuwe toernooiopzet,

  Aan het begin van dit seizoen hebben we gekozen voor een nieuwe toernooiopzet. In navolging van pool is er geprobeerd om een Grand Prix en een aantal A-Rankings op één dag te verspelen.
  Het bestuur hoopte hiermee de lokale spelers te triggeren zodat we met onze toernooien meer mensen zouden bereiken.

  Helaas is het tegenovergestelde het geval; nadat er bij de eerste A-Ranking nog ongeveer 30 spelers waren aangemeld, hebben zich voor het tweede toernooi nog maar 10 spelers ingeschreven. Dat betekent een volkomen omgekeerd effect met hetgeen de bedoeling was.

  Wij hebben er voor gekozen om de A-Ranking van aankomende zondag (24 januari) te laten vervallen en proberen aan het eind van volgende week een toernooiopzet te presenteren waarbij we hopelijk weer meer spelers kunnen bedienen.

  Als leden suggesties hebben, zijn die natuurlijk van harte welkom. Deze kunnen aan Simon Reuter ([email protected]) worden gemaild.

  Sportzaken KNBB Snooker

    /   Beantwoorden  / 
 4. Simon

  Dus dan betekent het dat nu de tijd is om de koppen bij elkaar te steken en te bepalen welke kant we op gaan. De splitsing Grand Prix en A-Ranking is volgens mij lastig, dus nu op zoek naar een format gedragen door de toernooispelers.

  HELP!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Nick Tielemans

   Hallo Simon,

   Hebje net mailtje gestuurd, ik denk dat iedereen gewoon toernooi wil spelen ongeacht de tegenstander in de 1ste ronde…..dus komend grandprix gewoon open maken zodat we met zijn allen gewoon een leuk toernooi hebben

   Nick

     /   Beantwoorden  / 
 5. Joris

  Ik denk dat je het beste gewoon EEN dag kunt aanhouden waarbij de beste 8 spelers geplaatst zijn voor de laatste 16 (of misschien zelfs 4 spelers of geen plaatsing). Hopelijk doen er dan langzaam aan steeds meer spelers mee, waardoor je weer naar 2 dagen zou kunnen gaan.

  Het is inderdaad belangrijk dat er nu snelle keuze wordt gemaakt waar het gros achterstaat. Je zou kunnen denken aan een online enquete waarvan je de link per e-mail verstuurd naar het ledenbestand. Dan weet je binnen een paar dagen de mening van de spelers. Er is gratis enquete software online te verkrijgen, of tegen betaling zonder reclame.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Beste Vriend

  Juist dit is het betere werk!Ben benieuwd.

    /   Beantwoorden  / 
 7. MLD

  Ik pleit voor een weekend
  Mochten er namelijk 60 spelers meedoen aan een toernooi moet je weer een toernooi op èèn dag afraffelen met best of 3 matches en na zo´n hele dag spelen en rondhangen komen de finales ook niet helemaal meer tot hun recht dan denk ik.

  Mijn voorkeursopzet is als volgt:

  Zaterdag:
  Voorrondes poulesysteem best of 5 (Open loting, iedereen kan iedereen treffen) 3 of 4 spelers per poule afhankelijk van aantal inschrijvingen.

  Eerste twee van elke poule kwalificeren zich voor laatste 16 of laatste 32, waar wel geseed wordt d.m.v. resultaten in de poules.

  Die twee rondes afwerken tot de kwartfinale.

  Zondag:
  Kwartfinales t/m finale afwerken met langere wedstrijden.

  Bekers voor de finalisten, geeft nog iets meer glans aan een finaleplaats.

  Prijzengeld vanaf kwartfinale of laatste 16.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Mario Wehrmann

  Dag Simon hier een bericht van Mario. hierbij mijn voorstel voor het toernooi: eerste 8 geplaats dus eerste ronde vrij. daarin tegen zoveel mogelijk spelers op het toernooi, hopelijk 45 spelers ,alles op 1 dag afspelen . meer dan 64 spelers dan op 2dagen.alle ronde best of 5, kwart finale best of 7, halve finale best 7, finale best of 7 . Dit zou goed zijn voor het niveau in nederland. vriendelijk goed Mario Wehrmann

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon

   Mario, we hebben de afgelopen jaren met 24 man op de zondag geprobeerd b.o.5 te spelen en dat zijn al lange dagen. Met het dubbele aantal inschrijvingen moet je echt al naar twee dagen.

   Maar ik ben blij dat je reageert en zal zeker geen format bedenken met poules b.o.1.

   Op het moment dat er een format staat, zal ik het hier eerst in hoofdlijnen presenteren. Hou de site dus even in de gaten om daarop te kunnen schieten.

