Hoe is het toch met Venetia Jacobs?

Op een regenachtige zondagmiddag in Amersfoort zie ik een stralende Venetia Jacobs aan komen lopen, samen met haar 2 zoontjes: Joey (8) en Jazz (5). Venetia is haar snookercarrière begonnen in haar geboorteland Zuid-Afrika, waarna ze deze in Nederland heeft voortgezet. Sinds de geboorte van de kinderen is ze gestopt. Hoogste tijd dus voor de vraag: Hoe is het toch met Venetia Jacobs?

Venetia is op 19-jarige leeftijd begonnen met snookeren. Haar toenmalige partner liet haar kennismaken met pool en snooker. Die laatste sport was liefde op het eerste gezicht. Ze studeerde aan de Universiteit van Pretoria en in haar vrije uurtjes speelde ze snooker. Binnen een paar maanden was ze nationaal kampioene van Zuid-Afrika.

Na haar verhuizing naar Nederland heeft ze haar carrière in Nederland voortgezet. Venetia is diverse malen voor Nederland uitgekomen op EK’s en WK’s, met als laatste internationale optreden in 2004 het IBSF WK voor amateurs in Veldhoven. Op mijn vraag wat haar mooiste wedstrijdherinnering is, haalt ze een wedstrijd uit dat toernooi aan. Ze speelde tegen de Duitse Natascha Niermann en wist met heel veel doorzettingsvermogen die wedstrijd met 3-2 naar zich toe te trekken. Beide speelsters speelden die wedstrijd op de toppen van hun kunnen, haar toenmalige coach, Robert Roos, noemde dit een historische overwinning.

Vlak voor het WK in 2004 heeft zij haar huidige partner, Alexander de Wit, leren kennen, tijdens (uiteraard) een snookertoernooi. Enkele jaren daarna werd haar eerste zoontje geboren en besloot Jacobs haar keu aan de wilgen te hangen.

Sindsdien heeft Venetia een indrukwekkende maatschappelijke carrière opgebouwd. Ze heeft eerst gewerkt bij Mexx als merchandising controller in Amsterdam. Bij de geboorte van Joey werd de reistijd echter te veel en heeft ze voor een werkgever dichterbij haar woonplaats Amersfoort gekozen. Ze is toen komen te werken bij een audit bedrijf die bedrijven certificeert volgens kwaliteitsnormen. In drie jaar tijd wist ze zich op te werken tot productmanager en later tot Business Developer. Toen ze hier onverwacht ontslagen werd in 2013 heeft ze er voor gekozen om haar eigen bedrijf op te richten.

Veel multinationals kiezen er tegenwoordig voor om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en willen op een zo ethisch mogelijke manier zaken doen. Jacobs is consultant voor dit soort bedrijven. Ze geeft trainingen en adviezen om bedrijven hierin te ondersteunen.

Jacobs kijkt met veel plezier terug op haar snookercarrière. Ze heeft lange tijd bij SC Oud West gespeeld, met spelers als Karan Chand en Remco de Boer. Ze werd door Oud West ook gesponsord om in Engeland te kunnen spelen. Haar hele leven bestond uit eten, slapen en bovenal: snooker. Ze was in die periode wel eens verbaasd dat andere mensen een gewoon leven leidde en niet zo gefascineerd waren door de snookersport.

Haar grote held in de snookersport is Ronnie O’Sullivan. Ze zegt hierover: “Ronnie heeft een omstreden imago. Hij is een genie en wordt vaak niet begrepen. ‘No great mind has ever existed without a touch of madness’. Dat geldt voor O’Sullivan, maar ook voor sporters als Tiger Woods. Ik heb helaas nog niet de eer gehad om O’Sullivan te ontmoeten. Diverse keren ben ik in Engeland geweest, maar steeds liepen we elkaar net mis. Hopelijk gebeurt dit nog een keer.”

