Het wereldkampioenschap van…

Het hoogtepunt van het snookerjaar zit er weer op. Mark Selby heeft zich gisteren laten kronen tot wereldkampioen van het jaar 2016. Hiermee was dit natuurlijk het WK van de nieuwe wereldkampioen. Maar er waren meer spelers die opvielen. Een terugblik op de spelers die opvielen:

© World Snooker

# Ding Junhui
De Chinees behaalde voor het eerst in zijn carrière de finale van het wereldkampioenschap. Hij was daarmee de eerste Aziaat ooit in de finale van het WK. Ding speelde een ontzettend goed toernooi, waarbij een enorme reeks van maar liefst 15 centurys produceerde (alleen al in het hoofdtoernooi) en het menig tegenstander onmogelijk maakte om goed te spelen.

Met name de halve finale was een enorm goede wedstrijd. Van de 10 gemaakte centurys in die wedstrijd waren er 7 van Ding, waardoor hij het record van meeste gemaakte centurys door 1 speler in een Crucible-wedstrijd wist te verbeteren. Ding versloeg Alan McManus, Mark Williams, Judd Trump en Martin Gould.

# Alan McManus
De tegenstander van Ding in die halve finale was zoals gezegd Alan McManus. Het feit alleen dat de Schot Ding tegenstand kon bieden en heb redelijk goed bij kon houden zegt iets over hoe goed McManus stond te spelen. De 45-jarige was hiermee de oudste speler ooit in de halve finale van een wereldkampioenschap en heeft de wedstrijd en het toernooi van zijn leven gespeeld. McManus was overigens, net als Ding, een qualifier. Bijzonder dat er van de vier halve finalisten, twee uit de kwalificaties kwamen. McManus versloeg John Higgins, Ali Carter en Stephen Maguire.

© Worldsnooker

# Kyren Wilson
De maker van de hoogste break heeft vanaf de kwartfinale het hele toernooi met zijn billen samengeknepen gezeten, in gespannen afwachting of zijn hoogste break van 143 bleef staan. De 10.000 pond heeft hij uiteindelijk verdiend in ontvangst mogen nemen. Wilson bereikte de kwartfinale door Joe Perry en Mark Allen te verslaan. In de kwartfinale struikelde hij tegen Mark Selby.

# Mark Selby
Maar een WK is niet af zonder een nieuwe wereldkampioen en Mark Selby mag zich wat snooker.blog.nl natuurlijk wel de man van het toernooi noemen. Zoals Selby zelf al zei na afloop van het toernooi, hij heeft dit toernooi met zijn b-game gewonnen. Maar één of twee sessies speelde hij echt goed, en om dan toch te wereldtitel te pakken, dan ben je echt steady en goed.

Selby schaart zich hierbij in het selecte gezelschap van slechts 13 spelers die het WK vaker van één keer winnen. De Engelsman is hiermee ook weer nummer één op de wereldranking, voor het vijfde jaar op rij.

Hier kun je alle uitslagen nog eens rustig nalezen en zijn ook alle links te vinden naar de wedstrijden op YouTube. Ik kijk intussen alweer vol spanning uit naar volgend jaar….

Lees ook:Selby en Ding op voorsprong
Lees ook:Ding pakt zijn eerste WK-finaleplaats
Lees ook:Ding op voorsprong, Selby en Fu op gelijke hoogte
Lees ook:Speelschema WK 2016, dag 13, halve finales
Lees ook:Ding en Bingham naar halve finale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.