     /   Beantwoorden  / 
 9. Beste Vriend

  Lijt erop dat Mariotje geen zin heeft om vroeg uit z´n bed te komen zodra hij weer bij die eerste acht zit…En Mario waarom zou jouw voorstel goed zijn voor het niveau in Nederland, kan je dat even toelichten, want die link heb ik nog niet gelegd na het lezen van je verhaaltje.Ik zou denken dat het aantrekken van wat Belgische en Duitse topspelers en evt. zelfs wat Engelsen geen kwaad zou kunnen om het niveau weer wat omhoog te krikken, ook voor de breedte in de toernooien zou dit denk ik geen kwaad kunnen.
  Groetjes van je bste vriend.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon

   Beste vriend,
   Ik heb Mario nog nooit horen klagen als hij een keer vroeg moest beginnen. Daarbij is het voor de doorloop van een toernooi ook goed om mensen te plaatsen. Hiermee voorkom je onder meer dat de ene helft van het toernooi goed doorloopt en de andere helft niet.

   En natuurlijk is het goed voor de top om zich met buitenlandse spelers te meten, maar of dat voor de breedte ook zo is, weet ik niet. Ik denk dat we het in eerste instantie moeten hebben van spelers die voorheen de toernooien wel speelden, maar nu wegblijven. Hoe krijg je die terug?

     /   Beantwoorden  / 
 10. Wai-Lok

  Mario Wehrman . . . Ik hoop dat ik jou tref anytime anyplace anywhere !!! jij bent uitgeprutteld tijd om de jus te verversen Mazzel !!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon

   Voor dit soort gevoelens gewoon naar Den Haag toe :)

     /   Beantwoorden  / 
  2. MLD

   Misschien door iedereen een brief toe te sturen met daarin uitleg over nieuwe opzet en de kans geven om voor alle toernooien tegelijk te betalen met behoorlijke korting.
   Bv. 125 Euro voor alle 5 toernooien in èèn keer over te laten maken vooraf dat de cyclus begint of 35 Euro per toernooi bij aanvang, scheelt dan wel 50 Euro per persoon, maar je legt zo in ieder geval een vast aantal spelers vast voor elk toernooi, plus de spelers die later alsnog besluiten om mee te doen.

     /   Beantwoorden  / 
  3. MLD

   Wai-Lok Wai-Lok, heb je weer wat vertrouwen op gedaan in de snooker academy, dat je Wehrmann opeens gaat uitdagen!
   Mij heb je wel overtuigd van je klasse met die twee dikke centuries, ook al trok je aan het kortste eind, maar Mario is niet zo snel impressed hoor, die moet je echt een pak slaag geven wil je een beetje respect afdwingen, zie ik nog niet helemaal gebeuren, maar ik zal hem je binnenkort even voorstellen, ik denk dat ie ook wel es in die bunker van je wil spelen.
   En geloof dat ie ook nog een keutje te koop heeft, mischien dat ie die wel op het spel wil zetten als jij daar een mooi bedrag tegenover stelt.Laterz.

     /   Beantwoorden  / 
 11. Eelco

  Mario, goed en leuk dat jij ook regageerd op dit forum! En Simon om het seizoen te redden gewoon een open inschrijving en geen bescherming. 25 euries inschrijfgeld en de eerste 8 gaan om dat geld strijden. Daarnaast overnieuw beginnen met rankingpunten. Twee keer per maand een toernooi en altijd door laten gaan. Tevens daarnaast met eigenaren aan de slag om e.e.a. voor volgend seizoen beter op poten te zetten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon

   Twee toernooien per maand is onmogelijk. Daarvoor is er veel te weinig ruimte in de kalender.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Joris

    1 keer paar maand jaarrond lijkt mij ook prima

      /   Beantwoorden  / 
 12. Eddy

  My 2 cents, al lijkt het veel op het al reeds gezegde:

  1. het liefst mogelijk alles op 1 dag
  als het echt teveel wordt dan kan dat natuurlijk niet anders.

  2. zo open mogelijk.
  top-8/16/32 whatever, maar liefst niet besloten. Hoogstens plaatsing maar zelfs dat heeft voor mij geen prioriteit. Iedereen mag meedoen.

  3. Mocht het wel weer een succes worden, en het moet over 2 dagen, dan lokaal plaatsen. Dat neemt voor velen die niet in de omgeving van het tournooi wonen een drempel weg om mee te doen.

  4. Mochten we ooit nog in de luxe positie komen dat er meer dan 120 man op een tournooi komen dan kunnen we ook nog beslissen om meerdere tournooien tegelijkertijd in verschillende lokalen te houden, zoals in Duitsland de DSR werd gespeeld eigenlijk.