Jacobs vond het een fantastische tijd, waar ze soms met verlangen aan terug denkt. Het onbezorgde leven, met maar één doel: de top halen van het damessnooker, mist ze nog wel eens. Ze is erg trots op de resultaten van Reanne Evans, het bewijs dat een vrouw niet onder hoeft te doen voor de mannen. Jacobs vertelt dat veel vrouwelijke spelers een mentale achterstand hebben op mannelijke spelers. Vrouwen spelen vaker tegen hun tegenstander, waar mannen tegen de tafel spelen. Als vrouwen die mentale verandering weten te maken, is er voor het damessnooker een mooie toekomst weggelegd.

Lees ook:SnooKort: Jacobs loopt achtste finales WK-21 mis
Lees ook:Hoe is het toch met Charles Vos?
Lees ook:WK-21: Jeff Jacobs bereikt laatste 32
Lees ook:Hoe is het toch met Karan Chand?
Lees ook:Nederland en België uitgeschakeld op EK-21

7 reacties op “Hoe is het toch met Venetia Jacobs?

 1. Simon

  Leuk stukkie over een leuk mens!

    /   Beantwoorden  / 
 2. MLD

  Ik kan me herinneren dat ze nogal verbaast was dat ze van mij verloor ergens op een DSR ,dat begreep ze gewoon echt niet, ik dacht meisje ben je nou echt serieus…of denkt iedereen in Oudwest die in Engeland is geweest of les krijgt van R.R. echt iets voor te stellen,ik kon er uiteraard wel om lachen want ikzag heus wel bij haar dat het niet kwaad bedoeld was en dat het meer kortzichtigheid was in het spelletje,als ze het nu zou zeggen zou ik zeggen ok schaam je..Ik hoop dat er in de komende edities van deze rubriek wat meer snookerspelers aan bod komen met een aansprekende cv qua snookerresultaten minimaal nationaal gezien,dat zou ook voor deze jongens een soort van respect tonen voor alle tijd en uren die ze ooit in hun passie voor het spelletje hebben gegooit op ieder zijn eigen wijze of ze nou geliefd of gehaat waren in het circuit in iedereen schuilt een verhaal ook in bad boys als Brian Smits,Sunil Ajodhiasingh nu poolspelers als Jesse Thehu,Wim Braam en supertalent Henk vd Pluym die plotseling en op zn hoogtepunt geen keu meer heeft aangeraakt en vele andere vaste waardes tijdens de Holland Snooker Ranking tijden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Annet van Riel

   Heb je ook nagevraagd of ze ook echt verbaasd was?

   En Wilfred Dijkstra en Charles Vos zijn toch best namen die internationaal wat bereikt hebben, net als Venetia trouwens…

   Maar er zit nog meer in het vat!

     /   Beantwoorden  / 
 3. MLD

  Hi Annet, nee niet naar of nagevraagd,ik hoorde het vlak na de partij van een andere deelnemer,moest er alleen om lachen,verder niet boeiend,maar het kwam ineens naar boven toen ik dit verslag las,prima meid hoor verder,maar ik ken haar verder alleen niet zo goed.
  Wat betreft Wilfred en Charles heb je helemaal gelijk en die hadden ook zeker niet gemist mogen worden in deze rubriek,ben benieuwd wie je nog meer onder de loep gaat nemen., n

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon

   Ik ken er ook nog wel een paar:
   Sean Lanigan, Leigh Griffin, Chris Scanlon, Willem Mol, Willem Zuijderwijk, Tom Horstman, Barry de Haas, René Onnes, José Santos …

     /   Beantwoorden  / 
 4. Manon

  En wat dacht je van Rolf de Jong, Remco de Boer…zo kunnen we nog wel even vooruit voordat het seizoen weer begint!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Annet van Riel

   Met al deze suggesties kan ik nog wel 2 jaar vooruit:-). Fijn dat jullie meedenken, ik duik er weer in!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.