Bingham wint dramatische Australian Open-finale

Stuart Bingham is de eerste winnaar ooit van een rankingtoernooi in Australië. Hij verraste Mark Williams in de finale van het Australian Goldfields Open.

Na de 4-4 van de openingssessie liep Williams vanmiddag eerst uit naar 5-8, maar Bingham won de laatste vier frames om alsnog de titel te kunnen pakken, 9-8.

Het was pas de eerste rankingfinale ooit voor Bingham, die met de zege ook voor het eerst de top-16 – aangevoerd door Williams – zal  binnenkomen.

…Bingham in de confettiregen met zijn Australian Open-trofee…

Voor Williams riep deze finale herinneringen op aan het UK Championship afgelopen december. Toen verspeelde hij een 9-5 voorsprong tegen John Higgins, 9-10.

Bingham (35) startte voortvarend in zijn eerste grote finale met een break van 139 en nam een 3-1 voorsprong, maar hield dat niveau aanvankelijk niet vol.

Hij mocht zelfs nog blij zijn met 4-4 aan de beslissende sessie te kunnen beginnen.

De titel leek langzaam uit zicht te raken toen Williams in quick-fire stijl drie frames won en naar 7-4 uitliep. Bingham pakte nog wel een scrappy 12e frame.

…Williams mist de Australian Open-titel op een haar na…

Hij kreeg ook een goede kans in frame 13, maar miste een eenvoudige gele, waarna Williams met een break van 68 resoluut naar 8-5 uitliep.

Met hulp van een geflukete snooker kon Bingham er 8-6 van maken, wat de ommekeer in de partij bleek te zijn. De Engelsman leek plots niet meer te kunnen missen.

Williams deed niets fout maar zag Bingham langszij komen. In de zinderende decider, waarin Bingham zich met een fabuleuze cross double uit een netelige situatie redde, was uiteindelijk een kick van Williams beslissend.

De Welshman had op groen een snooker nodig. Die was eenvoudig te leggen achter bruin, maar door de kick lag de speelbal plots stil kon Bingham groen simpel binnentikken.

…Bingham gaat Williams snookeren achter bruin…

De Australian Open is een welkome aanvulling gebleken op de snookerkalender, hoewel het tijdsverschil veel tv-kijkers in Europa parten zal hebben gespeeld.

De publieke belangstelling was uitstekend; zelfs op de eerste paar speeldagen zaten de tribunes redelijk vol. En het getoonde spel was over de hele linie prima.

Enige nadeel is dat enkele spelers, onder wie Higgins en Ali Carter, na wekenlang reizen door het Verre Oosten (Wuxi Classic, World Cup) het niet erg schenen te vinden dat ze van het Australian Open al snel weer huiswaarts konden keren.

Australian Goldfields Open 2011
[Bendigo, 18-24 juli]

kwartfinales:
Stuart Bingham – Mark Allen 5-3
Shaun Murphy – Matthew Selt 5-3
Mark Williams – Dominic Dale 5-4
Ken Doherty – Mark Selby 5-3

Halve finales:
Bingham – Murphy 6-2
Williams – Doherty 6-2

Finale:
Bingham – Williams 9-8

[pictures Stuart Bingham & Mark Williams © 2011 snooker.blog.nl]

Lees ook:Stuart Bingham haalt zijn eerste finale
Lees ook:Finale tussen Williams en Bingham in balans
Lees ook:The Masters: Williams bezorgt Stevens kater
Lees ook:147 alarm: Bingham maakt max, staat wel 1-7 achter
Lees ook:Bingham kent geen genade met Allen

4 reacties op “Bingham wint dramatische Australian Open-finale

 1. Mike

  ronnie staat 14de!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eric Willemsen

   En daar komt bij dat O’Sullivan binnenkort ook nog de punten van zijn toernooizege op de Shanghai Masters in 2009 gaat verliezen…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Mike

    Als hij dit jaar eens niet iets gaat winnen dan zakt hij zo naar plaats 30 ofzo.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Goetje

  Way to go Stuart!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.