  5. Is er een kans om de oude pro-am’s weer in het leven te roepen? Al komen er maar een paar pro’s, het levert denk ik wel weer meer publiek op. Babbel eens met Den Bosch.

  6. Inleggeld iets verlagen. Moest laatst denk ik 30 euri neerleggen en dat vond ik toch wat teveel, en ik denk vele twijfelaars ook. Dan maar wat minder prijzengeld, dat kan later wel weer opgekrikt worden als het wat beter gaat lopen. Als het trouwens geen 30 euri was dan excuus, weet het niet zeker meer.

  7. materiaal: er is niets zo vervelend om op slecht onderhouden materiaal te spelen. misschien kunnen we gezamenlijk proberen de tafels schoon te maken voor het begin van het tournooi, als de lokaalhouder daar geen zin in heeft.

  8. kleding: polo en zwarte broek is een prima richtlijn.

  9. Tijdens een tournooi: graag zoveel mogelijk doorspelen en alsjeblieft niet wachten tot een complete ronde is gespeeld.

  Tot zover…

    /   Beantwoorden  / 
 13. Ruud Klarenbeek

  Kom er vandaag toevallig achter, door het checken van de competitiestand, dat alle data van onze wedstrijden één week naar voren gehaald zijn. Hier is geen communicatie over geweest en voor alle teams in poule 2 hoofdklasse een verrassing.
  Bond gebeld en daar R. Hudenpohl op vakantie is is niemand die hier naar kan kijken. Kreeg wel de vraag of ik niet even alle team captains kon bellen om de data te checken.
  Na overleg met één andere team captain is het duidelijk geworden dat de data inderdaad door de bond eenzijdig zijn aangepast. Dit is ‘lekker’ … of beter gezegd DIEP TRIEST!!!
  Onze captain en vermoedelijk alle andere captains hebben moeite genoeg teams op de been te brengen. Iedereen heeft het druk, ploegendiensten, andere verplichtingened. en dit maakt dat je alles vooraf en goed moet plannen. Dit hebben we natuurlijk gedaan, hoort erbij al deelneemt team, maar dit kan nu allemaal op de helling. Geeft voor de zoveelste keer aan dat de bond er een zooitje van maakt en zijn leden absoluut niet serieus neemt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon

   Ruud, ik kreeg net een berichtje van het bondsbureau met dezelfde strekking. Ik denk dat het volgende is gebeurd: Ruud gaf een paar weken geleden aan dat hij zou kijken of er met het huidige wedstrijdprogramma in de Hoofdklasse nog wel genoeg ruimte zou zijn om na de reguliere competitie, een competitie tussen de nummers 1 t/m 3 (evt. 4 t/m 6) van beide poules te houden. Hij heeft voordat hij op vakantie ging, een heleboel dingen opgepakt en het zou zomaar kunnen dat hij het programma heeft aangepast, waarbij is vergeten de teamcaptains daarvan op de hoogte te stellen.
   Dat jij alle teamcaptains mag gaan bellen, lijkt me niet OK.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ruud Klarenbeek

    Hallo Simon,

    Is allemaal leuk en aardig maar dit had je bij het opzetten dan de competitie mee moeten nemen. Als je op verzoek van de teams de boel in tweeën splits en aangeeft dat er dan nog wel promotie en degradatie gespeeld dient te worden tussen de 2 pules houd automatisch in dat hiervoor ruimte gemaakt moet worden in het speelschema. Dit doe je dus direct en niet halverwege de competitie zonder vooraankondiging.
    De reactie van de bond is triest en nog triester dat er uren na mijn telefoontje nog geen reactie is geweest en actie ondernomen. Wel betalen per team 75 euro, per persoon 20 euro maar ik vraag me eerlijk gezegd af waarvoor. Als ik bestuurder zou zijn van de bond zou ik mij schamen überhaupt geld te vragen voor de tot nu toe geleverde diensten. Dit geld behoord nl. iets meer op te leveren dan alleen ergernis. Excuus voor de botte reactie maar zoals je zult begrijpen baal ik, net als de andere teams en leden, hier enorm van.

      /   Beantwoorden  / 
 14. Simon

  Dat er voor promotie en degradatie gespeeld moet worden, was al voor het seizoen aangegeven. Het is alleen pas mogelijk om de definitieve indeling te maken als je weet welke teams zich plaatsen.

  Natuurlijk is de ruimte voor de wedstrijden wel gepland, alleen loopt het seizoen op die manier te lang door.

  Ik heb inmiddels wel een mail langs zien komen, maar ik snap jouw frustratie natuurlijk wel. Je zou eens moeten weten hoe ik me op dit moment voel en hoe vaak ik er over nadenk om het bijltje erbij neer te gooien.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark Koppert

   Simon, ik kan jouw frustratie ontzettend goed begrijpen en ik denk dat menigeen al lang het bijltje aan een ander had gegeven.

