John Higgins wint dramatische UK Championship-finale

De winaar van het 12bet.com UK Championship 2010 heet John Higgins.

De 35-jarige Schot maakte een ongelooflijke comeback vanuit 5-9 achterstand tegen Mark Williams. Hij pakte vijf frames op rij en won zo om half 1 ‘s nachts nog met 10-9.

Higgins begon de avondsessie met een 2-6 achterstand en had op 7-9 zelfs een snooker nodig om de Welshman van de toernooizege af te houden.

Met deze zege keert Higgins weer terug als nummer 1 van de wereldranglijst.

…John Higgins, winnaar van het 12bet.com UK Championship 2010…

De finale was een herhaling van tien jaar geleden, toen Higgins met 10-4 won.

Overigens speelde een vergelijkbaar scenario zich ook al eens af in 1999, toen Higgins in de finale van de Grand Prix ook vanuit 2-6 achterstand nog in een decider wist te winnen van Williams, 9-8.

Het is de tweede grote rankingtitel dit jaar voor Higgins na het Welsh Open in januari, en zijn 22e in totaal. Higgins had het UK Championship ook in 1998 en 2000 al eens gewonnen.

De titel in Telford is een bekroning voor zijn onwaarschijnlijk sterke terugkeer in het profsnooker na een half jaar schorsing voor de beruchte omkoopaffaire.

Higgins won het Ruhr Championship in Hamm, bereikte de finale van de Prague Classic in Praag en zegevierde vanavond dus in Telford.

…Fraaie long pot van Williams, die hier nog op weg lijkt naar de zege…

Ondanks zijn pijnlijke nederlaag bewees Williams vandaag opnieuw weer helemaal terug te zijn aan de top. 

De Welshman, tweevoudig wereldkampioen en de dominante speler tussen 1998 en 2003, was tot twee jaar geleden helemaal weggezakt in de middenmoot van het profsnooker.

Hij speculeerde zelfs hardop over een afscheid, maar bedacht zich en begon vooral weer heel hard te trainen.

Met zijn klasse konden de resultaten niet lang uitblijven. Hij won dit jaar het China Open en afgelopen zomer ook één van de Players Tour Championship-events, maar greep dus net naast zijn derde UK-titel.

Inmiddels staat de Welsh Potting Machine dan ook gewoon weer derde op de wereldranglijst van World Snooker.

…Higgins bezig aan zijn onwaarschijnlijke comeback tegen Williams…

Williams pakte vanmiddag nog een verdiende voorsprong van vier frames op Higgins, die ongewoon nerveus oogde en een paar simpele pots zag mislukken.

In de avondsessie was de Schot – in zijn derde opeenvolgende finale sinds het einde van zijn schorsing – duidelijk beter bij de les.

Williams won nog wel het openingsframe, maar Higgins vocht zich met sterk breakbuilding – onder meer een fantastische century in frame 13 – terug in de partij.

Ondanks zijn achterstand hield hij voortdurend druk op de ketel voor Williams. De Welshman bleef vooralsnog kalm en hield de marge op vier frames, tot 9-5 dus.

Daarna speelde Higgins op de top van zijn kunnen. Hij dwong de decider af, en won die uiteindelijk met een geweldige double op de bruine bal over de volle lengte van de tafel.

[pictures Higgins & Williams | Eurosport Player © 2010 snooker.blog.nl]

Lees ook:Mark Williams wint China Open na 4 jaar opnieuw
Lees ook:World Open: Stevens klopt Robertson in thriller
Lees ook:Williams zet grote stap op weg naar UK-titel
Lees ook:Williams en Murphy op het nippertje naar 4e ronde UK Championship
Lees ook:Higgins ontsnapt aan grote achterstand tegen Williams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.