John Higgins mag in november weer spelen

John Higgins is vanmiddag vrijgesproken van betrokkenheid bij match-fixing.

Wel krijgt de Schotse nummer 1 van de wereld een schorsing van zes maanden en een boete van £75.000 omdat hij de poging tot omkoping niet meldde bij World Snooker.

Omdat Higgins al sinds 2 mei voorlopig is geschorst, mag hij dus na 1 november weer aan toernooien deelnemen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de uitspraak die Sport Resolutions UK vanmiddag deed in de vier maanden durende zaak tegen Higgins.

Concreet betekent dit, dat het Players Tour Championship-event in het Duitse Hamm van 11 tot 14 november het eerste toernooi is waaraan Higgins weer mag meedoen.

Zou de Schot geen trek hebben in de PTC-cyclus – hij kan zich immers niet meer voor het eindtoernooi plaatsen – dan is het UK Championship vanaf 4 december zijn eerste toernooi.

Op zijn Snooker Scene-weblog heeft David Hendon de uitgebreide uitspraak bijna volledig weergegeven. Ik zal alle details hier dus niet herhalen.

Opvallend vind ik dat de aanklacht tegen Higgins al vooraf blijkt te zijn afgezwakt.

Zo werd de Schot niet langer verdacht van match-fixing of omkoping. Het ging in de aanklacht alleen nog om de indruk die Higgins wekte dat hij open zou staan voor match-fixing, en om het niet-informeren van de wereldsnookerbond over de poging tot omkoping.

Op die beide laatste punten werd Higgins inderdaad veroordeeld. Sterker nog, hij gaf zèlf toe aan die punten schuldig te zijn.

Sport Resolutions oordeelde dat de hele kwestie eerder Higgins’ ex-manager Pat Mooney te verwijten valt.

Mooney had al vóór de bewuste avond in het hotel in Kiev meermaals contact gehad met de mannen die Higgins graag wilden omkopen.

Mooney werd dan ook levenslang geschorst voor alle functies in de snookersport.

Die conclusie had de Schot overigens zelf al getrokken, want na de News of the World-affaire had  hij zich al volledig uit het snooker teruggetrokken.

Mooney kreeg een boete van £25.000 maar hoeft die gezien zijn “precaire financiële situatie” waarschijnlijk niet te betalen.

Lees ook:BREAKING: Stephen Lee 12 jaar geschorst
Lees ook:“Higgins kón niet voor match-fixing worden aangeklaagd”
Lees ook:World Snooker heeft vervanger Higgins al klaarstaan
Lees ook:John Higgins houdt vol “100% onschuldig” te zijn
Lees ook:Spannendste partij wordt in Londen gespeeld

5 reacties op “John Higgins mag in november weer spelen

 1. Martin

  Denk dat John Higgins hier wel mee kan leven.Dat hij de punten diskrediet van de snookersport en het vergeten melden zelf toegeeft lijkt mij niet meer dan logisch.Dat zijn natuurlijk behoorlijke missers van zijn kant.Maar dit is natuurlijk wel een signaal richting de toekomst.Omkoping is nooit helemaal uit te sluiten maar dit werkt waarschijnlijk wel preventief.Ik ben alleen benieuwd wat er met die lui van News of the World gebeurt.Als er inderdaad geknoeid is met het beeldmateriaal kunnen ze wel gedaagd worden.Ik wil het onbewerkte filmpje wel eens zien.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   Interessant punt, Martin. Ben ook benieuwd of Higgins nog iets gaat ondernemen tegen NotW of dat hij de zaak juist het liefst helemaal wil laten rusten.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Innocent John

  Justice has been served my dear Dutch fans, I’ll be back on the scene asap, thanks for all your kind support here on snookerblog and all around the world.
  Yours truly Saint John Innocent.

    /   Beantwoorden  / 
 3. mike

  Ja gerechtigheid het enige wat Jhon Higgins niet goed heeft gedaan is het te melden aan de wpbsa en verder is hem niks te verwijten met het een bewerkt filmpje kom je nergens. Jhon Higgins mag in het uk championship weer spelen the king is back

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.