   Ik kan alleen totaal niet begrijpen dat Ruud H. een competitieschema in elkaar zet, vervolgens weet dat er play offs gespeeld moeten gaan worden en derhalve dus ook weet dat daar ruimte voor moet zijn aan het einde van het seizoen.
   Je geeft zelf aan, dat anders het seizoen te lang doorloopt, maar het lijkt mij dat je daar dus rekening mee kan houden door geen competitievrije weken in te plannen.

   Ook kan ik niet begrijpen dat Ruud H. dit schema aanpast en dat er bij de bond niemand van op de hoogte is, en niemand een mail naar de betreffende teams kan sturen.
   Het is dat Ruud K. vanmiddag toevallig op de site kijkt en mij mijn werk belt over deze situatie.

   Één van DE grote frustraties is juist de communicatie!!!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Ruud Klarenbeek

   Hoi Simon, ik waardeer je reactie al snap ik niet waarom dit alles zo moeilijk moet zijn. Je geeft aan dat dit vanaf dag 1 bekend was, hoeveel teams er play-off’s moeten spelen en dan is alles toch een appeltje – eitje. Dat hier nu pas actie op word ondernomen is hoe je het ook bekijkt knullig en dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan communicatie. Een ander team heeft hierdoor al voor niets een flink stuk moeten reizen daar ze niet op de hoogte waren.
   Laten we svp eerst een stap terug doen en de bezem erdoor halen want zoals het nu gaat word het nooit iets. Misschien een idee om het leven te vereenvoudigen, nummers 1 uit beide poules promoveren en de nummer laatst degradeert. Heb je het zelfde resultaat als bij 1 hoofd klasse poule en hoef je niet de hele boel op zijn kop te gooien.

     /   Beantwoorden  / 
 15. Joris

  Kan het bondsbureau niet voor versterking zorgen? Op zijn minst wanneer iemand op vakantie of ziek is zou je zeggen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark Koppert

   Lijkt me dat iemand toch dan bepaalde dingen moet kunnen overnemen en/of vragen beantwoorden (zoals nu)

     /   Beantwoorden  / 
 16. Eelco

  Het lijkt er sterk op dat bij de bondbureau dit forum in ieder geval niet wordt gelezen…desintresse!?
  Ook de eenzijdige acties en de slechte communicatie blijven, terugkijkend op dit seizoen, de gang van zaken (bewust?) sterker frusteren!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ruud Klarenbeek

   Hoi Eelco, Simon R. van de sectie leest het forum trouw en hij geeft ook af en toe een reactie. Alleen blijft het bij reacties en vinden er geen zichtbare acties plaats. Voorbeeld van datum verschuivingen wedstrijden in de hoofdklasse zonder enige communicatie en validatie met teams is helaas één van de vele trieste voorbeelden dat het een puinhoop is bij de bond. De reactie die je dan uiteindelijk krijgt maakt het nog triester daar ze zelf al laten doorschemeren geen idee te hebben hoe de boel te runnen. Opmerking dat er ruimte voor play-off’s gemaakt moet worden is lachwekkend daar dit voor de start, na de opsplitsing in 2 poules, al overduidelijk en gecommuniceerd was. Nee, wat doen we dan? Gewoon halverwege de boel omgooien waardoor de teams maar weer moeten kijken hoe een team op de been te krijgen. In ons geval best een uitdaging daar een aantal ploegendienst draaien, één rayonmanager is en vaak vergaderingen heeft buiten winkeltijden, ik nog wel eens in het buitenland verkeer en de andere ook een drukke baan hebben. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat we ook nog een thuisfront hebben. Al met al in en in triest.

     /   Beantwoorden  / 
 17. Martijn

  Hoorde ik Reind op Eurosport zojuist zeggen dat het bondsbureau enkel nog bemand wordt door vrijwilligers?!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ruud Klarenbeek

   Klopt niet, Ruud H is in dienst van de KNBB en werkt voor o.a sectie Snooker. Daarnaast is er ook nog een directeur die het contributiegeld helpt opsouperen als mede, maar niet te vergeten, het prijzige kantoorpand.

     /   Beantwoorden  / 
 18. Martijn

  Hmmmm dan zal Reind wellicht een kwaliteitsduiding bedoeld hebben ipv feitelijkheid.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Ruud Klarenbeek

  Het sectiebestuur bestaat inderdaad uit vrijwilligers maar die maken gebruik van het KNBB bondsorgaan en de diensten van bv. Ruud H. Dus ligt eraan hoe je er naar kijkt maar is een feit dat deze lasten drukken op het budget dat besteed kan worden aan snooker.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.